Peter Jepsen


Peter Jepsen

Peter Jepsen

Karma: 119 (?)

Forfatter:

11


artikler

20


indlæg

Fem gode grunde til et valg før sommer
I går blev valget udskrevet. I hvert fald af DR, for en kort bemærkning. Men faktisk er 9. juni slet ikke noget dårligt bud på en valgdato. Her er fem gode grunde til, at Helle Thorning-Schmidt skal trykke på valgknappen nu og holde valget, før danskerne pakker kufferterne og tager på sommerferie. Og tre gode grunde til at hun ikke skal. Der er altså stadig et vanskeligt regnebræt, der skal gøres op, før statsministeren kan træffe sin endelige beslutning.
 
Der er skrevet og talt rigtig meget om, hvornår folketingsvalget kommer. Både blandt politikere, blandt de politiske kommentatorer og rundt omkring i landet over frokosten på arbejdspladserne og aftensmaden i familierne. Valgkampen er for længst begyndt – mindst siden Helle Thorning lancerede sin kampagne med nytårstalen. Så nu venter alle bare på, at Helle trykker på knappen, så vi kan få udløst spændingen.
 
Her er fem gode grunde til, at hun bør tage valget før sommerferien – og tre gode grunde til det modsatte. Først fem grunde til, at Thorning bør tage valget inden sommer:
 
1. Momentum: Helle Thorning-Schmidt har momentum. Hendes nytårstale blev – som det er kutyme – modtaget forskelligt alt efter politisk kulør. Ikke desto mindre lagde hun sporet til den kampagne, der fulgte efter talen, og som har kørt siden. Tema efter tema har kampagnen kørt i nu godt fire måneder med statsministeren selv som det konstante omdrejningspunkt. Og det har virket: Helle Thorning har bygget sin egen profil op, og hun er flere gange blevet vurderet som mere troværdig end Lars Løkke – for nylig selv på udlændingeområdet, der ellers har været en øm socialdemokratisk tå. Nok så vigtigt er, at Socialdemokraterne støt og roligt er gået frem i meningsmålingerne, og nu ligger omkring valgresultatet fra 2011. Så det er lykkedes at skabe et momentum, og den slags gælder det som bekendt om at udnytte, før det topper.
 
2. Den direkte modstander: De seneste mange valgkampe er– ikke mindst af tv – forsøgt gjort til præsidentvalgkampe, hvor fokus i stigende grad er rettet mod statsministerkandidaterne i de to blokke. Derfor betyder netop de direkte sammenligninger mellem Helle Thorning og Lars Løkke mere, end de umiddelbart ser ud til at slå igennem i meningsmålingerne. Der er mange gange blevet råbt hybris, efter at Thorning i sin sejrstale som nyvalgt socialdemokratisk formand sagde, at hun kunne slå Fogh. Det lykkedes som bekendt heller ikke, men hun viste både mod Fogh i 2007 og mod Løkke i 2011, at hun er glimrende, når det gælder den direkte duel. Og siden har hun vist, at hun aldrig lægger sig ned. At Løkke også er en politisk overlever, er hævet over enhver tvivl – ikke mindst qua hans genistreg for et års tid siden, hvor han i 11. time fastholdt sit formandskab af Venstre. Men sagerne har slidt på Løkkes personlige troværdighed og læg dertil, at Thorning leverede en god og veliscenesat 1. maj-optræden, som ikke har givet hende mindre rygstød.
 
3. Økonomien: Clintons legendariske rådgiver, James Carville, er især kendt for udtrykket ”The economy, stupid”, der var en af grundpillerne, som Clintons præsidentkampagne i 1992 skulle bygge på. I en dansk kontekst kan det nok diskuteres, om økonomi alene kan afgøre et valg – særligt holdt op mod værdipolitiske temaer som flygtninge- og indvandrerspørgsmål. Ikke desto mindre har 2015 været præget af en række økonomiske nøgletal og målinger, som viser fremgang og optimisme. Selv Lars Løkke har erkendt, at det går bedre – selvom han naturligvis udfordrer, hvem der har æren for det, og om det går godt nok.
 
4. Overraskelseseffekten: Det danske politiske system har givet den til enhver tid siddende statsminister en joker på hånden. Nemlig privilegiet at bestemme hvornår valget udskrives og til hvilken dato. Man kan nok diskutere, hvor meget overraskelse der vil være denne gang al den stund, at valgkampen allerede er i fuld gang. Ikke desto mindre betyder timing i såvel politik som kommunikation – og et valg er jo essensen af de to faktorer i forening – om ikke alt, så en hel del. Jo længere tid Thorning venter, des mindre bliver overraskelseseffekten og muligheden for at sætte dagsordenen i valgkampens vigtige start.
 
5. Sommerferien: Sommeren er en uforudsigelig størrelse i dansk politik. Anders Fogh var en mester i at lukke ned om sommeren og vende stærkt tilbage efter ferien. Sommeren er prøveballonernes tid, og agurketiden betyder også, at politiske sager kan få ekstra gas i ballonen. Og hvor uforudsete sager har det med at dukke op. Bare spørg Thorning selv om sommeren 2010, hvor hun måtte afbryde sin ferie, da skattesagen for alvor tog fart. Derfor kan det være risikabelt at lade det nuværende momentum afbryde af en sommer, hvor alt kan ske. Ikke mindst, når en række partier – herunder regeringspartneren, De Radikale – har behov for at markere sig.
 
Der er altså en del, der taler for, at Thorning med fordel kan tage valget på denne side af sommeren. Men der er naturligvis også ting, der taler for det modsatte. Så her er tre gode grunde til, at Thorning bør vente med valget til efter sommerferien:
 
1. Meningsmålingerne: Den væsentligste grund til ikke at udskrive valget før sommerferien er, at blå blok fortsat fører i meningsmålingerne – og har gjort det længe med en komfortabel margin til rød blok. Så trods fremgang for Socialdemokraterne det seneste halve år og trods Thornings personlige fremgang i troværdighedsmålinger, er forskellen mellem blå og rød blok endnu ikke så lille, at det lige er til at hente på tre ugers valgkamp. Det gode spørgsmål er så, om udgangspunktet bliver gunstigere ved at vente efter sommeren. Eller om slaget lige så godt kan slås nu, hvor der er medvind på flere fronter.
 
2. Økonomien: En af medvindsfronterne er som sagt økonomien. I hvert fald når man spørger eksperterne. Men spørgsmålet er, hvordan verden opleves af helt almindelige danskere. Også vest for Valby Bakke. Kender man selv flere, der er kommet i arbejde? Oplever man, at der er kommet flere penge at gøre godt med i den daglige husholdning? Eller mangler de gode økonomiske nøgletal endnu at materialisere sig ude i virkeligheden? Måske er der brug for at par måneder mere – og en god sommerferie – før danskerne for alvor mærker de mildere vinde. Så selvom tallene peger i den rigtige vej, og fortolkningen af dem på bjerget gør det samme, kan der være brug for mere tid, før det for alvor bundfælder sig. Man kan læse meget i tal, men tal taler ikke. Det gør mennesker. Og det er som bekendt mennesker, der skal sætte krydset i sidste ende.
 
3. De Radikale: Det er en gammel sandhed for socialdemokrater, at det er svært at leve med De Radikale, men umuligt uden. Skulle man være i tvivl om dette, skal man bare skrue tiden tilbage til valgaftenen i 2011. S og SF havde satset hårdt på et parløb, der også i perioder var bygget på, at De Radikale bare skulle bankes på plads – for hvor skulle de ellers gå hen? Sådan gik det som bekendt ikke. For da stemmerne var talt op, stod Margrethe Vestager som en af valgets sejrende kvinder. Det kan godt være, at mange socialdemokrater – og helt sikkert mange SF’ere – siden 2011 har ønsket Vestager hen, hvor peberet gror. Umiddelbart synes Vestagers exit da også at have styrket Thorning som regeringens leder, men spørgsmålet er, om prisen alligevel kan blive for høj. Hvad der startede som et vellykket lederskifte hos De Radikale, har nemlig udviklet sig til en rutsjetur i meningsmålingerne. Morten Østergaard mangler stadig at løfte den tunge arv efter Vestager, og de dårlige meningsmålinger kan tvinge ham til endnu flere radikale solomeldinger, som kan gøre en valgkamp lige nu endnu mere uforudsigelig for Thorning. Mere tid til at Østergaard til at positionere sig selv og løfte De Radikale i meningsmålingerne kunne således være et fromt sommerferieønske for Thorning. På den anden side har hun ikke brug for en lang sommer med radikale solomeldinger.
 
Hvornår kommer valget så? Svaret blafrer stadig i vinden, men baseret på argumenterne ovenfor hælder jeg til et valg før sommeren. Så må vi se, hvad Helle beslutter sig for.
 

Giv din stemme

7 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

35 JOB

Studentermedhjælp til layout og grafisk design

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.