Robin Engelhardt


Robin Engelhardt

Robin Engelhardt

Karma: 45 (?)

Forfatter:

2


artikler

25


indlæg

Vær med til at klassificere dyr i Serengeti nationalpark
Biologer vil gerne tæt på dyrene i Serengeti og har til det formål opstillet kameraer rundt omkring i nationalparken. Nu skal de bruge frivillige til at sortere i de tusinder af billeder, der bliver taget hver dag.

På venstre side af skærmen ser du halen af en antilope i tre efter hinanden følgende snapshots. På højre side af skærmen har du mulighed for at vælge, hvilket dyr det er, hvor mange der er, og om der er flere forskellige slags.

Men er det en Thompson Gazelle eller en Grants Gazelle, du ser? Eller er det måske en Impala? Et lille fotoeksempel viser, at det må være en Impala, for den har en tynd sort stribe langs halen. Næste billede!

Snapshot Serengeti’ er et nyt online citizen science-projekt, hvor folk med en internetforbindelse kan deltage i at klassificere dyr fra Serengeti nationalpark i Tanzania. I samarbejde med det meget populære Zooniverse har forskere fra University of Minnesota lanceret Snapshot Serengeti for bedre at forstå dyrenes adfærd fjernt fra menneskelige påvirkninger.

Vandbøfler tager en slapper
Over 200 varme- og bevægelsesfølsomme kameraer er placeret rundt omkring i terrænet og tager tre på hinanden følgende billeder, lige så snart der er noget på færde.

Resultatet er mange tomme billeder af højt græs og åben savanne, men der er også enkelte perler, hvor man kan se løver og vandbøfler tage en slapper eller et par ben af en giraf. Da sitet blev lanceret i forleden, gik Zooniverse-brugerne straks i gang, og i løbet af dagen blev 100.000 billeder klassificeret.

Zooniverse.org er en platform for citizen science-projekter, der blev udviklet af Oxford University i 2007. Den har siden sin begyndelse været vært for 17 forskningsprojekter, der handler om klassificeringen af alt muligt – fra billeder af rumteleskopet Hubble, over hvalsang til mønstre i kræftceller.

Mere end 720.000 mennesker fra hele kloden har deltaget i arbejdet, og i flere tilfælde er deltagerne kommet med som medforfattere i videnskabelige artikler som resultat af nyopdagede objekter i projekter som f.eks. Hannys Voorverp i projektet Galaxy Zoo.

Behov for menneskeøjne
Ideen til det nye projekt stammer fra de to studerende Ali Swanson og Margaret Kosmala, der sammen med professor i økologi, Craig Packer, gerne ville analysere store mængder af data af interagerende pattedyr i Serengeti. Til det formål satte de 225 kameraer op forskellige steder i parken og begyndte at analysere dyrenes adfærd.

Da computerteknologien endnu ikke er god nok til at identificere dyr i fotos, skulle hvert enkelt billede kigges igennem af menneskeøjne, og da der er millioner af billeder, bliver det hurtigt uoverkommeligt.

»Vi spørger folk om at identificere dyrearten på billedet, såvel som deres adfærd, gruppestørrelse, og om der er unger til stede,« forklarer Swanson i en pressemeddelelse.

»Det vil gøre det muligt for os at undersøge artens distribution, dets bevægelsesmønstre og populationsdynamik.«

Crowdsourcing er effektivt
Snapshot Serengeti er endnu et eksempel på et projekt, som udnytter crowdsourcing-teknikken til at overvinde nogle af de forhindringer, der eksisterer i analysen af store datamængder.

Og det er ikke kun biologerne, der får noget ud af det. Også deltagerne har det sjovt. De lærer om dyrene, og kan prale med at have fundet og klassificeret fantastisk flotte og ofte meget sjove billeder af mærkelige dyr i fuld firspring.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

87 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Tekstforfatter

Frist: 7. november

Teamleder til Kommunikation

Frist: 1. november

Kommunikatør

Frist: 1. november
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.