Paul Richardt Metelmann


Paul Richardt Metelmann

Paul Richardt Metelmann

Karma: 212 (?)

Forfatter:

2


artikler

7


indlæg

1. maj - Version 2.0

Så skal vi snart til den igen. Arbejderklassens internationale kampdag. Sidste år. Østerbro er ved at kløjes i teenageres med for lidt tøj og for meget øl i maven – og bortset fra moden så kunne det såmænd have været en 1. Maj anno 1985 og ikke år 2006. Siden jeg var med til min første majfest på Fælleden er den største forandring, at der nu ikke er en masse små og store arrangementer i Fælledparken. Men i stedet en stor domineret af arbejderbevægelsen og en mindre til resten af venstrefløjen. Nå jo, så vidt jeg husker var der ikke noget pariserhjul dengang.

Men ellers er det dengang som nu høj promille og temmelig usolidarisk adfærd, der er i højsædet. Man vader ind i hinanden - ordet undskyld er åbenbart noget småborgerligt man ikke bruger – og kappes om ikke at høre efter talerne. Og igen undrer jeg mig over, hvorfor jeg og alle andre kommer her og hvorfor man ikke bare lukker butikken og spare pengene til den næste valgkamp. Der er intet ved arrangementet, der taler til mig som en moderne dansker i starten af trediverne og en lang fortid på venstrefløjen. Dem der er yngre end mig synes åbenbart heller ikke det er særlig interessant, hvis man skal tro avisernes omtale.

Men samtidig vil jeg gerne samles med meningsfæller om en masse fornuftige ting som solidaritet, fred i verden og et rent miljø. Og jeg vil også gerne være med til bevare nogle af de traditioner, der trods alt stadig er på venstrefløjen. Jeg er sikkert ikke den eneste, så hvis arbejdernes internationale kampdag ikke skal synke ned i et evigt pløre af ølsjatter skal der ske en opgradering af den store dag på Fælleden.

Her er et par forslag!

Hvorfor ikke bruge den store scene der allerede er oppe flere dage før og resten af selve dagen til at vise en filmkavalkade af de bedste film, som sætter spot på arbejderbevægelsens historie? Jordens Salt, Vredens Druer, Johnny Larsen og den Bænken, der er masser af titler at vælge mellem. Ligesom Fri Film arrangementerne, som har været et stort hit. Man kunne også bruge nogle kroner til at lave en film om moderne solidaritet. Vi har jo mange dygtige filmfolk, der sikkert kunne leverer en gode rulle film om det emne.

En anden ide kunne være at tage den nye trend op med historiefortællere der kunne fortælle alle de historier, der er om fagbevægelsens tilblivelse og forholdene i tredivernes arbejderkvarterer eller for den sags skyld nutidens proletariat i U-landene.

Taget i betragtning at det skulle dreje sig om politik, så er politikerne temmelig usynlige ude på Fælleden udover at leverer lydkulisse til skål og folk der brækker sig i buskene. Kunne Villy, Helle og Pernille og alle de andre ikke stige ned fra talerstolen og møde folk i diskussioner i nogle af teltene?

Der er også musik på dagen, men kunne det ikke godt have mere forbindelse med det politiske end Bamses Venner, Big Fat Snake, Sweethearts og hvem der ellers har optrådt. Der er masser af danske musikere, der er social engageret som kunne optræde og måske endda skrive nogle nye 1. maj sange? Måske en slags 1. Maj Grand Prix! Og hvorfor er gadeteaterfolket, sportsfolkene, clubfolket (f.eks. under titlenFirst May Afterclubbing). Lad Helle vs. Villy tage en taler Stand-up i en boksering med Jan Gintberg som overdommer – ja se det rykker! Hvor er storskærmen med SMS-battle, om Bush eller Fogh nu er den værste skurk. Stil da en videoboks op, hvor folket på storskærm kan tale til - ja folket. Herregud, det gjorde U2 allerede for mere end ti år siden.

Og hvorfor er billedkunstnerne ikke inddraget med et stort maleri Fælleden… der er kort sagt masser af ideer, som både kan forny kampdagen og samtidig få holdningerne tilbage til Fælleden. Det kunne også få nogle af de yngste deltagere til at spidse øre og sænke flasken før øllen har skyllet den sidste rest af solidaritet væk.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Troels Karlskov

Troels Karlskov er ny pressechef i Topdanmark, landets næststørste pensions- og forsikringsselskab. Han tiltrådte stillingen 1. april 2021.

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.