Rune Kier


Rune Kier

Rune Kier

Karma: 85 (?)

Forfatter:

15


artikler

3


indlæg

Da Ryan ruinerede Romneys fortælling

Er tidligere bragt på www.USAnu.dk 

En politiker er en historie indenfor Narrative Campaigning. Det er den historie, som vælgerne skal identificere sig med, som skal pege på den fremtid, de ønsker, som vælgerne skal stemme på. I 2008 ville Barack Obama give håbet tilbage til USA med en historie om en fattig sort dreng, der blev præsident og derved udlevede Amerikas løfte om lige muligheder.

Glenn Thrush and Dylan Byers fra POLITICO citerer Obamas demokratiske modstandere under primærvalget for at sige: ”Vi kæmper ikke mod en rigtig person, vi kæmper mod en historie”. Den historie førte ham til det Hvide Hus, og den skabte begejstring. Men kan han gentage succesen?

Romneys historie er ruineret

I løbet af et opslidende primærvalg fandt republikanernes præsidentkandidat Mitt Romney frem til historien om den succesfulde forretningsmand fra det private erhvervsliv, som redder USA ud af den økonomiske krise. Det er en god historie. Den er simpel og let forståelig. Den gør Romneys svagheder, som milliardær til hans styrke som en succes og den ligger sig tæt op ad den amerikanske drøm. Ligesom Obamas fortælling gjorde og – også lige som Obama – lover den amerikanerne at få del i denne succes. På den måde giver den dem håb.

Mandag den 13. august valgte Mitt Romney at udnævne Paul Ryan til sin vicepræsidentkandidat. Paul Ryan er en kontroversiel skikkelse efter hans lancering af ”The Ryan Budget”, som for Anders Fogh Rasmussens tidligere minimalstatstanker til at blegne kraftigt. Finanslovforslaget er siden blevet revideret flere gange, men det fungere stadig som skræmmeeksempel. Ryan kan skabe begejstring både hos Tea Party-republikanerne, der kan lide ham og demokraterne, der vil bekæmpe ham. På den måde styrker han kløften mellem republikanere og demokrater – ’for better or worse’.

Men hvad vigtigere er, valget af Paul Ryan ruinerer Mitt Romneys fortælling. Særligt tre udfordringer tegner sig for det republikanske makkerpar og fodslaget om en fælles fortælling. Det er tre punkter, hvor valget af Paul Ryan gør det svære for Mitt Romney at argumentere troværdigt for at lige netop ham, og hans historie, er det rigtige valg til det Hvide Hus.

Kun få rigtige jobs

Paul Ryan mangler erhvervserfaring. Ud over et fritidsjob bag disken i en burgerbar og et studiejob som pølsesælger, har han kun et par år som kommunikationskonsulent i familieforetagendet på sit CV. Det er omfanget af Ryans erhvervserfaring og selvom mange kan relatere til den slags jobs, så er det ikke erfaringer, der traditionelt berettiger til at være et hjerteslag fra det Ovale Kontor. Paul Ryan er en engageret og ideologisk tænkende politiker, der har travlt – og det kan blive et problem for både ham og Romney. Han er ikke en succesfuld forretningsmand og derfor kan Romney ikke længere insistere på, at hans egen erfaring er det eneste rigtige i den situation, som USA står i lige nu.

Paul Ryan har arbejdet 20 år i Washington, D.C. Ikke nok med at Paul Ryan ikke har den erhvervserfaring, som Romney har fremhævet som sit trumfkort, han har brugt de sidste 20 år i Kongressen – den mest forhadte,  politiske instans i USA. Det betyder at han i høj grad er en del af det etablerede system – det system, som både Romney og Obama har slået sig op på ikke at være del af. I de sidste mange år har det været en absolut fordel for præsidentkandidater at lægge afstand til Washington, D.C. og det politiske system. Ryan har arbejdet hele sit voksne liv i Washington og derfor kan Romney ikke længere troværdigt love at rydde op i Washington og prædike, at det er tid til nye folk i Washington.

Paul Ryan er ung – og han ser endnu yngre ud. Under det demokratiske primærvalg i 2008 slog Hillary Clinton et tema an, som blev taget op af republikanerne: ”Er han klar til at lede?” eller er han for ung og uerfaren? Det er en bekymring, som i høj grad deles af det republikanske bagland. 42-årige Paul Ryan er fire år yngre end Barack Obama, da han blev præsident i 2008. Desuden har Mitt Romney modtaget kritik for ikke at have nogen landspolitisk erfaring og den kritik vil tage til med en ung vicepræsidentkandidat som Paul Ryan. Med valget af Ryan kan Romney-kampagnen ikke længere troværdigt fortælle historien om den erfarne hånd, der indtager det Hvide Hus i krisetider. Det er ellers en fortælling, som republikanerne ynder og som de har vundet på tidligere.

Kamp om Ryan-historien

Fordi Paul Ryan er ung, mangler erhvervserfaring og er del af Washington, kommer vi til at se andre sider af ham. Simpelthen fordi hans historie endnu ikke en blevet fortalt. Det er den kamp, som går i gang nu mellem Romney/Ryan og Obama/Biden. Det er blevet skrevet at Ryan-valget betyder at valgkampen bliver på idéer (Politiken 18.-19. aug.). Det tvivler denne blogger på. Vi kender efterhånden fortællingen om Obama og om Romney, men Ryan er ubeskrevet. Derfor vil Romney-kampagnen forsøge at definere ham for vælgerne. Det samme vil Obama-kampagnen, i høj grad fordi Ryan har potentiale til at ruinere Romneys fortælling. Derfor bliver det ikke en kamp på ideer, men en bitter og personlig kamp om Ryans fortælling.

Obamas kampagne har indtil videre sendt fem emails til deres støtter om Paul Ryan og her forsøger de at definere hans historie og derved Romney, som dele af det gamle Washington etablissement og som pengemaskiner. Det er en del af en større fortælling blandt demokraterne om folket mod finansen. Imens forsøger Mitt Romney at fortælle historien om Paul Ryan, der gik imod Washington og tog kampen indefra. Som manden med løsningen på finanskrisen. Det er de store fortællinger, men det er også den personlige fortælling om, hvad der formede Paul Ryan. Og her kommer vi til at høre en masse om Ryans far, der døde imens Ryan var 12 år gammel, om at vende burgere på McDonalds og om at være sælger. Det er nemlig den slags historier, der kan gøre Paul Ryan mindre Washington og mere middelklasse. Men det er også den slags fortællinger, der gør ham forskellig fra Romney.

Hvis Romney hylder Ryan for meget og forkert, så spiller han sit eget trumfkort af hånden. Man kan ikke være den succesrige forretningsmand, der skal redde USA og samtidigt hylde en Washington-insider uden erhvervserfaring. Frygten i de republikanske geledder er allerede nu at Paul Ryan vil gøre ved Mitt Romney hvad Sarah Palin gjorde ved John McCain i 2008: Underminere den centrale fortælling. Palin underminerede McCains fortælling om at være outsider og ’maverick’ med lang erfaring og velbegrundede standspunkter. Og det gik galt fordi McCain blev tvunget i defensiven og skulle forsvare hende. Det samme kan ske for Romney og Ryan. For jo mere kontroversiel Ryan er, jo mere skal han forsvares og jo mere ruinerer han Romneys fortælling. Den fortælling, som vælgerne skal identificere sig med og som skal pege på den fremtid, de ønsker. Den fortælling, som skal vinde valget om det Hvide Hus.

 

Giv din stemme

3 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

56 JOB

Communications Consultant

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Praktikant

Frist: Hurtigst muligt

Journalist

Frist: 13. december

Presse- og mediechef

Frist: 19. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.