K-folkene i den kongelige undersøgelse

Mange af de rådgivere, der lige nu følger politikerne som skygger under regeringsforhandlingerne, har en stærk kommunikationsbaggrund. Derudover er langt størstedelen mænd. Det viser en oversigt, som Kforum har fået adgang til. (opdateret)
Kongelig undersøger, Mette Frederiksen, har jævnligt besøg. Flere partier stiller med erfarne rotter som politiske rådgivere i regeringsforhandlingerne, noterer Susanne Hegelund sig. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Kongelig undersøger, Mette Frederiksen, har jævnligt besøg. Flere partier stiller med erfarne rotter som politiske rådgivere i regeringsforhandlingerne, noterer Susanne Hegelund sig. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Artiklen er opdateret med tilføjelsen af SF's presse- og kommunikationschef Sigrid Rasmussen. 
 
Spillet om, hvordan landets næste regering kommer til at se ud, foregår p.t. for rullende kameraer på Marienborg – og ikke mindst bag kulisserne.
 
Selvom politikerne træffer de endelige beslutninger i det komplekse forhandlingsspil, læner de sig op ad deres rådgivere, som i mange tilfælde har erfaring med kommunikation, presse, public affairs – eller alle tre områder.
 
Det viser en oversigt over nogle af de rådgivere, der er tættest på de politiske forhandlinger, som Kforum er kommet i besiddelse af (scroll ned for at se listen). Mens Danmarksdemokraterne for længst har afvist at tage del i forhandlingerne, er Alternativet og Enhedslisten nu også ude, ifølge flere medier. 
 
Susanne Hegelund hæfter sig ved, at flere partier har valgt at alliere sig med erfarne kræfter. Hun er partner i kommunikationsbureauet Hegelund & Mose og forfatter til flere bøger om politisk indflydelse og lobbyisme.
 
”Det gør bestemt ikke noget, man har prøvet det før. Socialdemokratiet, Venstre og SF stiller med erfarne rotter. Der er tale om seniorer, som kan tænke flere skridt frem. Det er afgjort en fordel,” siger hun i et skriftligt svar.
 

Bevar helikopterperspektivet

 
Også Martin Vith påpeger vigtigheden af at bevare overblikket som politisk rådgiver. Han har over 25 års erfaring med kombinationen af politik og kommunikation og har været særlig rådgiver for daværende social- og indenrigsminister samt miljøminister Karen Ellemann.
 
”Det er vigtigt, at rådgiveren tænker strategisk og langsigtet og minder sin politiker om det strategiske perspektiv,” siger han.
 
Derudover handler det også om, at man ikke selv bliver suget for meget ind i den politiske proces som rådgiver, mener han.
 
”Noget af det vigtigste, en god rådgiver skal kunne, er at give politikeren perspektiv udefra, som kan være svært selv at se, når man sidder midt i processen. Det kan for eksempel være en læsning af, hvordan baglandet, medierne eller vælgerne ser på situationen," siger Martin Vith og tilføjer:
 
"Og her er det afgørende, at man ikke fortaber sig i situationen, selvom det er svært at bevare helikopterperspektivet efter først en lang valgkamp og siden intense forhandlinger."
 

Uofficielle rådgivere bistår også
 

Derudover skal en god rådgiver ikke tale politikerne efter munden.
 
”Det afgørende, at man også tør sige fra. At man tør sige det, som politikeren måske ikke selv ønsker at høre, men som er nødvendigt at få bragt på banen.”
 
Susanne Hegelund understreger, at der ud over rådgiverne, som er nævnt på listen herunder, er en række ”uofficielle rådgivere”.
 
”De påvirker og bistår i processen i kulissen,” siger hun og fortsætter:
 
”Der kan være tale om tidligere toppolitikere, tidligere toprådgivere og andre med viden og indsigt.”
 

”Markant få kvinder”
 

På listen over de 19 rådgivere optræder kun tre kvinder.
 
”Der er markant få kvinder,” konstaterer Susanne Hegelund og tilføjer:
 
”Vi kan ikke nødvendigvis relatere til den velkendte tese om, at mænd ansætter mænd, der ligner dem selv. Halvdelen af Folketingets partier har i dag kvindelige ledere, uden at de kvindelige toprådgivere ligefrem er fløjet ind.”
 
Susanne Hegelund noterer sig desuden, ”uden at det er signifikant”, at begge de kvindelige rådgivere er fra partier med en kvinde i front. Det gælder Mette Frederiksen i Socialdemokratiet og Mai Villadsen i Enhedslisten. 
 
”Det er synd og skam, hvis rollen som politisk toprådgiver mest er for herrerne. Og det ville være skønt at se flere kvinder som stærke politiske toprådgivere,” siger Susanne Hegelund.
 
Hvordan det kan lade sig gøre, er dog ikke ligetil, erkender hun:
 
”Partierne kan selv dyrke mangfoldigheden, når de sætter deres rådgiverhold. Og kvinder kan måske selv møve lidt mere.”
 

Kan være demokratisk problem
 

Den lave repræsentation af det ene køn er et problem, særligt når det gælder politik, mener Kasper Jelsbech Knudsen. Han er ph.d., chefkonsulent og partner i Living Institute, der er en rådgivende konsulentvirksomhed inden for diversitet og inklusion.
 
”Politikerne er sat i verden for at betjene befolkningen, derfor bør deres rådgivere ideelt set afspejle befolkningssammensætningen,” siger han
 
Derudover kan en skæv kønsfordeling føre til mindre kreativitet og potentielt dårligere løsninger, som det er tilfældet i for eksempel bestyrelser, mener han.
 
”Når man har en meget homogen pulje af rådgivere, såsom 90 pct. mænd i det her tilfælde, vil man risikere homogenitet i tænkning, fordi man ikke har samme forskellighed i perspektiver," fortæller Kasper Jelsbech Knudsen og fortsætter:
 
"Når der også er en faglig homogenitet, kan det også give færre nuancer i de perspektiver og indsigter, der indgår i forhandlingerne." 
 
Rådgiverne bidrager jo med faglige og erfaringsbaserede input til politikerne, spiller de forhold, du nævner, så stadig ind?
 
”Ja, de spiller potentielt ind hver gang, der er mennesker til stede. Så det er en vigtig diskussion at tage op.” 
 
Når det gælder de politikere, der er en del af regeringsforhandlingerne, er kønsfordelingen dog mere jævn. 
 

Her er regeringsforhandlingernes rådgivere

Kforum er kommet i besiddelse af en liste over, hvem der rådgiver partierne, der indgår i de igangværende regeringsforhandlinger, undtagen Danmarksdemokraterne, der har meldt sig ud af forhandlingerne. Med forbehold for, at nogle af rådgiverne kan være skiftet ud i mellemtiden, bringer vi listen her med udvalgte oplysninger om rådgivernes tidligere job.  
 
Venstre
Politikere: Jakob Ellemann-Jensen, Troels Lund, Sophie Løhde
 
Rådgivere:
Jakob Ullegård, sekretariatschef, Venstre
Fhv. markedsdirektør, Dansk Erhverv; direktør, forretningsudvikling og kommunikation, Danske Rederier; afdelingschef, Dansk Energi.

Christian Hüttemeier, partisekretær, Venstre
Fhv. kommunikationsdirektør, Landbrug & Fødevarer; særlig rådgiver, Lars Løkke Rasmussen (V); pressechef, Venstre; politisk reporter, Jyllands-Posten; politisk reporter, Politiken; sportsjournalist, Politiken
 
Konservative
Politikere: Søren Pape, Mette Abildgaard, Mai Mercado, Rasmus Jarlov
 
Rådgivere:
Søren Vandsø, generalsekretær for Det Konservative Folkeparti. 
Tidligere salgschef i JP/Politikens Hus; partner/adm. dir i Vandsø & Berg A/S; adm. direktør, McPHONE Telemarketing A/S
 
Simon Merrild, chef for Politik, Presse og Kampagne, Konservative; tidligere afdelingschef for Politik, Udvikling og Kampagne.

Liberal Alliance
Politikere: Alex Vanopslagh, Ole Birk Olesen
 
Rådgiver:
Steffen W. Mortensen, sekretariatschef hos Liberal Alliance
Kommer fra en stilling som kommunikationschef i Saxo Bank og har som medstifter af platformen Hilfr erfaring med iværksætteri.
 
Nye Borgerlige
Politikere: Pernille Vermund, Lars Boje Mathiesen
 
Rådgiver:
Lars Kaaber, pressechef, Nye Borgerlige, indehaver af Kaaber Kommunikation (Lars Kaaber blev opsagt 23. november, red.)
 
Dansk Folkeparti
Politikere: Morten Messerschmidt, René Christensen

Rådgiver:
Nicolai Søndergård Kjær, sekretariats- og personalechef i Dansk Folkeparti.
Tidligere senior public affairs-rådgiver i Danske Bank. 
 
Socialdemokratiet
Politikere: Mette Frederiksen, Nicolai Wammen, Morten Bødskov
 
Rådgivere:
Martin Justensen, særlig rådgiver for Mette Frederiksen, tidligere presse- og souschef i Socialdemokratiet.

Peter Strauss, særlig rådgiver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet; partner & seniorrådgiver, Borgen Communications & Public Affairs

Mathias Secher, særlig rådgiver for finansministeren.

Sofie Findling, særlig rådgiver, Statsministeriet; tidligere særlig rådgiver, Erhvervsministeriet.
 
Radikale
Politikere: Martin Lidegaard, Christian Friis Bach, Samira Nawa, Lotte Rod
 
Rådgiver:
Christoffer Lehmann, rådgiver for partiledelsen.
Tidligere rådgiver for Sofie Carsten Nielsen; tidligere chef for digital kommunikation i Dansk Erhverv.
 
SF
Politikere: Pia Olsen Dyhr, Jacob Mark, Lise Müller, Karina Lorentzen
 
Rådgivere:
Sigrid Rasmussen, presse- og kommunikationschef i SF. 
Blev ansat i SF i 2012 med titlen som pressechef siden 2017

Nis Graulund, chefkonsulent, SF
Tidligere særlig rådgiver, Social-, Børne- og Integrationsministeriet

Claus Perregaard, seniorrådgiver hos SF’s folketingsgruppe
Tidligere public affairs manager, Dansk Transport og Logistik (DTL); pressechef, HK
 
Moderaterne
Politikere: Lars Løkke Rasmussen, Jakob Engel-Schmidt
 
Rådgiver:  
Anders Schiermer, partisekretær
Tidligere Regional Director, Vaccines Public Policy & Governmental Affairs Europe; Regional Director, Vaccines Public Policy & Governmental Affairs Europe, MSD
 
Enhedslisten
Politikere: Mai Villadsen, Pelle Dragsted, Peter Hvelplund
 
 
Medarbejdere: Jon Burgwald
 
Alternativet
Politikere: Franciska Rosenkilde og Torben Gejl
 
Rådgivere: 
Mark Desholm, sekretariatschef og partisekretær
Tidligere afdelingschef i Dansk Ornitologisk Forening
 
Allan Lindemark, chef for politik og kampagne
Tidligere teamleder, Gigtforeningen

Karina Willumsen, presse- og kommunikationschef
Tidligere politisk konsulent i Fagbevægelsens Hovedorganisation og har tidligere arbejdet med presse og kommunikation på Christiansborg.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også