Hvilken af disse 7 SoMe-typer er du?

I kølvandet på diverse skandaler har flere og flere truet med at forlade de sociale netværks schweizerkniv, Facebook. Vi lufter idéen over kaffe med vores kollegaer, genbesøger vores privatindstillinger, og nogle er måske gået så vidt som til at slette kontoen. Men hvad gør du, hvis du stadig gerne vil underholdes - uden om datahajer og manipuleringsmaskiner? Her er 7 (mere eller mindre seriøse) alternativer til Facebook og Instagram, baseret på din personlighedstype. God fornøjelse og sikker rejse til nye græsmarker. 
Det er ikke sikkert, at en masseudvandring fra Facebook bliver en realitet. Men er du én af dem, der planlægger at forlade mediet, vil du måske søge nye græsgange. Om datasikkerhed eller uendelige strømme af feriebilleder er det vigtigste for dig, så giver vi dig her en række alternativer. Foto: Getty Images
Det er ikke sikkert, at en masseudvandring fra Facebook bliver en realitet. Men er du én af dem, der planlægger at forlade mediet, vil du måske søge nye græsgange. Om datasikkerhed eller uendelige strømme af feriebilleder er det vigtigste for dig, så giver vi dig her en række alternativer. Foto: Getty Images
af Rikke Østergaard
Hvis du er bange for, at din tilstedeværelse bliver glemt, hvis du ikke længere ønsker at være en del af Facebook, er der heldigvis andre muligheder. Rikke Østergaard, Head of Social hos Advice, guider dig til 7 alternativer. 
 
Hvis du er typen, som: overvejede at lække noget meget hemmeligt materiale gennem Messenger, indtil det kom frem, at ’de’ også lytter med der.
Så skal du overveje: Signal

Edward Snowdens yndlingsapp, Signal, giver dig mulighed for at chatte med dine venner uden at overgive nogen som helst form for data eller blive udsat for reklamer. Mens Signal måske ikke har de samme muligheder for at genere dine venner med emojis og GIFs, så er appen designet til at sikre dit privatliv og din sikkerhed.
 
Har du en spion gemt i dig? Facebook-alternativet 'Signal' er Edward Snowdens yndlingsapp og er designet til at sikre dine data. Foto: Getty Images
 
Skulle du være fristet til at bruge dette til at gå i Edward Snowdens fodspor, så påstår Signal, at de ikke har nogen information om dig at overlevere til myndighederne. Da virksomheden i 2016 modtog en stævning, kunne de kun vise, hvornår de 2 brugere i fokus havde tilmeldt sig Signal og sidst logget ind, men havde altså ingen gemt data om deres adfærd eller samtaler.
 
Virker Signal som svaret på alle dine whistleblower-behov, så er det altså bare om at komme i gang med at overbevise dine venner og spionkontakter om at tilmelde sig platformen. Det er nu alligevel lidt sjovere at have nogen at tale med. #REKLAMEPLADS#
 
Hvis du er typen, som: synes alt det her databekymring er noget opblæst paranoia.
Så skal du overveje: VERO
 
VERO proklamerer, at de er ’true social’, og de ønsker at skabe et socialt netværk, som forbedrer dit liv frem for at aflede din opmærksomhed. Det lyder prisværdigt, og netværket har da også omkring 3 millioner brugere. Netværket i sig selv minder ret meget om Instagram og er båret af det visuelle. Dog har du mulighed for at gruppere dine følgere og nemt vælge, hvem der ser dit indhold.
 
Den libanesiske billionær Ayman Hariri står bag VERO. Han har i forbindelse med en anden virksomhed modtaget 31.000 klager fra medarbejdere, der ikke fik løn. Hvis du synes, Mark Zuckerberg er en skurk, er VERO måske ikke lige sagen. Foto: Getty Images
 
VERO har dog allerede været lidt i modvind. Blandt andet er der nogen usikkerhed omkring appens betingelser, da du muligvis afskriver retten til dit indhold, når du tilmelder dig. Og jo, så er manden bag, Ayman Hariri, søn af Libanons tidligere premierminister Rafik Al-Hariri (som blev dræbt i 2005) og har en mørk karriere bag sig. Han har blandt andet stået i spidsen for en virksomhed, der modtog 31.000 klager fra medarbejdere, der ikke var blevet betalt, og som måtte bo under kummerlige forhold uden mad og vand.
 
Hvis du er typen, som: altid spørger dit netværk om anbefalinger.
Så skal du overveje: Heste-nettet.dk
 
Hvilken serie skal jeg se? Hvor skal man spise i Milano? Hvilken barnevogn har I købt? Størstedelen af os orker ikke rigtig at udføre vores egen research og bede vores Facebookvenner om hjælp.
 
Har man en sjælden gang forsøgt at google sig frem til én af ovenstående, vil man gang på gang ende på Heste-nettet.dk. Heste-nettet.dk er et forum for hesteinteresserede danskere, hvilket har eksisteret siden de sene 90’ere. Selvom det kan være svært at tro på for ikke hesteelskende internetbrugere, har siden over 35.000 daglige brugere og 16,5 millioner sidevisninger om måneden. Og ja, så bliver der ikke kun talt om heste. På sidens forum kan man spørge om hvad som helst, og du kan næsten altid forvente et hurtigt og hjælpsomt svar fra én eller flere af sidens dedikerede besøgende.
 
Hvis du er typen, som: kun poster om dine egne bedrifter og aldrig anerkender andres indhold.
Så skal du overveje: LinkedIn
 
Vi er kommet til blærerøvens højborg, LinkedIn. 
 
Har du længe delt alle posts fra dit arbejdes Facebookside, links til dine projekter og opdateringer på alle dine forfremmelser? Så er det tid til at flytte din aktivitet til blærerøvens højborg. Stedet, hvor du helt undskyldt kan tale om dig selv, dine bedrifter og din succes; LinkedIn.
 
Her behøver du ikke gå dialog eller lytte til andre, men du kan nøjes med at logge ind én gang om ugen, sige noget om dig selv og smutte igen. For at fodre dit ego yderligere har du adgang til data, hvor du kan se alle de kloge mennesker, der gider at læse dit indhold og se på dit CV. Og ja, du undgår såmænd også de værste reklamer.
 
Til LinkedIns forsvar har platformen faktisk lavet en række interessante updates til dens funktioner og algoritme, hvilke gør det til en ret fornøjelig oplevelse. Dit indhold bliver faktisk set, og det har en betydelig bedre effekt på dit arbejdsliv end de kattevideoer, du bruger som overspringshandling på Facebook. Dømmer man ud fra LinkedIns tvivlsomme annoneringsværktøj, må man gå ud fra, at de tracker os mindre end Facebook, men det er nok bare et spørgsmål om tid.
 
Hvis du er typen, som: kun brugte Facebook til at modtagere mere eller mindre sande nyheder.
Så skal du overveje: Digg
 
Hvis du har besøgt Reddit, men syntes, det var lidt for grimt, så er Digg måske noget for dig. Ligesom Reddit lader Digg folket bestemme, hvad der er de mest relevante nyhedshistorier. I modsætning til Facebook har Digg dog også en redaktion, som sikrer, at det indhold, du møder, er sandt og af høj kvalitet.
 
Indholdet er kurateret fra diverse kanaler, så du kan møde alt fra virale videoer til The New York Times, og du har mulighed for at gemme indholdet. Du kan ikke kommentere – men lad os være ærlige – kommentarfeltet under EB-artikler om flygtningestrømme er ikke det, du kommer til at savne mest, hvis du dropper Facebook.
 
Hvis Digg er lidt for traditionelt, kan du prøve Quartz' nyhedsapp til iPhone, som lader dig modtage dine nyheder, i hvad der minder mest om Facebook Messenger. Appen giver dig samtidig mulighed for at stille spørgsmål til og få svar fra en robot. Hvis du synes, det er mindre ubehageligt end Facebooks algoritmer, så er Quartz lige noget for dig. #REKLAMEPLADS#
 
Hvis du er typen, som: kan bruge fire timer på at scrolle igennem ’Explore’ på Instagram
Så skal du overveje: Imgur
 
Hvis du går i seng kl. 22, men først sover kl. 01, fordi du skal følge med på adskillige Instagram-konti, skal du måske prøve Imgur.
 
Nej nej, Imgur er ikke bare endnu en billed-app. Fortidens fotodarling er genopstået som et visuelt socialt medie. Altså, uden alt det sociale. Imgur fokuserer nemlig på at give dig det bedste indhold øverst i dit feed, ligegyldigt hvem der står bag. De har derfor fuldstændig fjernet ’følger’-princippet og viser dig i stedet det indhold med mest engagement – ligegyldigt hvem der har produceret det. På den måde minder platformens funktioner mest om Instagrams Explore-funktion.
 
Om fraværet af vennelister gør Imgur mere eller mindre attraktiv, må du selv vurdere. Man kan jo drømme om alt det mest afhængigsskabende fra Instagram, minus baby-billeder og ’sausage or legs’.#REKLAMEPLADS#
 
Hvis du er typen, som: har prøvet at poste den obligatoriske ’jeg-forlader-Facebook-status’, men ikke fik nok likes, og nu har besluttet dig for at blive.
Så skal du overveje: at beskytte dig selv bedre
 
I sidste ende handler de sociale medier for os brugere om at være en del af et fællesskab. Facebook er for mange en integreret del af vores hverdag og sociale liv, men vi er på samme tid også trætte af at sælge vores sidste like til højestbydende.
 
Det skal nok gå alt sammen. Der er gode råd at hente til din sikkerhed også selvom du bliver på Facebook.
 
Nogle af os har også forsøgt os med ét af de mange alternativer, der hele tiden popper op som Secret, Ello eller Meerkat. Og gang på gang må vi konkludere, at det er vores venner og netværk, som gør de sociale medier interessante.
 
For de fleste af disse alternative medier er lidt ligesom pop-up-restauranter. I en meget kort periode flokkes alle vores mest hippe venner der, og inden for et par uger er vi alle tilbage på BabyBites fra 7-11.
 
Så hvis du er kommet hele vejen hertil og har konkluderet, at du er ’too deep’ og bliver nødt til at beholde din Facebook-konto så gør dig selv den tjeneste at beskytte dig selv, så godt du kan. Der findes et utal af apps og extensions, som ikke bare blokerer diverse dårlig reklamer, men som rent faktisk beskytter din data.
 
Bruger du Mozilla Firefox, kan du downloade Facebook Container Extension,som isolerer din færden på diverse netbutikker fra din Facebook-tilstedeværelse. I samme boldgade finder du Ghostery, som blokerer trackere på de websites, du besøger, og altså begrænser den data, der indsamles om dig og din adfærd, og som kan bruges imod dig på Facebook og alle de andre sociale netværk (som tracker dig ligeså meget som Facebook, men bare ikke er blevet opdaget endnu).
 
Og den allersidste mulighed må være at tage den konto i brug, du oprettede for dit kæledyr for 5 år siden, og gå undercover. For første gang kan denne tvivlsomme beslutning komme dig til gode –  #earlyadopter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også