Analyse af radioprogrammet: Utro med Adam Holm
Ingen behøver at komme til skade

Adam Holm er vært på det nye radioprogram: Utro med Adam Holm. Polfoto/Thomas Borberg.

Skrevet af

Jakob Olrik

3 artikler

0 indlæg

Adam Holms nye radiokoncept er forfriskende ærlig radio, der bringer et ofte overdramatiseret parforholdstema ned på jorden uden dog at trænge ret langt ind i kernen af det.
Utroskab behøver ikke at ødelægge et forhold. Det har det i hvert fald ikke gjort for journalisten Adam Holm, der efter mange år som vært på Deadline nu springer ud med hed selvudvikling i sit nye radioprogram på P1: Jeg er utro med Adam Holm.
 
Første program i rækken, sendt i tirsdags, havde værten selv i centrum og handlede om hans egne erfaringer med utroskab. Han er, fremgår det, af den pragmatiske støbning, som ikke lader sine sidespring – eller sin kones for den sags skyld – forplumre noget.
 
I radioprogrammet ønsker Adam Holm at undersøge, om man kan leve med utroskab.
 
Han og konen lever stadig sammen. Måske, konkluderer han, fordi han ser en klar skillelinje mellem kærlighed og erotik. Ikke at han mangler sex derhjemme, men den i byen forbinder han ikke nødvendigvis med kærlighed. Bare at han ikke havde lyst til at sige nej, når muligheden bød sig.
 
 
Hvorfor gøre et stort nummer ud af det?
Det undrer ham, at så mange sætter deres familieliv over styr på grund af harmløse sidespring. Hvorfor anses kortvarigt begær som truende og farligt for det, to livspartnere har med hinanden? Og hvad sker der, hvis vi i stedet tør stå ved vores lyster?
 
I de næste programmer vil han interviewe gæster, som indenfor hver deres fagområde er eksperter på vores sex- og kærlighedsliv.
 
Indtil videre fremstod det første program overraskende befriende og nytænkende for en kanal, som ellers godt kan virke støvet. Det går tæt på, men er samtidig støvsuget for sentimentalitet og pladderromantik. Allermest minder det om terapi-radio. Vi kommer med på opdagelse i Adam Holms indre, og der er plads til tvivl og intelligente nuancer. Emnet hives ned på jorden, og vi udfordres i vores vanetænkning om, hvad der er normalt. 
 
Den tidligere tv-vært på Deadline Adam Holm har lavet et nyt radioprogram: Utro med Adam Holm. Programmet blev sendt første gang den 15. november 2016. Polfoto/Jens Dresling. 
 
I de flestes øjne er utroskab jo stadig en afvigelse forbundet med skam og tabuer. Hvorimod evig kærlighed, der ligger i læ af monogamiets flotte kirkeport, anses for det, de fleste efterlever. Men Adam Holm understreger fint, at utroskaben vel egentlig mere er normen. I hvert fald sladrer statistikkerne om, at der ikke kan findes mange herhjemme, som går igennem et livsforløb uden at være utro eller opleve, at partneren er det. Hvorfor så gå bananas, når det sker? Hvorfor lade jalousiens flammer tyranniserer os?
 
Tabuerne står stadig
Som sagt er nuancerne i Adams Holms argumentation velgørende. Omvendt er det samtidig programmets svaghed, at han aldrig når frem til klare svar. Han fremstår selvreflekteret, men ikke bevidst, og når aldrig derind, hvor det for alvor gør ondt og giver indsigt. Det er fint at slå hul på tabuer, men ville være endnu finere, hvis han nåede længere end til at sige, at han var utro, fordi han kunne.
 
Opslag fra Adam Holms Facebookside. 
 
Lur mig, om der ikke også er andre faktorer, der gør sig gældende. Mon ikke det også drejer sig om lyst til eventyr, flugt fra kedsomhed og angst for døden. Mon ikke en mand som Adam Holm også har stået foran spejlet, chokeret over sin midaldrende fremtoning, og spekuleret med angst i mellemgulvet på, om han stadig er attraktiv i kvinders øjne. Mon ikke stress og for meget arbejde også har spillet en rolle. Alt sammen emner, som Adam Holm lader hvile i fred.
 
Måske forståeligt nok. Han er trods alt ikke psykoterapeut.
 
Og måske kommer det i de næste programmer.
 
Indtil videre er det en fin udstrakt hånd til dem, der står midt i problemet og spekulerer på, om de er en fiasko, fordi ikke formåede at holde igen. For dem må det være en kæmpe befrielse at få en reminder om, at det kan lade sig gøre at navigere i utroskaben, så ingen kommer alvorligt til skade.

Relaterede artikler

Er du polyseksuel? - Kan du elske flere på én gang? Ja. Kan du være i et kærlighedsforhold med flere på én gang? Hmm, not so sure. Fomo har e...
Swipe, snyd og scor på kærligheds-apps - Hvor går man hen, når man er blevet single og bare gerne vil i kontakt med ligesindede? Tinder, Happn, Candidate, Blume,...
#Pussygate: Trump er færdig - Donald Trumps præsidentkampagne er kollapset, og partiet er i frit fald efter videoafsløringen fredag af The Donalds san...
Sex is about power - Tv-dokumentaren om den skandaleramte politiker Anthony Weiner (som du kan se på dr.dk lige nu) rejser en række spørgsmål...
Kan du din seksuelle ABC? - Hvis hetero er rigssproget, må homoseksualitet og biseksualitet være de mest udbredte dialekter. Men hvad med alle de sm...
Radio24Sønderjylland - Flere markante stemmer i København har protesteret vildt over tanken om at flytte Radio24syv til Tønder. Men hvor langt ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

45 JOB

Kommunikationschef

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.