At stave dårligt er ikke en skam
Stop stave-nazierne nuuuuuu

Skrevet af

Mads Bjerre Mouritzen
Varmemester

1 artikler

0 indlæg

Kære Nanna Just, Susanne Staun og alle andre, der jævnligt gør opmærksom på, hvor sjuskede og utålelige vi andre er, når vi ikke lige fanger et nutids-r. Kunne I ikke tage at gøre det, I beder os andre om: Stop jer selv, stop jeres perfiditeter.
Ved du, Nanna, at en staveplade er et hjælpemiddel for psykisk udviklingshæmmede eller multihandicappede, og at det er topmålet af arrogance og hånlig adfærd at anbefale de, der staver ringere end du, at bruge sådan en?
 
Ved du, Susanne, at spastisk lammelse er en alvorlig sygdom, og at alle anstændige mennesker for længst er holdt op med at bruge ordet spasser som en nedladende betegnelse for folk, der måske ikke er vildt stærke inden for et eller andet område?
Stop stave-nazierne nuuuu!
 
Ved I, at der findes en lang række former for læsevanskeligheder, og at op mod 20% af befolkningen lider under én af disse? Tænker I nogensinde over, at vi rent faktisk ikke kan stave bedre, end vi gør, men at I derimod, jer, der så rummeligt omtaler jer selv som stave-nazier, sådan set selv kan vælge, om I vil opføre jer bare en lille smule anstændigt?
 
Har I en idé om, hvor mange mennesker der undlader at dele, hvad de har på hjerte, fordi de ganske enkelt ikke orker jeres hysteri? Har I en idé om, hvor mange der hellere end gerne ville give deres besyv med på de sociale medier, men som tier, fordi de ikke har behov for jeres hån?
 
Ved I, hvor mange der ikke sender en hilsen til deres kære, fordi I har valgt at gøre det til en skam ikke at kunne stave eller formulere sig ordentligt?
 
Spekulerer I over, hvor triste folk bliver, når dagen skal hilses velkommen, og den respons, man får, er jeres evindelige hylen op om, hvor ulideligt, ulæseligt eller decideret vammelt det er, at vi andre ikke er lige så dygtige, som I er til at læse eller skrive?
 
At stave dårligt er ikke en skam.
 
Trods jeres nidkære indsats og evigt løftede pegefinger så er det “at fluekneppe enhver statusopdatering og hidse sig tydeligt op over sjuskede formuleringer og sprogfejl” ikke en god egenskab. Tværtimod er det baseret på en selvfed selvopfattelse, der måske i langt højere grad trænger til at blive irettesat end vores andres manglende evne til at gennemskue kommareglerne.
 
Hvorfor er I egentlig sådan? Gør det ondt på jer? Er I virkelig så krampagtigt optaget af grammatik, at det gør fysisk ondt indeni jer? Holder I op med at trække vejret, hvis ikke I straks påpeger selv den mindste grammatiske fejl?
 
Eller mangler I evnen til at glædes over, hvor dygtige I selv er, fremfor at have travlt med, hvor dårlige andre er til det? Er det virkelig nødvendigt for jer at sætte jer selv op på en piedestal og føje spot til skade?
 
Hvis det virkelig ikke er til at leve med, så må I søge læge, for det er en lille verden, og vi er mange om den. Hvis I ikke kan leve med vores fejlbarlighed, så bliver det jer - de perfekte - der kommer til at se den anden vej eller bare lære at leve med, at jorden har sin egen akse, og at den ikke drejer sig om jer.
 

Relaterede artikler

McUndskyld! - Undskyldninger er som penge: alle kræver dem, og jo flere man får, og jo hurtigere, jo mindre værdi har de. Det er så sv...
STOP HETZEN AF STOP-KAMPAGNEN - De Konservatives STOP-kampagne brugte ord, som ramte lige ned i folkeforskrækkelsen. Dertil var den nem at parodiere med...
Slamslogans - Slamsugere kan få os til at grine, selvom de lugter af lort. Det er god kommunikation. De er genial inspiration til alle...
Nu gælder det om at holde tænderne lige i munden - Amalie fra Paradise Hotel gør det, rapperen Per Vers gør det, og du gør det uden tvivl også. Vi justerer konstant vores ...
Snart vil computere ghostwrite din artikel - Om mindre end to år vil det være muligt for kognitive computerprogrammer at omskrive tekster, så de er skræddersyet til ...
Sproglige nytårsforsætter for 2016 - Ordet ”feminist” hænger Susanne Staun ud af halsen. Hella Joof synes, at ”fucking” er grimt. Asger Aamund ville ønske, a...
Små ords store magt - Sproget kan få afgørende betydning, når der skal fældes dom i en retssag. Det fortæller sprogforskeren Sune Sønderberg M...

Giv din stemme

50 stemmer
3,7/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

68 JOB

Presse- Kommunikation- og Fundraisingchef

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Grith Enemark

1.juni tiltrådte Grith Enemark som kommunikationschef i PROSA, forbundet af it-professionelle. Hun kommer  fra en stilling som Head of Communications hos Nationalt Genom Center, en styrelse under sundhedsministeriet.   

Job

Communications Consultant

Frist: 10. august

Tekstforfatter

Frist: 14. august

Presserådgiver

Frist: 18. august
Se alle job Indryk job

Kursus

Gratis morgenmøde: TikTok til strategisk brug – skal/skal ikke?

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.