Analyse af fænomenet Anthony Weiner
Sex is about power

Weiners smukke kloge kone Huma tilgiver og støtter ham her for sidste gang efter den anden sexting-skandale er afsløret. En tredje sexting-skandale blev deres endeligt. De er nu skilt. Redaktør Timme Bisgaard Munk analyserer.

Skrevet af
Tv-dokumentaren om den skandaleramte politiker Anthony Weiner (som du kan se på dr.dk lige nu) rejser en række spørgsmål for alle, som arbejder med strategisk kommunikation. Ja, for alle os, som lever i et ægteskab, mens vi stirrer ned i mobilen.
Hele forløbet er gådefuldt og ufatteligt. Noget er galt? Galt med ham eller galt med dem. Men hvad dog? Hvorfor ødelægger Weiner sin fremtid og sit ægteskab så målrettet og eftertrykkeligt?
 
Hvad drev ham ud i sexting-selvdestruktion? Det er en gåde, men måske vi kan komme tættere på et svar. Var det vanvid, hævn, liderlighed, blottertrang eller mediernes skyld?

 
For alle, som ikke så med tirsdag på DR2: Dokumentaren er historien om den skandaløse amerikanske politiker Anthony Weiner, gift med Hillarys toprådgiver. Hele to gange roder han sig ud i sexting-sager med sig selv og sit lem.
 
Det ødelægger hans politiske karriere og efterfølgende hans ægteskab, da en tredje sexting-sag kommer frem - hvor hans barn er involveret.
 
Vi er med hele vejen under de to første sexting-skandaler. I dokumentaren har holdet bag haft ubegrænset og tillidsfuld adgang til Weinerfamilien 24/7, fordi instruktøren er hans tidligere stabschef. Målet er tragikomisk nok at genopbygge ham efter den første sexting-skandale. Historien får desværre et andet og mere bedrøveligt forløb.
 
I dette klip opdager Huma, at hendes mand sidder og sender sms’er til andre kvinder under optagelsen til dokumentaren. Hvilken manglende respekt for ægtefællen. Hvorfor så demonstrativt og hævngerrigt?
 
Den forsøgte genopbygning ender som den totale sexting-selvdestruktion for åben skærm. En klassisk tragedie, hvor den maskuline stræben efter magt, anerkendelse og alle kvinders attrå for altid bliver til intet.
 
Den evige historie om sammenstødet mellem mænds seksualitet og deres ambitioner, men stadig gådefuldt og uforståeligt. Man kan måske forstå, han gør det én gang. Men hele tre gange? Er han skør?  
 
Det er jo vanvittigt og helt uforklarligt? Den misbrugte og svigtede kone er nu på vej ind i Det Hvide Hus med sin elskede chef Clinton. Weiner er ude og forladt.
 
Her prøver Weiner efter den første sexting-skandale at blive borgmester i New York. En urealistisk plan, som skulle være en løsning på hans omdømme-krise, men bliver årsag til flere problemer.
 
Weiner for NYC Mayor: et urealistisk og fejlagtigt sats
Den første gåde er politisk. Hvorfor tror Huma, at Weiner kan blive borgmester? Weiner er et menneske fuld af fejl, men hvordan kunne topspindoktoren Huma fejle så meget i sin politiske vurdering af sin mands potentiale?
 
At tro, at ægtefællen Weiner kunne blive borgmester i New York, virker retrospektivt som et kæmpe og urealistisk sats. Det er jo netop valgkampen og medieopmærksomheden, som medfører, at de nye sexting-skandaler kommer frem. Kuren skaber, forstærker og afslører den sexting-sygdom, den skulle helbrede.
 
Den optimale politiske strategi for at rehabilitere Weiner ville være ti år som offentlig papirflytter eller at gemme ham væk på farens advokatkontor, til alt var glemt. Hun og Weiner vælger en anden og langt mere risikabel strategi. Hvorfor?
 
Hvem ved hvad i dette ægteskab? Er hun uvidende om omfanget af ægtefællens sexting? Lyver Weiner og lokker konen med på satsningen vel vidende, at flere ting med stor sandsynlighed ville blive afsløret? Tror han selv, at det aldrig vil komme frem, eller ved han, at fremtiden vil bringe undergang? Er undergangen i virkeligheden målet?
 
 
Forveksler Huma ubevidst Clinton-familiens sex-skandaler med sit eget liv og ægteskab? Hvor Clinton-familiens genkomst og omdømmekamp ses som et farligt og tvivlsomt bevis på, at også hun og Weiner kunne komme igen?
 
Er det i virkeligheden Clinton, som overbeviser Huma om at stå den første skandale igennem, som hun selv stod igennem Bills evige sexskandaler? Eller betyder livet som Clintons topspindoktor i shitstorms døgnet rundt, at hun er blind overfor den sande vægt af shitstormen og sextingen i sin egen familie?
 
Abedin og Weiner ved deres bryllup i 2010.
 
Manikeren og muslimen
Ægteskabet er også en gåde i sig selv. De viser sjældent kærlighed overfor hinanden. Hvad binder disse modsætninger sammen? Hvordan kan Huma tilgive en mand, som igen og igen svigter hende? Hvorfor er de ikke for længst blevet skilt på trods af al den parterapi?
 
Mediet Vanity Fair mener, at Weiners sats på borgmesterjobbet skal forklares i Weiner-familiens arbejdsdeling. Hvor borgmester-kandidaturet er hans hobbyprojekt, som sikrer, at han kan passe deres barn, mens Huma imens kan sætte 100 procent fokus på at få Clinton ind i Det Hvide Hus igen.
 
Weiner er altså en hjemmegående mand, som prøver at få lidt anerkendelse og opmærksomhed. Noget desperat og uhensigtsmæssigt må man så sige. Han er barnet i den relation. Hun er den voksne.
 
De er hinandens absolutte modsætning. Han jubler og får opmærksomhed, når hun oplever, han fejler og er vanvittig. Det virker gådefuldt uforeneligt. Se det her:
 
Tv-interviewet, hvor han bliver spurgt, om der er noget galt med ham. Han går amok i et vredesudbrud. Hun ryster på hovedet af hans adfærd. Han jubler og føler, det er genialt. De ser verden forskelligt, og verden ser dem forskelligt. Hvordan kan denne forskellighed rummes i ægteskabet?
 
 
Han er ukontrollabelt vred, uduelig, uheldig og ikke mindst liderlig. Mens hun er kontrolleret, afvisende, succesrig og ikke mindst jomfrunalsk. Dette skaber et dramatisk spændingsfelt, som blot bliver endnu mere forstærket af han er jøde og hun er muslim.
 
Jøden Weiner til forsvar for sin muslimske ægtefælle.
 
Hvor det måske netop er hendes muslimske baggrund i en berømt, lærd muslimsk familie af universitetsprofessorer, som gør det svært for hende at blive skilt. Ikke mindst fordi de har et fælles barn.
 
Ingen tvivl om, at den muslimske baggrund spiller en stor rolle, ikke mindst i USA, hvor frygten og hadet er stort mod denne befolkningsgruppe. Bemærk også, at Weiner går allermest amok, da en jøde angriber ham fordi han er gift med en muslim.
 
Hvad er betydningen af det muslimske aspekt i ægteskabet? Mange republikanerne mener jo ligefrem, at Huma er agent for det muslimske broderskab. Er hendes etnicitet nøglen til ægteskabets beståen? Hvor hun finder sig i mere, end godt er, fordi hun tilhører en lavstatusgruppe i det amerikanske samfund?
 
Clinton og Huma til Pride. Getty Images.
 
Blotternes Justin Bieber
Sex er gåden over alle gåderen. En række sex-spørgsmål står ubesvaret efter dokumentaren. Er blotteriet hans blotte drivkraft? Han lykkes jo som blotter som ingen før ham. Han er nu blotternes Justin Bieber.
 
En blotter, som har opnået det, ingen anden blotter nogensinde er lykkedes med. At hele verden bogstavligt talt taler om hans lem. Det må være alle turn-ons turn-on. Alle forsider er ryddet og verdens mest magtfulde fanget ind i blotteriet.
 
Ja, blotteriet får med stor sandsynlighed en Oscar. Steve Jobs var narcissist, men modsat andre narcissister blev hans almagtsfantasier til virkelighed. Måske er Weiner blotteren over alle blottere, som det modsat andre blottere lykkes at blotte sig for alle. Han er blevet set med stort S. En seksuel subkultur-superstjerne er født.
 
Dækning af Wieners sidste endelige sexting skandale.
 
I tv-dokumentaren insisteres på, at Weiner blot sender nogle uskyldige nøgenbilleder afsted til nogle få ukendte kvinder og intet mere. Basta slut finito. Sandheden er nok, at det blot er toppen af isbjerget.
 
Når man lærer Weiner bedre at kende gennem dokumentaren, forstår man, at hans voldsomme, rastløse energi nok ikke stopper ved sexting. Det er snarere første trin og kontakt i en ustyrlig sextrang vendt mod alt og alle. Mobilen er blot ét middel blandt andre til målet om mere og mere sex for enhver pris.
Yoko Ono om Clintons biseksualitet og deres affære.
 
Biseksual?
Samtidig må man spørge til Humas og Hillarys seksualitet. Flere etablerede medier har antydet et lesbisk forhold mellem de to. Blot understreget af Yoko Onos mystiske out of nowhere-udmelding om Clintons biseksualitet. 
 
Bygger Clinton-familiens åbne ægteskab måske på en gensidig aftale, som også indbefatter Clintons biseksualitet? Den erotiske eller platoniske kærlighed til Huma er alt andet lige stor, og hun beskrives som en datter for USA's næste præsident. 
 
En kærlighed og et venskab, som blot er blevet større af, at de heroisk har kæmpet en kamp mod deres mænds ubetænksomme liderlighed. Men har Huma svigtet Weiner med sit tætte forhold til Clinton?
 
Huma er Clinton, og Clinton er Huma. Kollegaer, venner, familie eller kærester? Døm selv. Getty Images. 

En tæthed, som også bekræftes af de yderst troværdige email-afsløringer fra Wikileaks. Huma er Clinton, og Clinton er Huma. Har Weiner været tredje hjul i dette platoniske og/eller erotiske parløb mellem den gudesmukke Huma og magtmennesket og feministen Clinton?
 
Er desperationen og disrespekten for Huma født ud af denne trekant? Nærer Weiner et skjult ønske om at ødelægge hendes omdømme og dermed få hende væk fra den anden kvinde i trekanten?
 
Fra et maskulint synspunkt virker det også mystisk, at Weiner højrisikabelt kaster sig ud i forhold og kontakt til uskønne, billige og dumme kvinder, når han har smukke, kloge Huma derhjemme? Hvorfor? Hvad sker der?
 
Findes svaret i Underwoods kommentar i House Of Cards: Everything is about sex except sex. Sex is about power. Hvor Weiner så prøver at få magten tilbage og magt over verdens mægtigste kvinde og hendes elsker. Altså en tragisk maskulin helt med en mobiltelefon som sit eneste håndvåben. Et våben til at knuse alle i den politiske og private trekant.
 
Weiner om sexting-skandalen.
 
 ”… it is about power
Det moderne ægteskab består i dag altid af fire ting: to mobiltelefoner og to mennesker. Vi lever to liv. Livet i virkeligheden og livet på nettet. Her er mange hemmeligheder og meget dobbeltspil. Ting, vi skjuler online fra virkeligheden, og ting, vi skjuler i virkeligheden fra vores onlineliv. 
 
Under dæknavnet Carlos Danger tager Weiners netliv mere og mere over. Det bevæger sig længere og længere væk fra hans fælles liv med Huma. Hans seksualitet bliver mere og mere fikseret på dette onlineliv og -identitet. Muligvis fordi han lever et liv mere og mere igennem sin mediepersonlighed.
 
 
Mediepersonen Weiner overskygger og bliver til mennesket Weiner med katastrofale konsekvenser. Denne synsvinkel er også tæt på Weiners egen forklaring på de private katastrofer.
 
Problemet var, at mediepersonen og mobilen fik sit eget liv og langsomt, men sikkert, sin egen seksualitet. Carlos Danger blev hans nye og ikke mindst nye mobile seksualitet. Eller er historien om Weiner blot den evige historie om mænd, der svimle af magt og liderlighed begynder at blive grænseløse? Som TV 2-chefen Dyrby, Bill, Trump eller Berlusconi.
 
Måske er der slet ikke en gåde, men blot en maskulin banalitet. Det er bare mænd, som er mænd. Forskellen er så, at de svigtede, ”nasty” kvinder kommer til at sidde i Det Hvide Hus og bestemme alt lige om lidt.
 
Det faktum kan vække kvindehadet og hævnlysten mod en ekstremt succesrig ægtefælle. Derfor vreden og derfor lysten til at ødelægge Humas fremtid for enhver pris. ”… it is about power."
 
... but she is a fighter. Getty Images.

Relaterede artikler

Hillary eller helvede - Det er Super Tuesday og Donald Trump er storfavorit hos republikanerne med et 30 procentpoints forspring. Men er det ikk...
Hillary er den farligste præsidentkandidat - 'The United States is without doubt the greatest show on the road', sagde Harold Pinter, da han modtog Nobels litteratur...
Super Tuesdays Supertaler? - Obama gjorde det i 2008 med "Yes we can". Formåede Cruz, Clinton, Trump, Sanders og Rubio i tirsdags at levere den super...
Kan hun overhovedet holde en tale? - Hun er ikke en genial taler, men hun er god til noget. Hillary Clinton har altid været kvinden, som talte om kvinders re...
She can´t: Kampagnen er en katastrofe - Hillary Clinton står til at vinde New Yorks primærvalg tirsdag aften. Men hendes popularitetstal er nedadgående og energ...
Anthony Weiners Twittersex på film - Ny dokumentarfilm fortæller den usædvanligt medrivende og skandaløse historie om det demokratiske medlem af USA’s kongre...
Sådan vinder du den amerikanske valgkamp - Det amerikanske primærvalg blev afgjort i går. Demokraterne og Republikanerne har nu fundet deres endelige kandidater, d...
Kan de vinde på følelser eller fakta? - Hvad kan vi forvente af de kommende præsidentielle debatter i USA? Med Donald Trump og Hillary Clinton som de to valgte ...
Hillarys emailsag fra A-Z - Hvordan Hillary Clinton flyttede sit ministerkontor hjem i kælderen for at undgå at blive kigget over skulderen og, hvor...
Trumps tre trumfer - Kan Hillary føle sig sikker? Nej, for Trump har tre solide trumfer, der, uanset om vi kan lide det eller ej, kan bringe ...
Sådan valgte Trump sin vicepræsident Pence - De seneste uger har medierne været fyldt med historier fra de republikanske og demokratiske konventer, hvor de to kandid...
I wrote it! - Hvilke taleøjeblikke bliver stående i vores hukommelse efter partikonventerne i USA? Khizr Khans? Melania Trumps? Sarah ...
Trump er ren Hollywood og omvendt - Som regel er det fiktionen, der afspejler virkeligheden, men under det igangværende amerikanske præsidentvalg synes det ...
Ødelægger Weiners sex-skandaler Hillary Clinton? - Huma Abedin - Hillary Clintons veninde gennem 20 år og viceformand for hendes præsidentkampagne - har anmodet om skilsmi...
Valgets værste debatbrølere - Har du nogensinde gjort noget virkelig dumt og bare ønsket, at du kunne slette det fra alles hukommelse? Så trøst dig me...
Vinderen i nat vinder valget - Lidt under en tredjedel af USA’s indbyggere, over 100 millioner mennesker. Så mange forventes at sidde foran en skærm ma...
Knap så meget knockout i New York - Umiddelbart var der lagt op til, at to vidt forskellige talere skulle støde sammen ved aftenens præsidentielle debat i s...
#Pussygate: Trump er færdig - Donald Trumps præsidentkampagne er kollapset, og partiet er i frit fald efter videoafsløringen fredag af The Donalds san...
Trumps temperament tabte endnu engang - Det er som regel outsideren, der har alt at vinde ved de præsidentielle debatter i den amerikanske valgkamp, men Donald ...
Kan du din seksuelle ABC? - Hvis hetero er rigssproget, må homoseksualitet og biseksualitet være de mest udbredte dialekter. Men hvad med alle de sm...
Præsidentens stemmer - Når præsidentkandidaterne går fra at være politikere til at stille op som kandidater til et af verdens mest magtfulde em...
Nationens katarsis - Valgaftenstalerne er første skridt i nationens katarsis ovenpå et valg, der for en gangs skyld er reel kandidat til titl...
Clintons tabertale: Hillary gav faklen videre - Hillary Clinton bliver ikke den første kvindelige præsident i USA. Derfor gik hun i går aftes på talerstolen for at hold...
Hillary helt helt forkert - Hun vandt da folkets stemmer, siger Clinton-tilhængerne. Okay, men hun tabte stort stat efter stat. Klassiske blå stater...
Ingen behøver at komme til skade - Adam Holms nye radiokoncept er forfriskende ærlig radio, der bringer et ofte overdramatiseret parforholdstema ned på jor...
Det underdanige og det magtfulde - Susan Simonsen har igennem forlaget Gladiator udgivet en essaysamling, hvor flere politikere og embedsmænd nævnes ved na...
Undskyld hr. præsident - Hillarys Clintons nederlag var en overraskelse for alle. De to kandidater inklusive. På valgnatten var Trump glad, men f...
Bunga bunga-Berlusconi - Fænomenet Silvio Berlusconi har i årtier forarget og forblændet. Den lille mand fra Milano, som startede sin karriere so...
Krisekommunikation: state of the art 1980-2020 - 1980’erne var kriseledelsens årti, mens 1990’erne var krisekommunikationens årti. Den store udfordring i de kommende ti ...
Er du demiseksuel? - Skal dit åndelige g-punkt rammes rent, før du giver dig hen til de kødelige lyster? Så er du måske demiseksuel.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

35 JOB

Head of Investigations

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 3. februar

Projektleder

Frist: 13. februar

Presseansvarlig

Frist: 14. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.