Vi googler lige 2021

Opgørelse over, hvad vi googlede mest i 2021, er den nørdede, mindre gallaprægede udgave af DR’s ”Året der gik” eller TV 2’s ”De største øjeblikke” – og den brutalt ærlige udgave af, hvad der optog os, for eksempel pølsehorn, og hvor mange man kan spise uden at tage på. I den alvorlige ende optog især en række alt for tidlige dødsfald os.
De mest populære søgeord i 2021 var blandt andet Christian Eriksen, pølsehorn og ligevægtsindtag. Mette Goddiksen giver os resten. Foto: Getty Images
De mest populære søgeord i 2021 var blandt andet Christian Eriksen, pølsehorn og ligevægtsindtag. Mette Goddiksen giver os resten. Foto: Getty Images
Snart ruller de to store tv-kanaler deres årskavalkader ud, som elegant veksler mellem højtidelige hyldester af dem, vi mistede i 2021, og dramatiske gensyn med krig og katastrofer samt hyggelige sofainterviews med årets hovedpersoner. Eller… i år ville det være et fair gæt, at ikke alle årets hovedpersoner, såsom Dyrby og Dorph, dukker op.  
 
 
 
 
Som i årskavalkaderne på tv er der en del forudsigelige indslag, hvor man lige kan hente sig en kop kaffe uden at pause. 
 
I 2021 var det henholdsvis corona og alt dets væsen, der dominerede toptilisten over mest udbredte spørgsmål:  
 
1. Hvem skal jeg stemme på?
2. Hvornår er der pressemøde i dag?
3. Hvornår kan jeg blive vaccineret?
4. Hvor længe gælder en kviktest?
5. Hvad åbner 1. marts?
6. Hvor mange er vaccineret i Danmark?
7. Hvad er mit ligevægtsindtag?
8. Hvor mange må man samles?
9. Hvor mange er døde af corona i Danmark?
10. Hvad er klokken i Tokyo?
 

Glutenguf og politik

 
Kommunalvalget 16. november topper dog listen, og ikke overraskende stilles spørgsmålet ”Hvem skal jeg stemme på?” mest hyppigt i dagene lige op til valget. Man kan vælge hovedrystende at tolke det som uvidenhed om politik og sukke over, at demokratiet har den svaghed, at alles stemme tæller for det samme – uanset om man har sat sig ind i politik eller ej. 
 
Omvendt kan spørgsmålet blot være et udtryk for, at vi tryktester, om vi stadig er mest enige med den politiker, vi allerede havde besluttet os for at stemme på. Sidstnævnte ville være positivt og en herlig indikator for, at majoriteten af danskerne måske ikke er så skråsikre, som det ellers kunne se ud i hvilket som helst kommentarspor. 
 
Nummer 7 på listen, ”Hvad er mit ligevægtsindtag?” – altså, hvor meget kan jeg mon spise og drikke, før jeg tager på?, må også siges at være sød og menneskelig. Især, fordi analysen viser, at spørgsmålet hyppigst blev googlet i juli, altså højtiden for badetøj – lige efter diverse coronanedlukninger med Netflix, bløde bukser og trøstespisning.  
 
Dette henleder opmærksomheden på listen over de mest googlede opskrifter:
 
1. Pølsehorn
2. Lasagne
3. Muffins
4. Marengs
5. Pizzadej
6. Gin Hass
7. Brunkager
8. Roulade
9. Guacamole
10. Omelet
 
Og mens vi skovlede pølsehorn og muffins ind, så kunne vi drømme om (at blive som?) og skam-billedgoogle Tobias Rahim, der først efter premieren på ”Stormester” sidst i september blev bredt kendt i befolkningen. Kun et par måneder skulle det tage for Rahim at blive den femtemest googlede dansker i 2021, kun overgået af yngre kendte, der enten tragisk døde eller døde og blev genoplivet:
 
1. Christian Eriksen
2. Albert Dyrlund
3. Søren Holm
4. Chris Anker Sørensen
5. Tobias Rahim
 
Nr. 1 på listen, Christian Eriksen, var ifølge det franske nyhedsbureau AFP også det tredjemest søgte på Google i Storbritannien, efter han kollapsede på banen, da Danmark spillede EM-kamp mod Finland i Parken i København.
Nr. 2 er Albert Dyrlund, der – til stor sorg for hans mange fans – døde ved en faldulykke den 28. juli i Val Gardena, Italien.
 
 

Et rystende øjeblik for hele verdenen i 2021 var, da Danmark spillede mod Finland i Parken, og Christian Eriksen kollapsede i minut 40. Øjeblikket satte tonen for resten af EM-sommeren. Foto: Getty Images. 
 

Et år med ABBA og alvor

 
Selvom #MeToo, især i danske mediehuse, er blevet vendt og drejet i den kreative klasse, i mediemagasiner og på Twitter, så har det ikke trendet voldsomt i Googles opgørelse over, hvad den generelle dansker var mest interesseret i.
 
Derimod greb historien om den blot 33-årige brite Sarah Everard, der blev bortført, myrdet og voldtaget af en politibetjent, os. Hun blev årsag til en ny vinkel på ligestillingsdebatten under #textmewhenyougethome. Pludselig blev vi opmærksomme på, at mange kvinder – rationelt eller ej – er utrygge ved at gå alene på gaden.
 
Sarah Everard blev nummer 5 på listen over henholdsvis ”Udenlandske personer” og ”Dem, vi sagde farvel til”, og søgningen på hendes navn toppede naturligt i marts, da forbrydelsen skete, og i efteråret, da gerningsmanden blev dømt.
 
 
I Danmark kom der også stort fokus på #textmewhenyougethome, efter Sarah Everards mord. En af dem, der valgte at deltage i debatten, var Venstres Jakob Ellemann-Jensen, der delte et længere skriv på Instagram. 
 
 

Udenlandske personer

 
1. Alec Baldwin
2. Joe Biden
3. Prins Philip
4. Kong Olav
5. Sarah Everard
6. Agnetha Fältskog
7. Travis Scott
8. Pete Davidson
9. Adele
10. Helen McCrory
 
En anden tragisk historie fik henimod slutningen af året Alec Baldwin til at ryge til tops på søgninger over udenlandske personer. Skuespilleren kom som for de allerfleste bekendt til at skyde filmfotografen Halyna Hutchins under indspilningen af Rust. Status er, at han er blevet sagsøgt for uagtsomhed, og at han sandsynligvis også vil figurere i Googles opgørelse over 2022.
 
Mindre overraskende er det, at Joe Biden er nummer to på listen, eftersom han blev indsat som præsident 20. januar i år til blandt andet Amanda Gormans digt Det bjerg, vi bestiger. Sidstnævnte trender mere i Politiken-segmentet end hos den almindelige dansker. Derimod trendede ABBA-darlingen Agnetha Fältskog, da bandet blev genforenet, udgav nye sange og lancerede en turné i 2022, hvor de ikke går på scenen fysisk, men som avatars. 
 
Sikke en surprise: ABBA ejer listen over googlet musik i 2021:
 
1. ABBA
2. Agnetha Fältskog
3. Travis Scott
4. Adele
5. Tobias Rahim
6. Elton John, Horsens
7. Benny Andersson
8. Billy Cross
9. Billie Holiday
10. Flemming Bamse Jørgensen
 
Og her sniger charmøren Tobias Rahim sig atter ind. Og han er i fornemt selskab af blandt andre nyligt pladeaktuelle Adele samt Flemming Bamse Jørgensen. I oktober blev det breaket, at der i starten af 2023 kommer en film om sangerens liv med skuespiller Anders W. Berthelsen i hovedrollen.
 
Megastjerne og rapper Travis Scott får en tredjeplads på et tragisk grundlag: 300 blev såret og ti personer mast ihjel under hans egen festival ”Astroworld” den 5. november. Rapperen er kendt for at opildne publikum til at gå amok, og i øjeblikket undersøges det, hvor ansvaret skal placeres.
 
 
Travis Scott taler her for første gang om tragedien ved Astroworld, dog giver interviewet ikke meget afklaring om, hvem der har ansvaret for dødsfaldene. 
 
 
Laver man en hurtig overflyvning over året, der blev googlet, så var vi mest fascineret af fodboldheltene – både som spillere og som mennesker. Corona var stadig talk of town, vi drømte om at blive raske og lidt rigere med indefrosne feriepenge. Måske endda meget rige med GME Stock. Og fejlede det, så fandt vi adspredelse i serier om voldspsykopater:
 

Mest trendende søgninger

 
1. EM
2. Coronatest
3. Christian Eriksen
4. Indefrosne feriepenge
5. Coronapas
6. GME Stock
7. Vaccinationskalender
8. Kastanjemanden
9. Albert Dyrlund
10. Squid Game
 
Hvis du har lyst til at nørde videre, så kan du gøre det her: Årets søgninger på Google - Google Trends 
Vi har fundet nogle sammenhænge i googles data her: 
 
“Hvad åbner 1. Marts” var et af de mest stillede spørgsmål. En sammenligning med med søgninger på forskellige tilbud i bylivet, viser at danskerne har været mest trængende efter at gå på bar. Dog er der gået knapt halvanden måned før folk virkelig turde at bevæge sig på restaurant, i biografen eller på bar. I hvert fald hvis man stoler på at der er en sammenhæng med søgningerne, der næsten fordoblede i slutningen af April. 
 
 
 
 
Årets julegave bliver ifølge googles resultater en landholdstrøje eller en Nike Dunk Low. Ser man på tidspunktet for søgningerne på disse ord, ser det ud til at de mest er blevet foretaget i sommeren og derfor ikke nødvendigvis vil blive købt som julegaver. et bedre bud ville måske være høretelefoner eller en chromecast.
 
 
 
Husk kildekritik: Google fortæller, at der i opgørelsen samlet set er tale om ”milliarder af søgninger”, og at listerne derfor er en ”rigtig god strømpil på året, der gik”. Google måler dog ikke nødvendigvis de søgninger, der er foretaget flest af – her vil søgeord som Facebook, YouTube og så videre nemlig altid være i top.
 
Undersøgelsen laves derfor ud fra de søgeord, der er steget mest i popularitet – eller dem, der trender, som Google kalder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også