Alexander Sennels


Alexander Sennels

Alexander Sennels

Karma: 0 (?)

Forfatter:

1


artikler

1


indlæg

Er den danske krone blevet forældet?
Jeg er netop kommet hjem fra en ferie i USA, der denne gang bragte mig en tur gennem den amerikanske historie. Her besøgte jeg blandt andet en særudstilling med Alexander Hamilton og blev imponeret over så fremsynet denne begavede mand var. Et af hans væsentligste bidrag til udviklingen af USA's forfatning for mere end 200 år siden var at sikre en fælles møntfod for de 13 stater, der underskrev forfatningen. Han vidste, hvor vigtigt det var for samhandlen, at man havde en fælles møntfod. Det er en af grundene til, USA altid har og altid vil være foran Europa økonomisk. Det er en skam, at Euroen som fælles møntfod ikke for længst er indført i hele EU. En skam for samhandel, turismen og for økonomien.
 
Som rejsende er det fx ret så irriterende, at vi i EU ikke har en fælles valuta. Fordi man hver gang skal et smut forbi banken eller i de mindste have styr på kursen i det pågældende land, hvis man fx skal nyde en hyggelig eftermiddag i Hamborg. Det er både træls og irriterende. Intet mindre.
 
For at vende tilbage til USA, som er et land, jeg både elsker og beundrer, har de løst valuta problemet for flere hundrede år siden. Deres møntfod, dollaren, stammer helt tilbage fra 1789, hvor forfatningen blev underskrevet.
 
Alexander Hamilton, der fik idéen om en fælles valuta for det nye land, var blandt “The founding fathers” og en af de 55 delegerede der skrev forfatningen i 1787 i Philadelphia. Han var også landets første finansminister under George Washington og spillede en stor rolle i etableringen af De Forenede Stater.
 
I min optik er der kun fordele ved, Danmark tilslutter sig den europæiske valuta Euroen. Vi regulerer alligevel vores finanspolitik efter euroen, og vi har allerede ved indførelsen af euroen vedtaget, at den danske krone følger euroen i forhold til vores fastkurspolitik.
 
Kritikerne vil sikkert mene og sige, at ved at indgå i euroen sælger vi ud af vores nationale suverænitet. Men jeg mener, at det vil hjælpe Danmark til at blive en mere integreret del af Europa. Vi vil også få større indflydelse på den europæiske finanspolitik, som vi i dag ikke har men alligevel følger i forhold til vores fastkurspolitik.
 
Jeg er helt klar over, at der er ulemper ved indførelse af euroen i Danmark. Blandt ulemperne er, at der kun er én rente og kurs. Men jeg synes helt klart, at fordelene opvejer ulemperne ved at indtræde i euroen.
 
Hvis man ser på turismen, som er en stor industri i Danmark, er det dyrt for både turister og danskere, der skal på ferie, at Danmark ikke har euroen som fast valuta. En hurtig beregning for en familie med et feriebudget på 50.000 kroner, koster det ca.1.000 kroner i veksel udgifter, fordi Danmark ikke har euroen som valuta.
 
Eurobarometeret fra april 2018, som er den seneste meningsmåling fra Europa Parlamentet viser, at danskernes positivitet over for EU er den højeste nogensinde. 71 procent af den danske befolkning er positive over EU.
 
Resultatet af folkeafstemningen i 2000 om, hvorvidt Danmark skulle indtræde i euroen, stemte 46,8 procent for og 53,2 procent imod.
 
Så min opfordring til vores regering er, at jeg mener, tiden er inde til at gennemføre en ny afstemning, da danskernes tillid til EU er større end nogensinde før. Min påstand er, at danskerne er klar til at udskifte den danske krone med Euroen og ser værdien af en fælles møntfod, præcis som Alexander Hamilton så for mere end 200 år siden, og som har gjort USA til den økonomiske muskel, som de er den dag i dag. Der er derfor Danmark skal indfører Euroen.

  

Giv din stemme

10 stemmer
3,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

55 JOB

Presse- og kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.