Bliv valgt – og forbliv et menneske!

Vælgernes tillid til politikerne er desværre helt i bund, selvom de fleste politikere vil det bedste for landet, men falder i fælder, fordi de mangler en egen etik at navigere efter.
Du er en rollemodel. Danmark er et demokrati. Hvad vil du gerne lære ungdommen? Dine børn? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Du er en rollemodel. Danmark er et demokrati. Hvad vil du gerne lære ungdommen? Dine børn? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kunsten er at forstå: Hvordan bliver man tilvalgt som både politiker og menneske?
Her er Kommunikationsforums valgguide til dig, der både vil vælges og bevare din værdighed.
Sådan skal du gebærde dig:
 
  1. Tal især om din egen politik. Forklar tydeligt og ærligt, hvordan du mener, den vil gøre Danmark bedre og hvorfor. Husk: Vær også kritisk over for dit eget udspil. Det kræver mod. Men sådan taler voksne mennesker faktisk til hinanden.

 
Fordi: Alt for mange politikere hopper med på en dagsorden, hvor du altid skal tale om modstandernes politik og miskreditere den. I det forløb mister du noget af dig selv.
 
  1. Anerkend, at dine politiske modstandere også mener noget fornuftigt, men bare vil noget andet.

 
Fordi: Det sker meget ofte, at politiske modstandere for eksempel parerer gode udspil med ordene: ”Det har vi altid ment; godt, de nu mener det samme!” Lad være. Vi gider ikke høre det. Vis overskud. Prøv at samle. Alle kan splitte. Også en håndgranat.
 
  1. Lad være med at bruge versaler og skinger tone, når du deltager i onlinedebatter.

 
Du får ikke mere ret af at fremstå aggressiv. Ingen er nogensinde blevet valgt på at vinde slagsmålene på de sociale medier. De er demokratiets losseplads.
 
  1. Påpeg, hvori enigheden består, i stedet for at nedgøre modstanderen.

 
Du vil helt sikkert være enig i noget af det, den anden mener. Vis overskud: Påpeg først enigheden. I skal jo alligevel arbejde sammen bagefter. Det føles også bedre som menneske.
 
  1. Lad være med at bruge tal som altafgørende argument.

 
Tal er taknemmelige. Du kan altid finde tal, der giver dig ret – eller en ekspert eller en undersøgelse. Men: Kun resultater tæller. Konkret forandring. Eksempel: Alle taler om klimaet. Se, hvor mange udspil vi har. Ergo: Vi er grønne!
 
Men: Temperaturen stiger jo stadig. Det samme gør danskernes CO2-udslip.
 
  1. Lad være med at skyde modstanderen fortiden i skoene.

 
Dem du står overfor, repræsenterer nutiden. Vælgerne er interesserede i fremtiden. Lad være med at skue tilbage for at vinde.
 
  1. Indrøm, at du ikke ved, om din løsning er bedre, men at du tror det af hele dit hjerte.

 
Alle er usikre. Det er menneskeligt at påpege det. Og vi vælger mennesker. Skråsikkerhed indhenter dig. Medierne glemmer aldrig.
 
  1. Anerkend, at det ikke ændrer Danmark radikalt, hvis din modstander vinder valget. Eller omvendt.

 
Det er jo marginaler, der er til forskel, når det kommer til substans. Danmark kører videre som vanligt. Vi er et vedhæng til EU. Derfor: Du bliver valgt som dig. Og erkend, at du næppe sætter et aftryk, nogen kan mærke. Derfor kan du lige så godt opføre dig ordentligt.
 
  1. Overvej: Mener jeg det her? Eller er det partiet, der mener det?

 
Du gik ind i politik som dig. Kan du også gå ud af politik som dig? Pas på, hvad du tager på dig! Skidt klæber til de reneste.
 
  1. Tænk altid: Vil det, jeg siger nu, give næste generation blod på tanden?

 
Du er en rollemodel. Danmark er et demokrati. Hvad vil du gerne lære ungdommen? Dine børn?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også