Afsløring: Her er alle sommernyhederne

Helt unikt kan vi allerede nu løfte sløret for de nyheder, der vil præge avisspalterne i sommerugerne. Som en særlig service for Kforums læsere kan du efter at have læst denne artikel afbestille dit avisabonnement og undgå TV-avisen. I stedet kan du bruge din nyfundne tid på at læne dig tilbage og nyde din drink, din familie og din bog.
Agurketid: Det er selve illusionen om aktualitet, der er på spil. Selve forestillingen om, at der hvert døgn sker ting, der er så væsentlige, at avisen må ud. (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
Agurketid: Det er selve illusionen om aktualitet, der er på spil. Selve forestillingen om, at der hvert døgn sker ting, der er så væsentlige, at avisen må ud. (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
 
Den 23. juli bliver en kolonihave overrendt af dræbersnegle som denne. Samtlige medier dækker begivenheden og interviewer de rystede naboer. Getty.
 
Sommerferien nærmer sig med hastige skridt. Vi er klar til at forlade kontoret, lægge arbejdet til side, og drikke et lille glas eller to. Samfundet, der allerede har været lukket en gang, lukker så småt igen.
 
Danskernes sommerferie bliver ikke, som den plejer, men ikke desto mindre er det stadig ferie. Vi sætter hjernen i blød og udskyder alle de store beslutninger. Sommeren er bedst, hvis der ikke sker for meget af relevans.
 
Godt for os, dårligt for medierne. For hvad skal de skrive om? Hver sommer er en enorm stresstest for alverdens redaktører og journalister. Som Henrik Dahl skrev på Kforum i 2010:
 
“Det er selve illusionen om aktualitet, der er på spil. Selve forestillingen om, at der hvert døgn sker ting, der er så væsentlige, at avisen må ud. Selve tanken om, at avisen er en passende reaktion på verdens gang og den enkelte artikel en dækkende beskrivelse af dens skridt.”
 
Løsningen på den gigantiske redaktionelle udfordring, man kalder agurketid, er, og vil formentlig altid være, banale skabeloner, der kan blæse selv den mindste historie op til at være banebrydende og sensationel.
 
Så som en service for dig, der sidder derude og intenst følger med i nyhedsstrømmen, vil vi her spare dig et par gyldne sommertimer.
 
Her er avisernes masterplan for sommeren 2020:
 
Farlige flåter fundet i Tisvilde – uge 27/28
Fredag den 3. juli går danskerne officielt på sommerferie. Og det betyder, at vi kan forvente den obligatoriske artikel om solcreme. Forvent mindst én forside med en rød ryg og overskriften: “Så galt kan det gå: Henning faldt i søvn i solen.”
 
Public service-medierne interviewer selvfølgelig Kræftens Bekæmpelse og minder os om, at faktor 30 nok er bedst i alle situationer. I øvrigt anbefales det, at man holder sig i skyggen.
 
Senere på ugen vil der blive fundet en kæmpeflåt i Tisvildeleje. Liveblogge og gule ‘breaking’-bjælker bliver plastret ud over de danske medier, der følger udviklingen tæt. Berlingske placerer højst sandsynligt en grafik på forsiden, hvor antallet af fundne flåter jævnligt opdateres.
 
 
DR får Sundhedsstyrelsen involveret. Brostrøm medvirker i en tominutters video, hvor han illustrerer, hvordan skovflåter fjernes. Eksperterne konkluderer, at flåterne er kommet fra Sverige.
 
Søndag den 12. juli skulle EM-finalen have været spillet. Den er nu udskudt til næste år. Som erstatning interviewer TV 2 de danske drenge.
 
Christian Eriksen er flygtet tilbage til Middelfart, hvor han hviler benene efter en sløv start hos Inter.
 
Kasper Schmeichel ærgrer sig over, at slutrunden er udskudt; han havde nemlig på fornemmelsen, at Danmark ville komme langt.
 
Thomas Delaney slikker sol ved Svanemøllestranden i København, hvor han plejer sin tan og viser sit lækre hår.
 
Nicklas Bendtner ånder lettet op, da Stig Tøfting påpeger, at han heller ikke er udtaget næste år.
 
Sideløbende genudsendes EM-finalen ‘92 på DR. Over en million danskere ser med.
 
 
Forargelse over stor, larmende og fuld forsamling af unge – uge 29
Tirsdag den 14. juli vil en forsamling af unge, der spiller musik og bader i Nordhavns badebassin, blive opløst af politiet, fordi naboerne ringede 112 for klage, da klokken slog 10. Der skal nemlig være ro i de københavnske gader.
 
Bekymrede virologer udtaler sig om deres frygt for menneskemængderne ved diverse havnebade, og de sociale medier koger over i vrede over ‘Nordhavnsbanden’ – mediernes navn for de uansvarlige unge. Et er at larme og spille musik, noget andet er at samles mere end tre personer “i denne coronatid”. Mange vil konkludere, at de i deres egen ungdom var mere ansvarlige.
 
EB bringer indlægget “Unge nu til dags”, og i bunden af artiklen stemmer Nationen om, hvorvidt det er okay at have det sjovt efter kl. 10. Flertallet siger nej.
 
Søndag den 19. juli vil medierne kaste sig over en video, de har set på Twitter. I den hjælper en dansk turist i Grækenland et barn, der er blevet væk fra sine forældre. Genforeningen filmes.
 
Videoen bliver delt 15.000 gange på Facebook. Alle, fra Politiken til Jyllands-Posten, lægger den op på deres hjemmesider. Troen på menneskeheden og ikke mindst på Danmark bliver genfundet.
 
Samme dag vil den italienske kystvagt redde en stor kaskelothval fra at blive kvalt i plastik.
 
 
De to kinesiske pandaer i Københavns Zoo får et barn – uge 30
I uge 30 vil TV 2 genudsende alle etaperne fra Bjarne Riis’ Tour de France-sejr. I studiet live-kommenterer Jørgen Leth sammen med Bjarne selv. Riis fortæller om de store taktiske beslutninger, der blev taget under turen.
 
I mangel på store sportsbegivenheder er genudsendelsen sommerens mest sete program.
 
Den 23. juli ødelægger en hær af dræbersnegle solsikkerne i en kolonihave. “Aldrig før set” vil der stå i overskriften dagen efter. Livebloggen vender tilbage. Den Korte Avis døber snegleepidemien en “sydlandsk invasion”, da iberisk skovsnegl originalt kommer fra Sydfrankrig.
 
 
Lørdag den 25. juli får Mao Sun og Xing, de to kinesiske pandaer i Københavns Zoo, et barn. Diverse medier begynder en intens debat om, hvad babypandaen bør hedde. Information foreslår det kønsneutrale Kim. Politiken raser over ikke-kinesiske navneforslag. De mener, man forsøger at slette dyrets oprindelse.
 
Drømmestudiet – uge 31
Tirsdag den 28. juli får den danske ungdom svar på, om de er kommet ind på drømmestudiet. Medierne ligger klar med historierne om Rasmus og Eva, der har et snit på henholdsvis 7,4 og 8,1. De kunne ikke komme ind på antropologi, selvom de har sejlet Jorden rundt i en entusiastjolle og været på interrail. Kristian Madsen skriver en leder om, at der børe være flere kvote 2-pladser.
 
Samtidig hører vi fra Caroline og Johan, der begge har fået 32 12-taller til studentereksamen og har søgt direkte ind på universitetet. “Superstudenterne” bliver de kaldt. De deler hemmeligheden bag det gode snit.
 
Senere på ugen hører vi fra en gruppe indfødte københavnere, der snart skal starte på studiet. De klager over, at jyderne får alle kollegiepladserne, og over, at de ikke har fået et forældrekøb på Fiolstræde endnu. “Ungdommen nu til dags” lyder overskriften på EB, der endnu engang lader Nationen stemme om, hvorvidt de var mere ansvarlige i deres egen ungdom.
 
Søndag den 2. august melder et medlem af Enhedslistens folketingsgruppe sig ind i Venstre, efter hendes andelsforening i Indre By blev konverteret til ejerlejligheder. Hendes nye mærkesag er mindre statslig regulering af boligmarkedet.
 
Mette Frederiksen åbner samfundet efter sommeren – uge 32
Agurkerne er høstet, og hverdagen vender tilbage.
 
Mandag den 3. august holder Mette Frederiksen et pressemøde, hvor hun erklærer sommeren ovre og barmhjertigt åbner samfundet op igen. Jakob Ellemann-Jensen får en artikel bragt i Jyllands-Posten, hvori han erklærer sig utilfreds. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også