Anna-lyse af Rådhusgate
Anna Mee er sin egen største 'annamee'

Det startede med et "ja". Det slutter med et "nej" til politik for Anna Mee Allerslev. Kilde: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix 2017.

Den radikale borgmester Anna Mee Allerslev er ude i sit livs største politiske stormvejr. På baggrund af et overdimensioneret bryllup afholdt på Københavns Rådhus er hun havnet i en shitstorm af dimensioner. Som David Mandel skrev på Twitter, er hun blevet sin egen og de radikales største annamee. Men hvor meget af det kunne være undgået? Her en Anna-lyse af de største fejltrin, og hvordan sagen kunne have været håndteret anderledes.
Anne Mee Allerslev inviterede ikke til bryllup, men til pressemøde på Københavns Rådhus onsdag den 25. oktober.
 
Det står på side 1 i håndbogen for håndtering af kriser: Læg det frem. Det hele. Erkend og vær ydmyg. Selvfølgelig skal man som politiker ikke holde en gratis fest hos en af de entreprenører, der samarbejder med kommunen, og som man endda har uddelt en erhvervspris til.
 
Det burde give sig selv. Ligesom det burde give sig selv, at man er voksen nok til selv at betale for maden, når man holder 30-årsfødselsdag. Og selvfølgelig skal man heller ikke holde en overdimensioneret bryllupsreception for 350 mennesker uden at betale for leje af lokalerne.
 
Selvom Rådhusets uskrevne regler tilkendegiver, at det må man godt, er mange danskere i disse dage forargede over, at beskæftigelses- og integrationsborgmesterens moralske kompas åbenbart peger i en hel anden retning.
 
 
Du skal ikke Mees-bruge dine privilegier
De tre ovenstående sager til sammen fik mediemøllen til at rulle. De danner et samlet billede af en borgmester, der er højt hævet over pøblen, og som ikke ser noget problem i at Mees-bruge sine privilegier til at fejre sig selv. I et mediemæssigt perspektiv er der intet så pinagtigt som en politiker, der er blevet snuppet med fingrene i kagedåsen, og som ikke reagerer ved at lægge kortene på bordet. Og som i stedet langsomt lader detaljerne dryppe frem i pressen.
 
Det hedder i PR-sprog et “bad drip”. Og Anna Mees er et rigtig bad drip, sådan et, der giver tømmermænd, abstinenser og et gevaldigt overtræk på kontoen lang tid efter, festen er slut, de uåbnede fustager er leveret tilbage, og Jeanette har hældt den sidste cava-dråbe i glasset.
 
Anna Mee Allerslev elsker sit arbejde så meget, at hendes bryllup havde temaet "Rådhus-extravaganza".
 
At Anna Mee ikke tager kritikken til efterretning fra begyndelsen – og tilmed kalder BT’s historie for ”useriøs”, gør intet godt for hendes sag. Hendes arrogante tilgang – og partiformandens opbakning - er med til, at medierne, fremfor at rende og hoppe, lugter blod i en sådan grad, at sagen nu næsten halvanden måned senere er trukket i langdrag, at der graves efter mere, og at den stadig er helt ude af kontrol.
 
Havde Anna Mee arbejdet med og ikke mod medierne fra begyndelsen, havde udfaldet været anderledes. Men hun har sat sig selv i en situation, hvor hun ikke kan styre, hvad der graves frem – og der graves dybt. Og jo mere det afdækkes, at Anna Mee har slingret i valsen, jo mere usympatisk fremstår hun.
 
Morten Østergaards reaktion på Anna Mees første udmelding om BT-historien.
 
Og Morten Østergaards kommentar tilsat internettets indspark.
 
Tag Facebook-shitstormen med løftet pande
Udover den ene udmelding om BT's, i Anne Mees optik, useriøse historie var der ikke meget at komme efter på borgmesterens Facebook-profil. Men når du står midt i en shitstorm omkring dine private festvaner, skal du bruge din Facebook-platform på præcis samme måde, som du bruger den, når du gerne vil promovere dig selv og dine politiske mærkesager. Det hjælper ikke noget at danse febrilsk rundt om den varme grød, lave badutspring og gøre som om, intet er hændt. Det vil dine følgere straffe dig for.
 
Udover Anna Mees Facebook-udmelding i går – den kommer vi til senere - har der været nærmest larmende tavshed om sagen på Anna Mees egen Facebook-side. Til gengæld har det ikke skortet på sjov og halløj og godhedspolitiske udmeldinger. Og mens Facebook-posten fra i går kommer lige nøjagtig syv Post Nord-postgange for sent, kommer al fjolleriet cirka samme antal postgange for tidligt.
 
Man kan ikke spraye glimmer på en kommunikations-lort
Det kan være meget fristende at forsøge at spraye lidt glimmer på lorten og drukne den i feelgood-content på SoMe. Det var også det, Anna Mee forsøgte, da hun og hendes team uploadede den nu så berømte video, hvor hun svarer på 32 spørgsmål om alt fra sin passion for dåsemajs over frysemad til lakridspiber. Alle de spørgsmål, vi alle sad og ventede på at høre hende besvare her midt under bryllupssagen. Sagde ingen vist nogensinde.
 
Hendes forsøg på en feberredning med videoen med de 32 spørgsmål fejlede stygt, og videoen – der ellers var spækket med både kapgang, påtaget selvironi og et pinagtigt akavet forsøg på at fremstå menneskelig - gjorde nøjagtig det modsatte af det tiltænkte.
 
Det var alt for meget Anna-nas i egen juice – og hele videoen virkede så unaturlig og opstillet, at det faktisk havde været mere troværdigt, hvis hun og teamet bare var krøbet til korset og havde ladet hovedpersonen sige ”Åh nej, jeg har så mange dårlige mediesager, så jeg laver lige sådan en lille video, hvor jeg helt febrilsk forsøger at virke menneskelig" 32 gange.
 
Med andre ord: Videoen floppede. Og folk begyndte at påpege, at den var et rip-off af et koncept fra Vogue. Og i folkedomstolens øjne hjalp ingen kære mor tilfældigt siddende på en bænk på Blågårdsgade. Og ej heller badutspring. 
 
Anna-nas i egen juice.
 
Under don’ts: Anna Mees blocking spree
Hele sagen begyndte at stjæle alt for meget fokus fra Annas politik. Det har hovedpersonen selv påpeget gentagne gange i sine kommentarspor. Og noget af det, som Anna Mee er blevet stærkt kritiseret for politisk, er klagesager omkring afgørelser om førtidspension.
 
Uretfærdigt for hvem?
 
Før bryllupssagen overhovedet begyndte at rulle, kunne man i det københavnske gadebillede se plakater med teksten ”Anna Ansvarsløs”. Der er ingen afsender på plakaterne, men på Anna Mees social media-kanaler er det et øgenavn, der ofte anvendes, når borgere, der har haft en dårlig oplevelse med klageprocessen på førtidspensionssager, henvender sig direkte på Anna Mees Facebook-side.  
 
Anna Ansvarsløs-plakaterne.
 
Der er mange borgere, som forsøger at råbe Anna Ansvarsløs op i hendes kommentarfelt. Men her begår hun endnu en fodfejl. I stedet for at tage dialogen med de borgere, der føler sig uretfærdigt behandlet, på sin wall, blokerer hun følgerne og bortcensurerer kritiske kommentarer.
 
Nej, man skal selvfølgelig ikke sidde og sagsbehandle på Facebook, men der havde været nogle billige point at hente, hvis hun havde haft overskud til i det mindste at møde disse desperate borgere med imødekommenhed. Særligt under bryllupssagen her, hvor fokus er milevidt fra hendes politiske arbejde. I stedet bliver deres kommentarer fjernet og brugerne blokeret – det er der flere, der melder om på Anna Mees forskellige posts. 
 
Anna Mee svarer altså kun på spørgsmål i pinligt opstillede Facebook-videoer.
 
Og nej, man behøver ikke nødvendigvis at svare, når Henning fra Herning har et pinagtigt anfald af tastaturdiarré ud over hele ens Facebook-post. Det er selvfølgelig helt okay at udradere den slags fra sin Facebook-væg. Man skal ikke lægge væg til alt. Men når man begynder at fjerne saglig kritik og oprigtige spørgsmål fra borgerne, undergraver man sin egen troværdighed. Man skal ikke kaste med blokeringer, når man selv går rundt i en shitstorm. Men mentalt befinder Anna Mee sig tydeligvis stadig i et elfenbenstårn på Rådhuset.
 
Hun burde langt tidligere have reageret på kritik på sociale medier, men i stedet har hun brugt den sidste måned på at forsøge at lægge røgslør ud ved at poste alt muligt gak og gøgl. Hun har konsekvent ikke reageret på kritik og udelukkende svaret på roser.
Dem har hun til gengæld responderet på med stor iver og masser af <3-emojis. Kritikken er blevet ignoreret og i værste fald fjernet. At vi nu ser i hendes kommentarfelter, hvordan flere påpeger, at hun går ind og blokerer kritik og skjuler negative kommentarer, får hende blot til at fremstå endnu mere usympatisk. 
 
“I got 84 problems and fade is one”
I sidste uge kom det frem, at Anna Mee har stillet en embedsmand ikke mindre end 84 spørgsmål om detaljerne til sin bryllupsreception. Alle sendt fra hendes arbejdsmail til en embedsmand fra Københavns Ejendomme. Det var BT, der havde bedt om aktindsigt, og de breakede historien med en lille video, der indeholdt alle de 84 spørgsmål til embedsværket. Soundtracket var selvfølgelig ”Spørge Jørgen” i en orgelversion. Hvad ellers?
 
Og der var ingen ende på spørgelysten fra Anna Mee. Sat sammen på den måde virkede hele miseren dybt komisk. Låsby-Svendsen ligner næsten en otteårig limonadesælger sat overfor Anna Mees krejlermetoder. I mailkorrespondancen fremstod en borgmester, der ville have et rådhusbryllup i København til samme pris, som man kan få, hvis man lejer et forsamlingshus lige udenfor Varde og selv gør rent dagen efter inden kl. 11. Intet var for småt til at forhandle om. Og der var ingen ende på spørgsmålene omkring det praktiske setup.
 
”Koster det ekstra, hvis vi vil have en lille scene til vokalgruppen?”
”Og hvad koster det at leje fade til 300 stk. smørrebrød?”
”Kan jeg få svar med det med fadene hurtigt?”
”Kan du få priserne på et stort fad til smørrebrød i dag?”
” Undskyld jeg rykker dig. Men noget nyt om fadene?
”Har lige set, at der er fadølsanlæg oppe på loftet. Hvad koster det at låne to anlæg?”
”Kan man levere ikke åbnede fustager tilbage?”
Er det Jeanette, der hjælper med cavaen i morgen?
 
Og hvorfor - hvorfor dit og hvorfor dat. Udover alle de tanker, der melder sig, når man ser, at Anna Mee kun har bestilt 300 stykker smørrebrød til 350 gæster, var spørgsmålene også vand på drillepindenes mølle. En helt ny meme-kategori tittede frem på sociale medier: Anna Meemes.
 
Et af de mange Anna Meemes, der har floreret på sociale medier den seneste tid.
 
 
Stakkels, stakkels Jeanette.
 
I mailkorrespodancen fremgår det også, hvordan de øvrige borgere i Københavns Kommune, der havde valgt at gifte sig på denne dag, pænt kunne blive gelejdet ud af bagindgangen, mens den selvudråbte dronning af København fejrede sit bryllup i Rådhussalen.
 
I det hele taget kunne man godt få den opfattelse, at hele rådhuset har været på den anden ende for at føje brudens ønsker – og rådhuset var til for hende og ikke for borgerne, eller som Anna Mee konsekvent kalder dem i sin korrespondance med embedsmændene – turisterne. Det er ikke ligefrem befordrende for en sag, der i forvejen stinker langt væk af privilegieblindhed. 
 
Situationen hos Københavns Ejendomme.
 
Is it too late now to say sorry?
Men i går kom den så endelig. Anna Mees længe ventede udmelding om sagen. Desværre sidder den ikke lige i skabet, selvom hun har haft rigtig god tid til at gå og tænke over den.
 
 
I posten på hendes Facebook-side omtaler hun eksempelvis konsekvent hele bryllupsmiséren som “en historie”. Men det er ikke blot en historie. En historie er opdigtet. Det er det her ikke. Det er et faktuelt forløb. Igen er det mere klædeligt eksplicit også retorisk at tage ansvar for den situation, man har bragt sig selv i.
 
Skru helt ned for klynkeri og offer-retorik
En anden fælde, Anna Mee hopper i, er, at hun i sin iver efter at fremstå angrende og menneskelig overgør det med kvalmende brug af følelsesladede udsagn. Der bliver drejet lige en tand for meget på gashåndtaget til patos-Puch-Maxi’en.
 
Hun genbruger konsekvent udtrykket ”jeg er så ked af”, ligesom hun skriver "udover det ville jeg lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg faktisk har været så påvirket af hele situationen, at jeg i perioder helt har ønsket, at vi slet ikke var blevet gift, selvom jeg selvfølgelig elsker min mand."
 
Nå da. Men altså. Du giftede dig dog med ham. På Københavns Rådhus. Der var fade nok, og Jeanette stod for cavaen. Men det tog dig bare alt alt for lang tid at finde ud af, at du også skulle betale regningen for det. Vi har ikke ondt af dig. Du er ikke et offer. Igen: Erkend og tag ansvar.
 
Og så lige et lille råd med på vejen.
 
Når du står i en situation, hvor du inden for en uge både har postet en video med 32 spørgsmål til dig selv på din Facebook-wall, og hvor det er kommet frem, at du har spildt en embedsmands tid ved at stille 84 spørgsmål om fadølsfustager og kagetallerkener til dit bryllup, er det måske ikke det mest hensigtsmæssige træk i verden at lave en opdatering, hvor du stiller dig selv 7 spørgsmål, som du i samme ombæring selv svarer på.
 
Måske er spørgsmål bare ikke vejen frem for dig? – hvad enten du selv stiller dem eller besvarer dem. Eller måske endda begge dele.
 
For langt de fleste opstillede kandidater til kommunalvalget 2017 er samtlige forsider på alle landets aviser fire uger før valget et rent drømmescenarie. For Anna Mee er det lige nu katastrofalt. Og lige så krampagtigt, som hun har klæbet sig selv fast til taburetten, ligeså krampagtigt har hun hele vejen igennem fastholdt, at det var hendes ret at holde en gratis bryllupsfest.
 
Hun har ikke lyttet til kritikken, før det begyndte at vælte frem med dårlige pressehistorier, og hun stod i stiv kuling fra både øst og vest på sociale medier. Nu kan der også sættes spørgsmålstegn ved, om hun kryber til korset, fordi hun har indset, at hun har begået en fejl – eller fordi presset fra medierne og borgerne, undskyld turisterne, er blevet for stort.
 
Onsdag d. 25. oktober, kl. 11.00 meldte Anna Mee Allerslev ud, at hun nu har trukket sig. Det er nok et klogt valg, hvis ikke Radikale skal belastes yderligere af hendes mange sager. Nu er der kun tilbage at se, hvordan hendes afskedsreception skal afholdes. Og om det bliver Jeanette, der igen træder til og hjælper med cava’en. 

Relaterede artikler

Lortelagkage eller shitstorm i et glas danskvand - De udenlandske SoMe-reaktioner på Støjbergs strammerkage viser endnu en gang, at flygtningedebatten ikke kun er højspænd...
Støjbergs kriger - Det er nærmest umuligt at overhøre en politisk samtale i det offentlige rum, uden at den omhandler udlændinge- og integr...
Er du sunshine for en shitstorm! - Der gik agurk i kønsdebatten, da jeg kom til at skrive, at danske kvinder er helt umulige. Egentlig ville jeg bare point...
Da én mand skabte shitstorm i Google - Googles fyring af en softwareingeniør har sat koncernen under voldsomt pres, ikke mindst fra USA’s højrefløj. Tre betænd...
Hvordan fanden skete det? - Det er svært at tabe. Det er meget svært at tabe verdens vigtigste job til en populistisk, forudsætningsløs svindler. Et...
Har alle ret til kærlighed? - “Hærværket vidner om social kontrol,” siger folketingspolitiker Lars Aslan Rasmussen, efter at kommunale kysseplakater m...
Hvem render og hopper, Morten? - Som en anden amerikansk præsident bad Morten Østergård BT om at rende og hoppe, da avisen rettede et kritisk blik mod de...
Hvordan virker valgplakater i en digital valgkamp? - Den go’e gamle valgplakat lever stadig. Det står lysende klart efter, at kandidater og frivillige landet over i lørdags ...
Danmarks 10 bedst kommunikerende borgmestre - Oven på KV17 er landets 98 borgmestre ved at finde deres pladser ude omkring i landets kommuner, og i disse dage er også...
Ret, Rulle og Rasmus - Kontroversiel sag i kommunikationsbranchen: En voldtægtssag (hvor den anklagede blev frikendt) får nu et voldsomt efters...
Gummistøvledronning i bæ til knæene - Tirsdag meddelte gummistøvledronningen Ilse Jacobsen, at hun stopper i DR-programmet Løvens Hule, som hun har medvirket ...

Giv din stemme

77 stemmer
4,2/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

76 JOB

Kommunikationsstudent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.