BIG burning balloon

Bjarke Ingels skal med resten af tegnestuen hos BIG til Burning Man-festival i Nevadas ørken. Her medbringer de en ballon på 25,5 meter i diameter, der skal fungere som spejl for festivalens deltagere.
The Orb vil fungere som et stort spejl, der vil gøre det muligt for deltagerne på Burning Man at se festivalen oppefra.
The Orb vil fungere som et stort spejl, der vil gøre det muligt for deltagerne på Burning Man at se festivalen oppefra.
Folk, der har været på Burning Man, har ofte svært ved helt at beskrive, hvad det er. Det er noget med lige dele Roskilde Festival, hippiestemning, kreativitet og sand, sand, sand alle steder. 
Festivalen opstod i 1986 med en lille afbrænding af en mand i træ. Hvert år siden da er der blevet brændt en "træmand" ved hver festivals afslutning.
 
Til dette års Burning Man vil det danske arkitektfirma BIG med Bjarke Ingels i spidsen tage den 250 mand store tegnestue med til Nevadas ørken sammen med en stor skinnende kugle, The Orb. Hvor de fleste studieture måske går til Barcelona med lidt ekstra øl på firmakortet, så går den i BIG altså midt ud i ørkenen. Her er der tale om intern kommunikation, der har et lidt andet niveau, end de fleste er vant til. 
 
"Vi er jo i den kreative branche og har også brug for inspiration. Et af de hotteste steder at finde inspiration er i dag Burning Man," siger Jakob Lange, der er partner i BIG.
 
Burning Mans ikoniske brændende mand. Skaberen af festivalen kaldte det et udtryk for radikal selvudtrykkelse. Foto: GEORGE POST/SCIENCE PHOTO LIBRARY 
 
Burning Man har en "leave no trace"-politik, der betyder, at alle nødvendigheder skal medbringes og også fjernes igen, når festivalen er forbi. Det er vand, mad og toiletter, og hvad man ellers skulle have brug for i hverdagen.
 
"En uge efter kan man ikke se, at der har været 70.000 mennesker. Det kræver et kæmpe planlægningsarbejde, men det er vi jo vant til til daglig, når vi planlægger store byggerier. Alle de her 250 tager dertil og kan drøne rundt og se på kunst og opleve det at etablere en midlertidig by," siger Jakob Lange, der understreger, at det er frivilligt, om medarbejderne vil til at deltage. Langt størstedelen vil gerne. 
 

Præsentationsvideo af The Orb.

 
Mulighed for at se tingene oppefra
Man skal bidrage med noget, når man tager til Burning Man. Den by, der bliver til i løbet af de ti dage, festivalen varer, er bygget op af de mennesker, der deltager. Der er store konstruktioner, og der fartøjer i alle mulige afskygninger, der kører stille rundt (fartgrænsen er 8 km/t) og meditationstelte. Der er folk, der er klædt ud i alle mulige former og farver, men de fleste har en maske for munden. Nevadas ørkensand er nemlig en konstant udfordring, og det kommer ind alle steder.
 
Alle kan se det hele fra jorden, men i år kommer et nyt perspektiv. BIGs store sølvfarvede ballon kommer til at stå midt i det hele og give mulighed for at se det hele ovenfra.
 
"Vores idé var at tage denne her kæmpestore spejlende kugle med, fordi der er så mange kunstværker, og folk klæder sig ud, og så kan kuglen vise det her offentlige rum, som fungerer på jordniveau. Det bliver et billed af det, der sker omkring den," siger Jakob Lange.
 
The Orb er 25,5 meter i diameter, og det har taget 1.500 timer at sy den. Foto: BIG
 
"Den består af en meget tung balast, der vejer 60 ton, og der står en 30 meter høj mast, der holder kuglen, ligesom en globus. Den blæser vi en stor bold rundt om, og det fungerer ligesom en hoppeborg, hvor der konstant bliver pustet varm luft ind i," siger Jakob Lange.
 
Således forestiller BIGs arkitekter, at deres Orb vil se ud på Burning Man. Foto: BIG
 
Har spurgt om hjælp med crowdfunding
BIG har finansieret det meste af projektet selv, men har valgt at gå til crowdfunding for at få finansieret resten af projektet med The Orb. På nuværende tidspunkt, med 24 dage tilbage af indsamlingen, har de indsamlet $22.000 ud af de ønskede $50.000. 
 
"Vi valgte at bede om, at folk skulle gå ind at sponsorere, og folk får noget igen. Vi laver en lille skulptur som minde om det her event, som man køber, når man støtter vores projekt. Vi regner selvfølgelig med at nå vores mål, men hvis ikke vi gør det, så må vi tage den hovedpine til den tid," siger Jakob Lange.
 
 
The Orb består af fem dele: sfære, mast, balast, grundanker og ventilator. Foto: BIG
 
BIG har været på eksotiske inspirationsrejser før med deres store tegnestue, og da turene gik til Kina, Japan og Schweiz endte indtrykkene med at udmønte sig direkte eller indirekte i ny arkitektur. Det regner Jakob Lange også med vil ske denne gang, måske især denne gang:
 
"Det er altid sådan lige meget, om det er Japan eller Burning Man: Vi får tilegnet os en masse energi, og vi får en masse billeder, der bevidst eller ubevidst kommer til udtryk. Det kommer til at påvirke projekter. Da vi var i Japan, var det det minimalistiske, i Schweiz var det det stringente. Burning Man er mere en idégenerende festival, som får folk til at åbne deres sind for, hvad der er muligt."
 
 

Video fra BIGs crowdfundingkampagne på Indiegogo.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også