Få mest muligt ud af onlinevideo

Vil du hjælpe dine kunder med at blive klogere på dine ydelser og produkter? Og ønsker du samtidig at fremstå som den dygtigste og mest kompetente spiller i din branche? Så kommer du ikke uden om at bruge infografik og explainer-videoer. Hvad er det? Hvorfor virker det – og hvad skal du gøre for at udnytte to af de mest effektive videomarketing-værktøjer her i 2017. Afsæt lidt tid, læs med, og få opskriften, der vil imponere chefen.
En infografik-video er i realiteten bare en kort video, hvor du formidler en viden, du har om et specifikt område. Infografik-videoen er en af de nemmere videotyper at arbejde med, og den giver din omverden indtryk af, at du ved, hvad du har med at gøre, og at du er ekspert indenfor dit område.
 
 
Det gode er, at du faktisk slet ikke behøver at have ’opfundet’ informationerne. Men du tager de informationer, du har fundet, og præsenterer dem i dit regi, og såfremt du ikke lyver, eller der er nul-relevans mellem det, du præsenterer, og det, din virksomhed/brand repræsenterer – ja, så vil du og dine fremstå relevante og fremme i bussen.
 
Gør man en dyd ud af at udkomme med infografik-videoer med en nogenlunde fast frekvens, så vil man ganske hurtigt kunne indtage positionen som ’thought-leader’ indenfor sin branche.
 
 
Som udgangspunkt adskiller infografik-videoer og explainer-videoer sig ved de ret få konkrete fakta og tal, der reelt er i sidstnævnte videoer, der er mere fokuseret på konceptet eller produktet/servicen.
 
Hvad er en explainer-video?
Explainer-videoen er normalt en kort, sjov og informativ video, der fortæller seeren historien om din forretningsidé og/eller dit produkt. Og der er fokus på det helt unikke ved din virksomhed. Typisk vil en explainer-video gavne mest for de virksomheder, som umiddelbart er komplekse at fortælle kort om. Typisk softwarevirksomheder, producenter af digitale løsninger på komplekse problemer eller onlinetjenester.
 
Men explainer-videoen kan også hjælpe med at kommunikere let og enkelt, hvordan man konkret bruger jeres produkter, eller den kan være en guide til eksempelvis at købe det rigtige i jeres webshop.
 
Explainer-videoen bruger du til at oplyse, informere og inspirere din omverden på en let, underholdende og sjov måde. Et afvæbnende stykke content, der slår din alternative teksttunge information med mange hestemuler.
 
Her er et eksempel på en explainer-video om explainer-videoer, der selvfølgelig ender med at ville sælge dig en explainer-video. Så bliver det ikke mere meta-agtigt.
 
 
En venlig advarsel
En klassisk explainer-video er en hurtigtegning på et whiteboard, akkompagneret af en pædagogisk voiceover. 
 
 
Personligt synes jeg, at den slags bliver alt for upersonlige, og at de alt for tit mangler brandets ånd og atmosfære. Men er det lige sagen for dit emne, kan du enten tage fat en af de mange dygtige tegnere på området eller – såfremt du kan noget After Effects – se her, hvordan du selv laver en whiteboard explainer-video.
 
 
Hvordan ser den gode infografik-video ud?
 
Eksempel 1 - Erik Qualman – Social Media Revolution
 
En af de skabere af infografik-videoer, som jeg personlig er ret glad for, er Erik Qualman – Social Media Revolution infografik-videoer. Qualman er forfatter og foredragsholder indenfor SoMe-området, og han har seks-syv år i træk produceret en næsten årlig udgave af samme infografiske video.
 
 
En video, der grafisk flot bombarderer seeren med SoMe-informationstrends, samtidig med at man vipper med foden til FatBoySlim. 
 
Qualmans infografik-video er faktisk ikke svær for ham at producere. Informationerne – og dermed manuskriptet – har han allerede. Det er jo hans produkt. Og med hjælp fra en dygtig Motion Graphic-designer og et (nok ikke helt billigt) frikøbt ’Around the World’ har han verdens bedste salgsværktøj, som alverdens konsulenter (inkl. mig selv) skambruger for at overbevise deres kunder om SoMe’s fortræffeligheder.
 
Eksempel 2 - Innocent Foundation
 
Innocent Drinks (dem med de lækre smoothies i de nuttede flasker) bruger en del kræfter på at brande sig som socialt ansvarlige og har siden 1999 doneret store summer (10 procent af deres overskud) gennem deres ’Innocent Foundation’ til mennesker i nød. Som en del af deres kommunikation af dette budskab har de produceret denne Infografik-video, der nemt og overskueligt fortæller historien om, hvordan du som køber af Innocent-produkter er med til at hjælpe nogle af verdens fattigste.
 
 
Både budskabet og typen af video gør denne infografik-video til et stykke evergreen content.
 
Eksempel 3 - ’World Economic Forum’ (WEF)
 
Infografik-videoer er også ret gode til at vække appetit. Altså at lufte lidt unik viden for at vække interesse for at hoppe over til et endnu større måltid. Eller sagt med filmens termer: Infografik-videoen kan bruges som en decideret trailer for din viden og dine produkter.
 
For eksempel har ’World Economic Forum’ (WEF) produceret en infografisk video med imponerende tal fra deres store undersøgelse ’The world’s 10 most gender-equal countries’. For at gøre opmærksom på rapporten og for at kommunikere ’thought leadership’ distribuerer WEF en infografisk film med imponerende hovedtal fra deres store undersøgelse. Videoen er en konkret trailer med link til hele rapporten. Så denne infografik-video er et konkret salgsværktøj for WEF.
 
Forestil dig, at du pakkede jeres informationer sammen i en lignende video for at drive konkret salg. Ja, der fik du da en konkret ide, hva’?
 
Eksempel 4 - US Army infographic video
 
Den amerikanske hær har et stort behov for at vise hele verden, at den er en moderne, ansvarlig og fremtidssikret virksomhed. At den uddanner, træner og ansætter mennesker til gode formål her i verden. At vise, at de sammen med blandt andre ingeniører, læger, videnskabsfolk og mange andre gør meget godt her i verden. At de bygger og opbygger i menneskehedens tjeneste. At de ikke er en gammeldags hær, der kun ødelægger.
 
 
Målet er at vise skeptikere af US Army det positive og konstruktive, de bidrager med. At bekræfte dem, der arbejder der, og deres pårørende i, at de gør det godt, og at deres arbejde gør nytte. 
 
Eksempel 5 – Vancity – ’Annual Repport 2012’
 
Det sidste eksempel på en god infografik-video er årsrapporten. Alle virksomheder har pligt til at lave et årsregnskab, og er man som brand langt fremme i skoene, så laver man selvfølgelig en infografik-video til sin omverden som en appetitvækker til den trykte årsrapport.
 
I dette eksempel er det canadiske Vancity, der driver ’værdibaseret bankforretning’ og derved er meget fokuseret på lokalmiljøet.
 
 
Her viser de, hvem de er, og hvordan 2012 var for dem. Historien er superflot fortalt; en stram, grafisk stil kombineret med en frisk voiceover og opløftende ukulelemusik gør simpelthen en i godt humør. Over præsentationen af et regnskab!
 
Så sidder du og tænker på bare at lave en enkel infografik-video om året, så er det ikke helt i skoven at lave den med nogle af de mange imponerende tal og informationer, der er i jeres årsrapport. Og formår I at lave et effektivt ’Call-to-action’ sidst i videoen om at downloade eller rekvirere hele rapporten, så vil jeg vædde på, at jeres årsrapport vil ende med at blive noget af jeres bedste kommunikation det år.
 
Hvordan ser den gode explainer-video ud?
 
Eksempel 1 – ‘What is Amber App?’
En klassisk explainer-video: introduktion af en app, hvad den går ud på og kan. Det er en meget god og enkel måde at præsentere et produkt og en service på, ganske kort og enkelt. I det her tilfælde har start-up virksomheden Amber lavet en explainer-video, der gør rede for de vigtigste egenskaber, deres nye app har overfor deres målgruppe.
 
 
Eksempel 2 - Libero Point Shop
Libero havde for et par år siden brug for at ’opdrage’ medlemmerne af deres Libero Klub til at være mere aktive med at benytte de mange muligheder, klubben tilbød. I den forbindelse producerede de denne explainer-video, der enkelt fortalte om de fordele, man som medlem havde, samt hvad man nøjagtig skulle gøre for at få del i fordelene.
 
 
 
Eksempel 3 - Timberland - ‘Introducing ReCanvas’
Her er en meget enkel explainer-film om, hvordan Timberland er fokuseret på at være en miljøbesparende virksomhed. De genbruger nemlig så godt som alle materialetyper – herunder plastikflasker til at lave Timberland-støvler!
 
Historien fortælles enkelt af en sympatisk, ung ansat, der er optaget på en greenscreen-baggrund hjulpet af nogle enkle stregtegninger. Der er ikke så meget andet at sige, end at den film bare virker.
 
 
Så en meget enkel måde at formidle evergreen content på. En explainer-video, der fortæller, hvor dygtige og bevidste I er indenfor jeres felt. Måske kan I fortælle en lignende historie? En medarbejder stiller sig op foran en greenscreen i kombination med nogle enkle tegninger. Og så har I en evergreen explainer-video, der kan holde i mange år.
 
Eksempel 4 - LEGO Product explainer-video 
Det er oplagt at bruge explainer-video, når du vil fortælle din omverden om dine nye produkter. Lego er som altid fremme på beatet og har brugt explainer-videoer i nogle år. Her er et glimrende (og meget enkelt) eksempel på, hvordan Lego-designeren Astrid (på troværdigt skoleengelsk) over nogle minutter viser og fortæller om sit produkt: Lego Town Hall – prod.nr. 10224. En model, som hun har designet, og som Lego-fans kunne købe fra den 1. marts 2012 på Lego.com samt i udvalgte butikker.
 
 
Det er en meget personlig måde at bruge explainer-videoen på, og når man kigger på de mange kommentarer på YouTube, så falder en sådan video virkelig i målgruppens smag.
 
Eksempel 5 - Telmore - Fri Tale
Telmore har gennem en del år brugt explainer-videoer. Her er et ret godt (og dejligt gammelt) eksempel hvor ’Emil fra Telmore’ på få minutter fortæller om ’Fri tale’ og de mange fordele, der er ved sådan et produkt.
 
 
Det er utroligt enkel, men meget effektiv kommunikation. Som man kan se, så er videoen fra 2010. Og det vidner om, at Telmores ’Fri tale’ explainer-videoe er en evergreen grundvideo-type. Laver du dine explainer-videoer om for eksempel dine produktfordele, så har du et stykke content, der er lige så relevant for en kunde i dag, som det vil være for en fremtidig kunde.
 
Eksempel 6 - UrbanSitter
Forestil dig, at du har lavet en onlineservice, hvor travle forældre kan finde og booke babysittere til præcise tidspunkter – og betale dem online. Og det gode produkt skal du nu ’bare’ lige forklare til dine potentielle kunder.
 
Ingen tvivl om, at det har været noget af en opgave at lave denne explainer-video. Der er blevet brugt en del kræfter både at skrive manus og at producere. Men det er virkelig lykkedes. Filmen er pærelet at forstå. Og UrbanSitter har ramt rigtigt. Så du skal lade dig inspirere af denne film – specielt hvis du arbejder med services eller software ...
 
Bonuseksempel - Fjällräven
En af de overlappende videotyper er ’produktdemonstrations-videoen’. Fjällräven er en af de ret konsekvente og stærke, når det gælder om at lave denne slags ’salgsvideoer’. I dette eksempel tager firmaets produktudvikler af telte, Henrik Anderson, os med på fjeldet. Her demonstrerer og fortæller han om teltets fordele og udviklingen af de forskellige finesser ved teltet.
 
 
 
Det er en enkel og billig film at lave, og det virker megatroværdigt, at han taler svensk, som er undertekstet til engelsk, så alle Fjällrävens forskellige markeder kan følge med. I det store hele virker filmen informerende og meget lidt sælgende over for målgruppen. Forestil dig, at du og din virksomhed tog ved lære af denne video, når I skal demonstrerede jeres produkter online.
 
Hvad er ideen bag infografik-videoen og explainer-videoen?
Nu ved du både hvad infografik-videoen og explainer-videoen er, hvordan de kan se ud og hvad de indeholder. Men virker de? Og hvorfor er de interessante for din virksomhed at producere?
 
Skåret ind til benet, så er infografik-videoen og explainer-videoen en form for video, der kan drive potentielle kunder til din virksomheds onlinesites – både til websitet, til Facebooksiden, YouTube-kanalen osv.
 
Hver dag er der mennesker, der søger på nettet. Efter løsninger på deres problemer, deres drømme, ønsker etc. Og de søger primært i Google, men faktisk også på YouTube. Når disse mennesker søger, så sørger algoritmerne for, at det er de mest relevante resultater, der dukker op.
 
Derfor sørger du for at finde ud af, hvilke spørgsmål og søgeemner jeres kunder og potentielle kunder søger efter. Og hvor jeres produkter er en del af det svar, de søger. 
 
 
Da verdens største søgemaskine Google ejer verdens andenstørste søgemaskine YouTube – og da Google (som alle andre) tror på onlinevideo, så dukker der onlinevideoforslag op, når jeres kunder søger på ting, hvor I kan bidrage til en løsning. Så er jeres infografik-videoer eller explainer-videoer tilstrækkelig interessante for jeres målgruppe, og har I tagget dem korrekt, så vil de dukke op som en brugbar information på det rette tidspunkt.
 
Google lavede for et par år siden en omfattende undersøgelse af, hvad der var udslagsgivende for køb af biler, kosmetik og mobiltelefoner i USA. Og deres resultat var, at infografik- og explainer-videoer specielt i form af how-to og produktvisualiseringer på YouTube var nogle af de vigtigste informationskilder til konkret køb.
 
Hvor skal vi starte, når vi gerne vil arbejde med infografik-videoer og explainer-videoer?
 
1. Sammensæt en gruppe af kompetente mennesker, der virkelig tror på onlinevideoen.

2. Hvordan kan jeres virksomhed bruge infografik- og explainer-videoer? Det skal I bruge tid på at snakke om.

3. Overvej, hvilke udfordringer I kan hjælpe såvel jeres eksisterende som potentielle kunder med? Hvilke behov har kunderne, hvor jeres virksomhed og produkter er en del af løsningen?

4. Sorter alle ideer ned i nogle enkle historier, og prioriter dem.

5. Hvilke informationer har I allerede, og hvilke mangler I for at kunne fortælle de infografiske historier?

6. Skriv et grundlæggende udkast til hver films manuskript.

7. Diskuter, og beslut jer for, hvordan I ønsker, at jeres infografiske facts og explainer-historierne bliver fortalt. Skal det være rene grafiske videoer, live-action-videoer eller kombinationer?

8. Hvem kan hjælpe jer i mål? Hvilke interne/eksterne folk kan hjælpe med manus og produktion?

9. Hvad med distribution? Hvor befinder målgruppen sig henne online?

10. Hvor skal videoerne vises? Er det primært via egne medier eller drives det af betalte medier? Hvem kan hjælpe os med den del af festen?
 
Lidt bonus
På nettet er der en række firmaer, der udbyder nem infografisk software, der kan producere fine, professionelle løsninger. Animaker.com er en af de hurtigst voksende udbydere af do-it-yourself infografiske animationsvideoer. For et par hundrede kroner om måneden kan man abonnere på en pakke, hvor I laver jeres egne infografik-videoer.
 
Et andet eksempel er Raw Shorts, som også er en onlinevirksomhed, der tilbyder adgang til at lave egne infografik-videoer baseret på en række templates, hvor man laver ’drag and drop’ og har adgang til et hav af forskellige templates og ikoner.
 
Som udgangspunkt er det altid fantastisk at have adgang til gratis og/eller billige løsninger. Tag det dog med et gran salt. Til at starte med er det fedt, men ønsker I at arbejde professionelt og effektivt med onlinevideo på den lange bane – og specielt med infografik- og explainer-videoer – så kan I ikke kun begrænse jer til at arbejde grafisk, men så skal I også inddrage live-action-optagelser.
 
Men rene grafiske film er en god start.
 
Og til allersidst: Husk, at lige meget om I tyr til onlineløsninger, reklamekonsulenter eller videoproduktionsselskaber, så må I aldrig overdrage det absolut vigtigste arbejde – det strategiske – til andre. God fornøjelse med det. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job