Sophie Egede-Schrøder


Sophie Egede-Schrøder

Sophie Egede-Schrøder

Karma: 1587 (?)

Forfatter:

6


artikler

95


indlæg

Er det nok at tro på det?
De økonomiske nøgletal melder om negativ vækst i Danmark, men der er ét område, der gennem flere år har fastholdt en sikker stejl vækstkurve. Faget, der kan køre på varm luft og eskapisme: Coaches!
 
I den forgangne uge blev omtale af et arrangement, lad os kalde det ”Succesfest” delt på FB.  Om en af oplægsholderne stod der: ”Tine fortæller os om en stille sommer dag, hvor solen skinner og vi fylder os med os selv – skønt”. Resten var nogenlunde i samme stil, og ifølge den initiativtagende livsstilscoach havde det været fantastisk succes (!) for alle de betalende publikummer.
 
Indlæg af denne art og forskellige skriverier fra lignende afsendere løber som en steppebrand over de sociale medier. Fra de lidt bløde versioner på FB til samme indhold i jakkesæt på LinkedIn. Skal man tro mængden, er behovet umætteligt.
 
Fortæl mig, hvad jeg vil høre
Er man mere til langvarige forløb med en coach, er der også nok af muligheder. Med løfter om at deltagere på kurser bl.a. kommer til at ”tage kvantespring i deres personlige udvikling” og udnytte deres ”utrolige potentiale”. Det sidste er tilsyneladende et mantra, alle coaches kan blive enige om: Alle mennesker har et næsten ubegribeligt potentiale, der blot venter på at blive realiseret, og vejen til at rulle det ud går via positive tanker og tro på projektet.
 
Det er besnærende læsning. Specielt i en tid med voksende kø på jobcentrene, og menupunktet ”Jobsøgende” er da også fast element hos hovedparten af de praktiserende.
Jeg fandt ikke menupunktet ”Ansøgere til X-Faktor”.
 
Coaching og hele tro–på-dig-selv-mentaliteten er hentet fra vores amerikanske storebror. Det er en grundfæstet del af den nationale selvforståelse, at ingen er for lille til at blive stor, når blot viljen og troen er til stede. Det også hér en coaching-guru som Anthony Robbins med manualer til opnåelse af personlig succes og ”ubegrænset kraft” har grundlagt et forretningsimperium, tjent milliardformue og inspireret disciple i hele verden.
 
Netop Anthony Robbins er en fremragende case på filosofien. Han bruger i foredrag og bøger de små daglige oplevelser og efterfølgende refleksion som empiri og fakta. Hans lære bygger ikke på anerkendte videnskabelige studier men på lån fra pseudovidenskaber som NLP, psykoterapi, o.lign..
At det er pseudo og almindeligheder tilsat patos er dog aldeles irrelevant. I kraft af hans egen ufattelige succes og meget overbevisende evner som taler og motivator, tillægges det den afgørende sandhedsværdi, og skulle det ikke være nok, kan han også gå forbløffende langt på glødende kul uden at brænde sig (også kendt som at trække Jesus-kortet).
 
Sult og løgn med løg på
I USA er folk som Robbins sejlet sejrrigt ind hos nogle af de største internationale korporationer. Managementkurser og teambuilding en masse. Der er ikke noget som et skud motivation og selvtillid, der kan ryste en afdeling sammen og fremme produktiviteten.
Således også i Danmark, hvor flere entreprenante aktører stiller sig til rådighed med forskellige skoler og filosofier i ryggen. Klar til at rykke ind og give virksomheden det forløsende skub i den rigtige retning.
 
Det er alt sammen meget fint og godt. HR-budgettet skal jo bruges på et eller andet, men hvad med dem for hvem de lokkende ord om genveje og ikke mindst skjulte potentialer, giver helt urealistiske idéer om, hvad de skal gøre for at få foden ud af jobkøen og ind på arbejdsmarkedet?
 
Man siger, at det er nemt at lokke en sulten mand, og det er netop dét coaches gør, når de udser sig de arbejdsløse som målgruppe. Ved at bilde dem ind, at der findes genveje uden om uddannelse og hårdt arbejde. Ved at bilde dem ind, at hvis bare de tror på sig selv, undgår de negative tankemønstre og betaler for at komme med til Succesfesten, er vejen banet.
 
For at tage fat i X-Faktor igen, har den overbevisning nok givet os god underholdning i de indledende runder, men også et indblik i hvor høj grad danskerne har taget løgnen til sig. Lad os krydse fingre for, at det ikke griber yderligere om sig og smitter dem med drømme om karriere inden for elektrikerfaget eller luftfart.
 

Giv din stemme

9 stemmer
4,2/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

59 JOB

Kommunikations- og pressemedarbejder

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.