Alternativets penis-gate
Penis-storm vælter næppe valgresultat

Sagen om Alternativets penis-collage skyllede i land lige før KV17. Hvad kan det betyde for valgresultaterne? Kilde: Scanpix/Henning Bagger.

Skrevet af

Jannie Elisa Fjordside
Journalist

4 artikler

0 indlæg

Mens timingen kan blive afgørende for tvivlernes kryds, vil partiloyalitet og 'højt til loftet' skærme Å mod de værste dønninger, vurderer eksperter.
Timingen kunne ikke have været værre. Sådan lyder vurderingen fra valgforsker Kasper Møller Hansen, professor i Statskundskab ved Københavns Universitet, oven på Alternativets ’penis-sag’, som Jyllands-Posten beskrev den 19. november.
 
Hele humlen er en intern mail sendt i maj i år fra nu afgående pressechef Magnus Haslebo. I mailen opfordrer pressechefen partiets medarbejdere og folketingsgruppen til at indsende fotos af deres penis i ’slap tilstand’. Billederne skulle herefter bruges til at lave en collage. Opfordringen forklares som ”en dårlig, humoristisk ide”.
 
Magnus Haslebo sendte opfordringen om penis-collagen. Han afgår som Alternativets pressechef i slut november. Kilde: Polfoto/Jens Dresling.
 
På dagen, hvor Alternativet for første gang er listet på stemmesedlen til kommunal- og regionsrådsvalg, er spørgsmålet imidlertid, om den dårlige joke ender med at få de store smil frem hos Alternativets største partirivaler.
 
”Helt grundlæggende, så fører intern uro til færre stemmer,” siger professor Kasper Møller Hansen, hvis nuværende forskningsområder tæller valgdeltagelse, holdningsdannelse og sociale medier.
 
Trods den meget klare udmelding peger han dog på forskellige faktorer, der på hver deres måde kan blive afgørende for, hvor mange kryds penis-sagen vil koste Alternativet ved dagens valg.
 
Timingen kan give mest skade
”Det er jo en tåbelig sag, som både har, hvad der skal til for at gå viralt, og som bekræfter partiets image som et ’gøglerparti’. Men jeg tror ikke, de bliver straffet værre end som så. I sager som denne her er dem, der viser størst forargelse, oftest dem, der alligevel ikke ville stemme på partiet, mens partiets støtter er mere tilgivende,” siger Kasper Møller Hansen.
 
At sagen er kommet for dagen umiddelbart op til valget, kan derimod vise sig skadeligt for partiet, understreger han.
 
”Forskningen viser, at de fleste tvivlere beslutter sig lige inden, de sætter deres kryds. Samtidig er det jo første gang, at vælgerne kan stemme på Alternativet til kommunal- og regionsrådsvalg, og i den forstand er der tale om nye vælgere, der kan komme i tvivl og beslutter at blive ved det, de kender. På den måde kan man godt sige, at en sag som denne her så tæt på valget rammer et nyt parti hårdere.”
 
Alternativet kan risikere at miste nogle af de tvivlere, som beslutter sig kort tid før, de sætter krydset. Kilde: Scanpix/Claus Fisker.
 
Kønsforsker: Danskerne har højt til loftet
Ser man på danskernes generelle seksualkultur, er det usandsynligt, at sagen vil rykke markant ved Alternativets valgresultat. Det vurderer kønsforsker Christian Groes, lektor på Roskilde Universitet.
 
”Der er relativt højt til loftet i Danmark, i forhold til hvordan den slags sager påvirker et parti. Hvis der er noget, danskere kan lide at forsvare, så er det frisind, og jeg tror ikke, at mange vælgere vil ’lade sig skræmme’ af en sag som denne her,” siger Christian Groes.
 
Hvis vælgerne alligevel straffer Alternativet hårdt for sagen, kan det skyldes, at det netop var én 'højt oppe i systemet’, der opfordrede til at dele intimfotos.
 
”Hvis mailen nu var sendt ud af en praktikant, var det jo lettere at affærdige, mens det som medarbejder kan være sværere at sætte spørgsmålstegn ved, hvad pressechefen foreslår. Men jeg vil stadig vurdere, at der for vælgerne er forskel på sagen her, og hvis det for eksempel var en ældre partileder, der havde sendt en forespørgsel ud til et enkelt, yngre medlem,” siger Christian Groes.
 
Kreativ vs. klassisk krisehåndtering
Kasper Møller Hansen vurderer, at man fra partiets side har håndteret krisen bedst muligt ved at ”lægge sig fladt ned og sige, at ideen var tåbelig”:
”Sagen skulle jo aldrig have fundet sted – spørgsmålet er, om man kan dække sig ind under det at være et kreativt miljø – og det kan man altså ikke,” understreger han.
 
Christian Groes mener derimod ikke, at det er den rigtige taktik at have taget afstand uden forbehold.
 
”Netop for et parti som Alternativet vil jeg mene, at den bedste krisehåndtering vil være at pege på, at det er et parti med højt til loftet, hvor man dyrker frihedsidealerne – samtidig med at man naturligvis erkender, at dét her var over stregen,” siger Christian Groes og fortsætter:
”Det virker lidt hult for et parti som Alternativet, hvis de tager for skarpt afstand til den slags i forhold til den gængse kultur i andre partier.”
 
Er penis-sagen mere #metoo?
’Det kreative miljø’ har udgjort et særligt omdrejningspunkt i efterårets #metoo-kampagne. Om lækningen af den interne mail skal ses i lyset af kampagnen, som Christian Groes har fulgt tæt, kan hverken på- eller afvises, understreger han. Men, at der i forbindelse med sagen her, netop er tale om mænd, der har følt sig krænket, ser han bestemt som et udtryk for kampagnens kraft.
 
#metoo-kampagnen kan meget vel have haft indflydelse på offentliggørelsen af penis-sagen. Kilde: Scanpix/Frederik Sandberg.
 
”Nu ved jeg jo ikke, om det er mænd, der har klaget over mailen her, men jeg tror, at det frirum, som kvinder har oplevet som følge af kampagnen, også har sat mændene fri – hvor man før som mand måske har været bange for at blive set som svag, hvis man udtalte sig om den slags,” siger Christian Groes.
 
Hvor længe efterdønningerne af #metoo vil vare, tør han ikke gisne om – vi er, som han siger, ”midt i stormvejret lige nu”.
 
Imens går hele landet til stemmeboksen – og så må krydserne vise, om Alternativets penis-storm ender med at have rystet partiet eller blæst dets første kommunalvalg omkuld.

Relaterede artikler

Alternativet: Bæredygtige by-geder nu! - Partiet Alternativet blæser nye vinde ind på Christiansborg - i bæredygtighedens hellige navn. Nu skal København satse s...
Alternativets gummiord - Alternativets partiprogram er fuld af bæredygtige udmeldinger og store armbevægelser. Det, nogen kalder gøglerpartiet, v...
Den fedeste fest i dansk politik - Det er skønt at se, hvor gode fester de holder i Alternativet. De fedeste fester er en meget god strømpil på, hvor tinge...
Alternativets alenlange tømmermænd - Alternativet ved tilsyneladende ikke, hvad det skal være - udover alternativt. Uffe Elbæk er seriøst god til at vinde - ...
Hvorfor er der så få sjove politikere? - De danske politikere bruger næsten ikke humor på Facebook, og når de endelig gør det, bruger de den type, der virker dår...
Hippien er den nye hipster - Den gode nyhed: Du kan tage dit hipster-look op til næste level. Den dårlige nyhed: Nu skal du virkelig mene noget med d...
Dobbeltmoral på venstrefløjen? - Der er forsvindende få ansatte med anden etnisk oprindelse end dansk hos venstrefløjens partier, viser ny undersøgelse.“...
Årets hjemmestrikkede slogans og propaganda-plakater    - #KV17: Kommunal- og regionsvalget er for alvor gået ind i sin slutspurt, og det er tid til at gøre status og uddele året...
Crazy-apologi med svenskerkort og romerske økser - I en kronik bragt af Weekendavisen tordner Ole Bornedal mod #metoo-kampagnen, der ifølge filminstruktøren mest af alt mi...
10 uforfalskede, uforbederlige Uffe-træk - Uffe Elbæk har succes. Han har tværet DF, fået en borgmesterpost og adresseret penis-stormen på en ... Uffe-agtig måde. ...
Vores valgvideo var til den grove side - Flere af Nye Borgerliges københavnere har oplevet konsekvenserne af indvandring og ønsker derfor en markant strammere li...
"Målgruppesnak siger mig ikke en dyt" - Alternativet er anderledes. Partiet tager politikerleden alvorligt og efterstræber derfor gennemsigtighed i deres politi...
Mund-til-mund-metoden virker stadig - Unges valgdeltagelse og politiske engagement i det hele taget har altid været lavere end de ældre befolkningsgruppers. D...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Communications Specialist

Frist: As soon as possible

Senior kommunikationskonsulent

Frist: 1. november

Kommunikationsrådgiver

Frist: 16. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.