4743 grunde til at diskutere integration

Mens Dansk Folkeparti har fået lige dele (medie)omtale og kritik for en JP-annonce, møder et mod-initiativ overvældende opbakning.
af Tina Lund

Dansk Folkeparti købte sidste søndag en hel side i Jyllands-Posten for at kunne gengive navnene på de 4.743 mennesker, der har fået dansk statsborgerskab i år. Partiets helsides annonce er siden da blevet voldsomt kritiseret af de øvrige politiske partier. Både Venstre, de Konservative og Socialdemokratiet fordømmer annoncen og mener, at den er usmagelig og har ubehagelige historiske undertoner. Det minder om kollektiv afstraffelse, lød kritikken i sidste uge.

Partiformand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, afviser imidlertid kritikken af partiets annoncekampagne, og pressechef for partiet, Søren Espersen, udtaler, at han blot betragter annoncen som en form for lovorientering.

Uanset hvad hensigten var, anså Flygtninge- og Indvandrerrådet umiddelbart annoncen for diskriminerende og ulovlig, og Dansk Folkeparti så i første omgang ud til at blive anmeldt til politiet for den omstridte annonce.

Arne Melchior (CD) optrådte allerede samme søndag i TV-Avisen, hvor han udtalte, at anonncen måtte være i strid med loven. Senere på ugen måtte han dog rette sin udtalelse, da det viste sig, at markedsføringsloven, som han havde henvist til, ikke gælder politiske partier. Juridiske eksperter har fastslået, at materialet, der blev benyttet i annoncen, er offentligt tilgængeligt, hvorfor annoncen er lovlig.

Alligevel har mange danskere reageret mod annoncen, som har sat gang i debatten om flygtninge og indvandrere. Et af de initiativer, der er fulgt i kølvandet på Dansk Folkepartis annonce, er hjemmesiden www.4743.dk. Her opfordres danskere til at byde de 4.743 nye statsborgere velkommen. Det skal ske ved en annonce, hvori 4.743 danskere optræder med navn.

De danskere, der er interesserede i at deltage, bliver på siden bedt om at indbetale 50 kroner for at finansiere svar-annoncen. Siden er oprettet i privat regi af Hans Chr. Viemose, og den har haft overvældende succes. Flere end 12.000 danskere har foreløbigt tilmeldt sig den private hjemmeside, som tager skarpt afstand fra Dansk Folkepartis annonce. I dag er sidste chance for tilmelding, hvorefter annoncen vil blive produceret med henblik på indrykning i Jyllands-Posten søndag den 2. september, oplyser Hans Chr. Viemose på hjemmesiden.

Kilde: Berlingske Tidende og Politiken

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også