21 fiduser til fløjteblæseren

I USA er advokat og whistleblower-ekspert Stephen M. Kohn på vej med ’The Whistleblower’s Handbook’, der indeholder 21 grundlæggende råd til folk, som overvejer at råbe op om bedrag og skandaler. Her kommer en række personlige tips oven på min omdebatterede historie om coke og kammerateri i filmbranchen.
af René Fredensborg
#1: Forstå labyrinten
Kohn taler om at forstå konteksten i sin afsløring. Er det normalt og som sådan forretningsmæssigt indlysende, at tobaksindustrien undlader at oplyse om de potentielle sundhedsskader ved rygning? Er det i filmbranchen almindelig udbredt og som sådan kulturelt accepteret, at ansøgere og støttetildelere hænger ud og fester med hinanden, hvorefter man fordeler statens støttemidler? Ja! Kan begge situationer alligevel være et problem for troværdigheden? Ja! Ryk til #2.
 
#2: Styr på eget motiv
På hjælpelinjen whistleblower.dk (der ikke ser ud til at være opdateret siden 2005) lyder et af de gode råd, at du skal gøre dig klart, hvad motivet til en eventuel anmeldelse er. Handler det om hævn, gengældelse af en uret, personlig forfængelighed og er du det mindste følelsesmæssigt engageret, så drop sagen. Med andre ord: Fløjt i en større sags tjeneste. Men forvent, at du bliver beskyldt for at have personlige motiver - det er klassisk modspin.
 
#3: Follow the money
Selv på Journalisthøjskolen bruger de udtrykket Follow the money. Er der tale om lemfældig omgang med offentlige midler, altså regulære skattekroner, så har du din historie halvt inde. Er vi ude i at et privat forsikringsselskab snyder gamle Fru Hansen på vægten, handler det ofte om bondefangeri og dertil hørende forargelse. Følg pengene! Er de smarte eller kriminelle? Er en filmkonsulent på coke korrupt eller kriminel? Måske skal man bare nøjes med at kalde det dårlig dømmekraft for ikke at fare for hårdt frem, og så ellers lade omverdenen dømme.
 
#4: Tjek dine rettigheder
Begår du selv et lovbrud ved at råbe højt? Fra injurier til at snuble i rigets sikkerhed. Frank Grevil blev idømt fire måneders ubetinget fængsel efter, at han i 2004 lækkede hemmeligstemplede dokumenter om Iraks masseødelæggelsesvåben. Kan du risikere, at din modpart føler sig så krænket, at du bliver slæbt i retten? Og selv om de færreste tager pressenævnet alvorligt, er det rart at have medieansvarsloven i ryggen, så man ikke bliver hængt til tørre i en sag om egne metoder.  
 
#5: Vær ikke naiv
I 1999 udgav den australske whistleblower-præsident (ja, sådan én har de sgu derovre) Brian Martinogså en bog med titlen The Whistleblower’s Handbook. Brian Martin taler om de syv klassiske fejl. Den første er, at du stoler for meget på, at andre er lige så fortørnet som dig selv og er klar til at rykke på skandalen. Nej! De fleste er fedtet ind i et eller andet og kan derfor have gode grunde til at holde sig i skjul, når møgsprederen først kører i stilling.
 
#6: Hvor er beviset?
Indsaml så mange beviser som muligt. Gem mails og dokumenter. Optag samtaler på bånd. Få din dokumentation på film. Jeg har en kuglepen med skjult kamera inden i, som den person, jeg engang skulle afsløre lånte og således underskrev sin egen skandaløse beslutning med. Selv om der hver anden aften på tv bliver brugt skjult kamera over for både autoforhandlere og billethajer, ja, så skal man ofte helt ned blandt gadegangstere, før folk får mistanke om at du indsamler dokumentation om deres tvivlsomme metoder. Man kalder det for charm and betray.  
 
#7: Den rigtige metode
Kneppede du selv luderne, da du ville afsløre trafficking? Slog du selv på tæven, da du ville infiltrere voldskulturen blandt fodboldfans? Da undercover-journalisten McIntyre fulgte Chelseas  gale hooligans måtte han naturligvis både gå med frem og samtidig holde sig tilbage. Har du selv haft nallerne tæt på kagedåsen, så vær forberedt på en offensiv kritik. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at sniffe en streg med eller kaste med brosten for at se, hvad der gemmer sig på den anden side af den tillidserklæring. Jo mere, du selv giver, jo dybere kommer du ind. Men husk: En grænseoverskridende stil kan skræmme visse støtter væk.
 
#8: Timing er alt
Timing er som bekendt alt. Ikke bare i komik, men faktisk allermest, når det for alvor gælder. Blæs i fløjten, når din modstandere er spredt, optaget af andre sager eller på anden måde i knæ. Er direktøren for det hele på langfart, kan det være det rette tidspunkt at slå til, så deres krisestrategi går i kluddermutter, rent kommunikationsmæssigt. Så vælger de ofte mundkurven og det giver dig tid til at massere din afsløring ind i baghovedet på deres venner, uden at blive forstyrret. Brug Wikipedia-metoden - orientér ikke fjenden før, du trykker og overrask så big time.
 
#9: Husk support
Whistleblower-eksperter påpeger ofte, at folk, der vælger at stå frem glemmer at have back-up. Et kompagni i krig har altid et støttekompagni bag sig, og det er ganske enkelt et ufravigeligt must at du har stærke, markante og indflydelsesrige støtter i baghånden, hvis du først kaster håndgranaten. Trykbølgen kan tvinge selv dine bedste venner tilbage. Find helst et stærkt medie og en håndfuld respekterede personer, du ved, vil stå last og brast med dig.
 
#10: Bliv på egen banehalvdel
Spil ikke på modstanderens banehalvdel. Træk dem ikke i retten og giv dem ikke chancen for at trække dig retten. Lad andre føre din sag. Retssystemet er i afslørings-sammenhæng grotesk langsommeligt og vil allermest slide netop dig op, fordi du er den lille og den fattige. Lav dit lynangreb og træk dig så småpruttende tilbage. Bliv ikke for kæk og tro, at I skal bytte trøjer efter de 2x45 , for kampen er først lige begyndt. Det er nu, de går i mødebunkeren for at sende en hemmelig drone til en position nær dig…  
 
#11: Stop i tide
Jeg har selv prøvet det - at blive en anelse skinger, fordi man er under pres. Undgå at overdrive, generalisere eller pynte på dine beskyldninger. Kendsgerningerne bør være stærke nok. At visse medier og kritikere så vil forsøge at løfte din afsløring op på et generaliserende niveau, fordi det nu engang er, hvad medier gør, kan du kun forsøge at forhindre ved at få dine citater sendt til godkendelse.  
 
#12: Pressestrategi
Overvej din pressestrategi. Er det ven eller fjende, der ringer. Hvad er deres vinkel? Mød journalisterne og kig dem i øjnene. I bedste fald får de større sympati for din sag, fordi de kan mærke du er helt reel. Jeg er personlig blevet fremstillet som gonzojournalist i en overskrift i Politiken, hvor det oven i købet virkede som om, jeg pralede af egne bedrifter. Ingen af delene svarer til, hvad jeg sagde. Hun var ellers så sød i telefonen, hende journalisten. Charm and betray kan også ramme dig selv.
 
#13: Forvent angreb fra ryggen
Grav et skyttehul med 360-graders sigtbarhed. Dine venner vil falde dig i ryggen og folk, du ikke havde tænkt på som deciderede modstandere vil pludselig attacke i fuld krigsmaling. Har du sendt en rive ind i filmindustrien, vil Paprika Steen på alle tænkelige måder forsøge at få dig i enerum , så du kan blive hjernevasket fri for kritisk sans. Måske vil én, der hedder Frank Poulsen og som du engang var venner med, pludselig true dig med tæsk og kalde dig en klam lille lort, fordi han tilfældigvis er endnu bedre venner med den konsulent, hvis tvivlsomme embedsførelse du tillod dig at kaste lys over. Tænk: Hvem er ven med din fjende?
 
#14: Vær ydmyg
Når du står frem i pressen, så vær ydmyg og troværdig. Lad de andre hidse sig op og blotte deres angst og panik. Så kort kan det siges, selv om man kan holde lange foredrag om, hvor svært det er.
 
#15: Tænk som fejlfinderne
Fjenden og dens fejlfindere vil gennemgå din kritik med forstørrelsesglas og fandens briller. Igen -  undervurdér dem ikke. De vil endevende hver en sten i din argumentation og kaste den tilbage ved først givne lejlighed. Ikke nødvendigvis offentligt, men ved at sende deres spot og sladder rundt i kanalerne og således i al stilfærdighed forsøge at bruge fremtrædende stemmer mod dig. Få dine støtter til at stille sig op for dig. Tænk som dem.
 
#16: Undgå følelser
Husk at tage på ferie, hvis lokumsbrættet bliver for varmt at sidde på. Sluk i det mindste telefonen og meld dig ud af debatten. Har du pisset en branche så meget af, at de står i kø for at skyde netop dig, er det et sikkert tegn på, at du har ret. Ingen hidser sig over løgnagtigt nonsens. Det er altid den barske sandhed, der skræmmer mest, og du er jo i gang med at rive deres trygge systemer ned. Så lad dem endelig brænde deres følelser af og således udstille sin egen irrationelle idioti. I bedste fald beviser de blot deres indspisthed. Men husk: Vis ikke selv følelser. Ræk ikke en tårevædet hånd frem. De hugger den af en skønne dag.
 
#17: Hav en baghånd
Hav et andet job i baghånden, hvis du absolut føler trang til at skide i egen rede. Du vil for evigt blive husket som sladrehank og backstabber. Også selv om du har så evigt ret. Men sladrehanke holder ikke længe i samme skolegård. Til gengæld er der altid en anden lejr, der synes det er ustyrligt morsomt at høre om de andre, hvorfor du vil opnå fornyet respekt. Dybest set elsker alle en whistleblower - bare ikke, når det går ud over dem selv.
 
#18: Drop al moral
Anfægter du magthavernes moral, vil du enten blive kaldt nypuritansk eller dobbeltmoralsk. For har du måske ikke selv sniffet coke med de store for at nå dertil, hvor du er nu? Og tror du, at vi gider høre på, at en skide moralist skal belære os om, hvad der er rigtigt og forkert? Moral er en tvetydig størrelse for alle, der udtaler sig om den, og selv om moralske modargumenter oftest ender som remouladefedtet mellemlægspapir, så var det jo ikke kun Etisk Råd, du ville vække med dit fløjteblæseri, vel? Stay sharp, undgå moral.
 
#19: Send dig selv i synshal
Kan du selv klare en tur i fejlfinderen? Har du selv ridser i lakken og en krum banan i udstødningen, så stå ved det. I skandalekultur taler man om andengangs-overtrædelsen. At det er endnu dummere at lyve om en affære end at indrømme affæren. Med andre ord: Har du engang snydt selv en blind mand og hans førerhund, så indrøm det straks.
 
#20: Vær ikke bange for fløjten
Samfundet har brug for folk, der blæser i fløjten, alene fordi bevidstheden om, at der kan gå en vaskeægte whistleblower rundt i blandt os, i bedste fald kan få de værste slyngler til at holde sig i skindet.  
 
#21: Læs på lektien
Læs whistleblower-bøgerne og kig fx på de her links: www.whistleblower.dk, www.whistleblowers.orgog det her tema fra magisterbladet: www.dm.dk/NyhederOgDebat/Magisterbladet/tidligereNumre/2005/12augustnr12/Naarsandhedenerildehoart.aspx

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også