AI-alfabet med værktøjerne til k-folket
AIBC

Du bliver ikke erstattet, dine opgaver bliver erstattet. Den nye vigtigste opgave bliver at arbejde sammen med AI. Kilde: ChatGPT

Skrevet af

Alexander Nordahl

12 artikler

0 indlæg

AI-teknologier, såsom tekstprogrammet ChatGPT, har taget internettet med storm. Teknologier er hurtigt og overraskende blevet AI’s folkelige gennembrud på godt og ondt. At skrive er nu ikke længere en svært tillært kompetence, men en frit tilgængelig teknologi for alt og alle. Som lommeregneren og Excel-arket forandrede matematik og regnskab, forandrer teknologierne nu kommunikationsarbejdet. Dengang som nu bliver mennesket ikke erstattet, men får blot nye arbejdsopgaver. Hypen er ikke blevet mindre, efter Microsoft har besluttet at investere milliarder i teknologien og integrere den med Word og PowerPoint. Umiddelbart er AI-teknologierne lette at bruge elementært og basalt, men professionel brug kræver træning og viden. Det handler om at kunne stille de rigtige spørgsmål og forstå, hvordan AI’en “tænker”. Altså, hvordan designet af ens spørgsmål giver bestemte svar og under hvilke forudsætninger. Netop derfor denne lille AIBC for k-folk.
NB: Vil du gerne søge på andet end alfabetet, for eksempel på tværs af temaer og teknologier, anbefaler vi følgende søgemaskine: Futurepedia.
 
 

A

Adstock: Søg på billeder på tværs af forskellige billedbaser
Billeder er alfa og omega på web og SoMe. Hvor finder du det bedste billeder? Ny AI-søgemaskine kigger på tværs af 50 forskellige baser, fra gratis til betalt.
 
Værktøj:
 
 

B

Billeder, du kan bruge gratis
Mange k-folk kæmper med at finde billeder, de må og kan bruge frit. Spørgsmålet om rettigheder til AI-billeder er stadig uafklaret, men kontroversielt. Du kan derfor p.t. frit bruge AI-skabte billeder. Her er den gode og gratis Lexica Stable Diffusion-database med AI-billeder lige til at bruge. Ekstra bonus er, at du kan se, hvilken prompt der har skabt billedet.
 
Værktøj:
Lexica er ikke i sig selv en kunstig intelligens, men en database over alle de billeder, der allerede er blevet genereret i prompt til billede-AI-modellen Stable Diffusion.

 

C

Copywrite med AI
At skrive tekster er ikke det samme nu. Forskellen er, at du skal bruge AI’en til at gøre dine tekster bedre. Det sker bedst i et samarbejde, hvor AI’en f.eks. skriver første udkast, hvorefter du forfiner teksten og så videre. Pointen er, at du skal se den som en inspirationskilde, der gør dig bedre, ikke en potentielt stand alone-erstatning. 
 
De mest brugte copywriting AI-redskaber:


 

D

Design din egen tv-vært
Synthesia – design din egen robot-tv-vært 
Nu kan du designe din egen tv-vært og få den til at sige, lige hvad du vil... Så længe det ikke er seksuelt, politisk eller voldsforherligende.
 
Værktøj:
Synthesia er AI’en, der genererer videoer med syntetiske mennesker i et broadcastlignende format. 
 
 

E

Enhance dit billede 
Med Let’s Enhance kan du med kunstig intelligens forbedre kvaliteten på et ellers pixeleret billede.


 

F

Forklaret for børn
Kommunikation handler om at gøre det komplicerede enkelt. Det kan AI naturligvis hjælpe dig med. Denne AI lover at kunne formidle ethvert emne, så selv en femårig kan forstå det. Navnet er naturligvis ELI5, som er en forkortelse af Explain Like I'm Five.
 
Værktøj:
Som den originale subreddit r/Eli5 (explain like I'm five) udmærker.

 

G

Gode, gratis illustrationer 
Illustrationer har alle dage været en hovedpine for mange k-folk. Det har nemlig historisk været dyrt, svært og langsomt at finde nye, gode illustrationer. AI har om noget ændret dette med et væld af tekst til billede-generatorer. Nu kan du med få kliks og tekster skabe egne illustrationer. 
 
Værktøjer:

 

H

Højere dimensioner i dine billeder med AI
Er du træt af, at din telefon kun tager flade 2d-billeder, der bare slet ikke bevæger sig eller har dybde? Med Leia kan du konvertere dine standardfrosne højde-bredde-billeder til livlige interaktive portrætter i 3D.
 
Værktøj:

 

I

Idégenerér med AI 
Der er også lavet et AI-tilbud til dig, der mangler inspiration til dine forretningsidéer. Ideas AI er baseret på ChatGPT og spytter autogenererede idéer til startups ud. 
 
 
Værktøj:
 
 

J

Jeg, mig og mig selv
Du har nok set AI-genererede billeder af dine venner eller familie cirkulere på de sociale medier for nyligt. Dem har de skabt ved hjælp af Lensa. Brug Lensa til at afbilde dig selv i en animeret form. Upload mellem 15 og 20 selfies, og få appen til at komme med hele 50 bud på, hvordan du ville se ud, hvis du var med i Avengers, Game of Thrones eller Dune… eller i hvert fald noget, der minder om.
 
Værktøj:


 

K

Komponér musik med AI
Selvfølgelig er der også en AI til at skabe musik. Programmet hedder Riffusion. Det kan  blande musikgenrer, finde på melodier, skabe samples, du kan bruge, eller bare give inspiration til din videre musikalske rejse. 
 
Værktøj:
Riffusion

 

L

Logodesign med AI
Kunstig intelligens, der kan hjælpe dig med at designe et logo til din organisation eller virksomhed. 
 
Værktøj:

 

M

Marketing med AI
Her er nogle gode cases om, hvordan du anvender AI i marketing, og hvordan du brainstormer overskrifter med ChatGPT
 
ECommerce Hacks: Opret en eCom-maskine ved hjælp af ChatGPT, af Louis Smith
 
Generér 625 ideer til SoME-posts på mindre end fem minutter, af Ruben Hassid 👻
 
 
 
Generér søgeordsklynger, af Nico Bortoluzzi
 
 
 
 

N

Ny indretning
Tag et billede af dit hjem/kontor. Efterfølgende vil Interior AI komme med nye indretningsforslag baseret på dine tekstinput.
 
Værktøj:

 

O

Oplæsning med AI
Hvis du ikke er så meget for at høre din egen stemme på en optagelse, kan du bruge Well Said som et værktøj til at omdanne tekst til tale. Med en af de 53 stemmer er der nok at vælge imellem. Bruges eventuelt i sammenspil med Synthesia for at erstatte de lidt mekaniske stemmer, der er til rådighed der. 
 
Værktøjer:
 
 

P

Prompt som en pro
At arbejde med AI’er er ikke nødvendigvis lige så let, som man skulle tro. Der er for eksempel nogle særlige vendinger, der giver nogle særlige resultater, hvilke ikke altid er lige intuitive. Menneske til computer-kommunikation og prompt-engineering er en kunstart i sig selv. Bliv bedre til at skrive dine prompts ved hjælp af denne PDF fra OpenAI.
 
Værd at læse:
 
Her en god, supernørdet guide til prompt-engineering:
 
Også P for Chrome Plug-in. Her Texti, så du altid har ChatGPT med i din browser:
 

Kunne du godt tænke dig at stille et klogt spørgsmål til alle verdens forfattere på en og samme tid? Hvis ja, så skulle du prøve Googles semantiske eksperiment Talk to Books. Den semantiske AI finder svaret i Googles gigantiske samling af digitaliserede bøger. Poetisk, humanistisk og naturvidenskabeligt faktuelt på en og samme tid. 
 
Værktøj:

 

Ingen gider skrive referat, men AI’en Sembly er “ingen”.
Programmet lover, den vil optage, analysere og udskrive din møder. What's not to like?
 
Værktøj:

 

Skriv et godt spørgsmål som start til en god AI-tekst
ChatGPT er, som navnet lyder, en chat mellem dig og computeren. Hvordan chatter du bedst muligt? Hvordan skriver du de bedste spørgsmål, som giver de bedste svar? PÅ AI-lingo er dit spørgsmål en prompt, og et godt spørgsmål er en godt designet prompt. Her er nogle links med svar på, hvad der går som et godt spørgsmål. Her er også nogle bud på gode standardspørgsmål lige til at bruge. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

T

Transkribér med AI 
Gå fra lyd til tekst ved hjælp af kunstig intelligens. I stedet for at bruge lang tid på manuelt at skrive ned, hvad du hører, kan du nu blot uploade en lydfil og få den omdannet til bogstaver.
 
Værktøj:

 

Alle skribenter har deres unikke tone.
Tonen er grundlæggende matematisk blot en vægtet model for sandsynlighed. Altså ens tone er en sandsynlig brug af bestemte ord. Det kan naturligvis efterlignes, blot der er nok historisk tekst. Lex.page kan netop dette.
 
Værktøj:

 

Videoer med AI 
Hvad med en klogere videoredigering? Runway er egentlig et videoredigeringsværktøj af rimelig standardkvalitet. Så hvis du skal lave en spillefilm, bør du anvende et klassisk klippeprogram. Men hvis du for eksempel laver kortformatvideoer, der anvender greenscreen, er Runway et godt bud på et videoredigeringsprogram, der anvender AI, som kan optimere din arbejdsprocess. 
 
Værktøj:
 
 

Websites genereret af AI 
The.com kan autogenerere en unik brugeroplevelese af dit website ved hjælp af kunstig intelligens. Optimér brugeroplevelsen på dit domæne. 
 
Værktøj:
 
 

X for AI kan skabe mennesker og ting, som ikke findes endnu
Med “This X Does Not Exist” er der en række valgmuligheder af blandt andet personer, katte, byer, musik etc., der endnu ikke eksisterer. Men med kunstig intelligens kan helt unikke og aldrig før sete billeder autogenereres. Kan bruges til at generere tilfældige memes eller portrætbilleder af ikke-folk, som heller ikke brokker sig over, at du bruger dem.
 
Værktøj:
 
 

You could be Hemmingway
Du kan også få AI til at hjælpe dig med at producere skriftlige produkter, som du selv har lavet. Hemingway Editor er et program, der gør din tekster mere læsevenlige, eksempelvis ved at markere sætninger, der er for lange og svære at forstå. På den måde kan du stadig tage æren for det færdige produkt.
 
Værktøj:
 

Z

Znork, dine børn sover tidligt
Få en AI til at lave en helt unik autogenereret godnathistorie. Ud fra en database på 5000 historier, sammensætter bedtimestory.ai en unik godnathistorie til din familie. Få den til at skrive en med børnene, eller deres yndlingssuperhelte, som hovedpersoner.
 
Værktøj:

Relaterede artikler

Dine ti vigtigste kompetencer for det kreative robotsamarbejde - Vi har altid sagt, at robotterne nok kunne lave kedeligt rutinearbejde, hvorimod vi anså kreativitet for en helt særlig ...
Kan ChatGPT skrive nyhederne nu? Nej - ChatGPT er fantastisk og har de seneste uger gået sin sejrsgang verden over. Hypen er drevet af wow-effekt og gode eksem...
Robotterne kommer med på k-holdet - Jakob Wandel, Nordic Head of Public Relations hos EY, kommer med sine tre forudsigelser i Kforums serie om professionell...
ChatGPT er en hån mod at være Nick Cave - På Nick Caves Q&A-blog The Red Hand Files kan man i denne uge læse hans reaktion på en sang, som AI’en ChatGPT har skrev...
Vi ved, at ChatGPT lyver. Men er den overhovedet lovlig? - Selvom ChatGPT løbende bliver bedre af vores allesammens træning, så skal vi aldrig stole på generativ AI. Internettet e...
Bing er smaskforelsket - De nye AI-drevne chatbots har personlighed og eget perspektiv. Du kan mærke dem, når du taler med dem. Det vil ændre per...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

45 JOB

Presserådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Praktikant

Frist: 10. april

Senior Media Relations Advisor

Frist: 4. april

Praktikant

Frist: 16. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.