Nikolaj Grøn


Nikolaj Grøn

Nikolaj Grøn

Karma: 141 (?)

Forfatter:

3


artikler

7


indlæg

Hjemmeværnet til Afghanistan?

Så er hjemmeværnets troværdighed som en militær frivillig organisation igen til debat. Denne gang med det overraskende udgangspunkt at måske kan hjemmeværnet faktisk GODT bruges ?

Hærens Operative Kommando og Hjemmeværnskommandoen er idag gået ud med en melding om at man overvejer at udsende hele enheder af frivillige hjemmeværnssoldater til opgaver i Afghanistan:
http://www.hjv.dk/Hele+Danmark/Nyheder/04-2008/Hjemmevaernsenheder+maaske+med+i+internationale+missioner.htm

Berlingske Tidende bringer en artikel hvor Morten Helveg Petersen fra det Radikale Venstre overraskende bakker op om at Hjemmeværnet fokusere på at opstille militære kapaciteter - så længe formålet er at bruge soldaterne i Afghanistan. Mit gamle koldkrigerhjerte stod nærmest stille da jeg læste det! Jeg må sgu tage hatten af for Morten, jeg havde ikke troet at jeg skulle opleve et så konstruktivt og pragmatisk forslag fra en fremtrædende politiker fra det radikale venstre!
http://www.berlingske.dk/article/20080421/danmark/80421075/

Mange, i især fra det militære miljø, der ikke har fulgt med i den udvikling som hjemmeværnet har gennemgået de seneste år, stiller sig fortsat skeptiske, og et spørgsmål lyder:

Kan hjemmeværnssoldater anvendes til at løse bevogtningsopgaver i Afghanistan?

Svaret er JA! Men ikke et ubetinget JA, for selvfølgelig findes der også soldater i hjemmeværnet, der ikke er egnet til udsendelse, hvad enten det skyldes fysiske eller militærfaglige begrænsninger. Men hjemmeværnet er i dag andet og mere end trafikregulering ved dyrskuer: Hjemmeværnets Indsatsstyrke (HIS) består af aktive soldater, der alle uddannes som infanterister, og som sagtens kan løse bevogtningsopgaver og kamp fra stilling.

Da jeg var i Afghanistan og sad i Camp Bastion, med baggrund fra hjemmeværnet, var det britiske deltidssoldater fra Territorial Army, der primært udgjorde bevogtningsstyrken i Camp Bastion. Med den rette forberedelse, er jeg ikke i tvivl om, at der i det danske hjemmeværn også findes en del soldater, som ER egnede til udsendelse og som KAN løse en sådan opgave.

Hvor lang tid, der skal bruges på MISU (missionsforberedende uddannelse) til den konkrete opgave, er naturligvis afhængigt af de enkelte soldaters forkundskaber og det ønskede faglige/fysiske niveau. Hvordan en sådan forberedende uddannelse og kontrol skal finde sted, er jeg personligt sikker på at "arbejdsgiver-siden" nok skal finder ud af, men det er vigtigt at huske på at man i hjemmeværnet ofte har lige så mange uddannelsestimer fordelt på to weekender, som det professionelle forsvar har på én uge.

Ansættelsesmæssigt var min egen situation, den at jeg blev ansat i Hæren på individuel kontrakt med FPT (Forsvarets Personeltjeneste), og dermed var sikret samme løn- og forsikringsforhold som alle andre soldater. Jeg var således ikke udsendt som hjemmeværnssoldat, men som ansat i Hæren. Det er nu engang vilkårene da det er Forsvaret/Hæren, som har ansvaret for forsvarets internationale opgaver. At man så kan tænke sige at samle hjemmeværnssoldaterne i én samarbejdet enhed, vil jo ikke ændre på at det er Hæren, der udsender dem, og som har det operative ansvar for de enkelte soldaters indsættelse.

Hvis man er i tvivl om at hjemmeværnet rummer frivillige soldater, som det er forsvarligt at udsende på skarpe internationale missioner, kan man eksempelvis kikke på SSR – Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (tidligere: Patruljekompagniet HOK): Allerede tilbage i 2006 blev et hold frivillige soldater fra SSR uddannet ved Jægerkorpset og udsendt som Protection Team til Irak. En ultra skarp militær opgave, som de frivillige soldater fra hjemmeværnet løste tilfredsstillende.

 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

51 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Job

Communications Officer

Frist: As soon as possible

Paid Social Media Manager

Frist: 30. september

Communications Specialist

Frist: 31. oktober
Se alle job Indryk job

Kursus

Styrk dit pressepitch

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.