Søren Lippert


Søren Lippert

Søren Lippert

Karma: 52 (?)

Forfatter:

1


artikler

1


indlæg

Kontraktpolitikken har haft sin tid

Sidder og overværer finanslovsdebat fra en tilskuerplads i folketingssalen. Her er stort set ikke et øje. Måske lidt flere tilskuere end deltagere. Thulesen-Dahl på talerstolen har travlt med at fortælle, at skatteaftalen med regeringen på en eller anden måde er et produkt af, at DF føler sig kaldet til at indfri et løfte, som Thuelsen-Dahl mener Mognes Lykketoft kom med tilbage i 1990'erne. Jamen er det ikke fantastisk. Jeg forstår ikke, hvad han taler om. Men herligt er det at skulle høre DF tale om løftebrud. For 14 dage siden sagde Pia Kjærsgaard i Debatten på DR2, at hun ikke vil give skattelettelser før vi har forbedret velfærden. Der skulle så gå godt en uge, før DF mente, at nu - endelig - er velfærden blevet bedre. Det eneste jeg rigtig kan huske, der er sket den seneste tid er at Rigshospitalet skal fyre fyrre ansatte.

Man skal passe på med det der med løfter i politik. Imidlertid tror jeg i vidt omfang, at tiden for den rigide kontraktpolitik er ved at være ovre. Kontraktpolitikken har i Danmark reddet på ryggen af generationer af politikere, der har lovet mere, end de kan holde, kulminerende med efterlønsgate. Men ser man sig om, der hvor kontraktpolitikken kommer fra, så er det ved at være fortid.

I Gingrich's USA handler politik stadig om konkrete forslag om mindsteløn etc. Men det er i høj grad de større, værdibårne spørgsmål, der nu afgør valgene: Korruption i Washington, kampen mod terror, bøsseægteskaber, abort etc. I England kom det aldrig til at betyde det helt store for Blairs regeringstid. Han havde fem konkrete løfter, som han hurtigt indfriede, for så at hoppe videre til større spørgsmål. Jeg gætter på, at den kommende valgkamp mellem Cameron og Brown ikke kommer til at handle om løfter hyper-konkrete politikforslag, men fx. om lederegenskaber - derudover kan jeg ikke rigtig gennemskue, hvad der er på plakaten derovre, der for alvor vil skille vælgerne.

Men men men: Pointen er, at vi gider ikke rigtig høre på de der småjusteringer af dette eller hint. Vi vil have fat i værdierne - hvad mener vi om fællesskab, om muslimer, om lighed, om frihed. Hvad vej skal landet. Det er jo det vi reelt tager stilling til: Ikke så meget hvad politikerne vil gennemføre, for ingen ved, hvad fremtiden byder, men derimod hvordan vi tror de vil vælge og prioritere, når fremtiden bliver ubønhørlig nutid.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

59 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.