Nanna Wang Carlsen


Nanna Wang Carlsen

Nanna Wang Carlsen

Karma: 362 (?)

Forfatter:

2


artikler

4


indlæg

War is peace

Barack Obama modtog i dag Nobels Fredspris. Det kunne være blevet en tåkrummende pinlig seance. Men det blev det ikke. I stedet blev det til endnu en historisk nøgletale fra Obama, som tog game, set og match for snuden af Nobelkomiteen i Oslo.

 

Nobelkomiteens beslutning om at tildele årets fredspris til en mand, som endnu ikke har afsluttet sit første år som præsident, og som ikke mindst er 'Commander-in-Chief'for USA's militære styrker, som lige nu er i krig i Irak og Afghanistan, var mildt sagt kontroversiel. Og beslutningen har næppe heller begejstret præsidenten selv, der virkede lige så overrasket som de fleste andre, da han kommenterede beslutningen' med ordene 'I am both surprised and deeply humbled'.

 

Ludobrikker

Nobelkomiteens forsøg på omfavne Obama og forpligte ham på værdier, som han tydeligvis ikke deler,  blev af de fleste kommentatorer udråbt som ikke alene klodset, men også dybt pinlig for alle parter. Derfor var Obamas takketale til komiteen i dag også ventet med spænding. Og lad det være sagt med det samme: Hvis Nobelkomiteen var ludobrikker, så var de nok slået hjem nu. For Obama leverede en af sine bedste taler hidtil, hvori han forsvarede den moralske ret til og nødvendigheden af at benytte vold for at forsvare sit land og sit folk.

 

I talen adresserede Obama med det samme de kritikpunkter, der har været rejst af hans modtagelse af prisen, og lad os bare sige, at han går til bidet:

 

'(...) But perhaps the most profound issue surrounding my receipt of this prize is the fact that I am the Commander-in-Chief of the military of a nation in the midst of two wars. One of these wars is winding down. The other is a conflict that America did not seek; one in which we are joined by 42 other countries --including Norway - in an effort to defend ourselves and all nations from further attacks.

 

Still, we are at war, and I'm responsible for the deployment of thousands of young Americans to battle in a distant land. Some will kill, and some will be killed. And so I come here with an acute sense of the costs of armed conflict - filled with difficult questions about the relationship between war and peace, and our effort to replace one with the other.'

 

Ingen due

Efter denne skarpe og dybt alvorlige indledning forklarede Obama uden omsvøb, at han som præsident må se realiteterne i øjnene og ikke kan lade sige lede af pacifistiske ikoner som Martin Luther King og Gandhi alene. Og med hele den tilstedeværende komite og det øvrige Europa som åbenlys adressat tilføjede han:

 

'(...) I begin with this point because in many countries there is a deep ambivalence about military action today, no matter what the cause. And at times, this is joined by a reflexive suspicion of America, the world's sole military superpower.'

 

Og dermed er vi ved styrken i  Obamas tale. Hvor Nobelkomiteen i bedste fald subtilt (og i værste fald klodset og intrigant) kritiserer USA's udenrigs- og sikkerhedsspolitik ved at give præsidenten en pris, som alle ved, han ikke fortjener, skærer Obama kort og klart ind til sagens kerne. Det, vi så i dag, var et paradoksalt sceneri, hvor den nyslåede fredsprismodtager i en 40 minutter lang tale til hele verden på yderst troværdig vis forsvarede retten til benytte vold. Det har nok ikke helt været en del af Nobelkomiteens plan.

 

Obama er ingen due. Han har aldrig erklæret sig op som principiel modstander af krig. Underpræsidentvalgkampen vandt han stor popularitet på sin udtalelse fra 2002 op til USA's invasion af Irak: 'I don't oppose all wars. What I am opposed to is a dumb war'. Det burde ikke komme bag på nogen i Nobelkomiteen. Men det har nok ikke generet Obama, hvis popularitet er vigende blandt de amerikanske vælgere, at minde dem om det for øjnene af hele verden.

 

Går over i historien

Dagens tale i Oslo er af amerikanske kommentatorer blevet sammenlignet med den legendariske tale om race i USA ,"A more perfect union", som Obama modstræbende holdt under præsident valgkampen. Modstræbende, fordi han ikke ønskede at gøre racespørgsmål til et emne i valgkampen, men var nødt til det efter hans tidligere pastor Jeremiah Wrights skandaløse udtalelser. Og analogien er indlysende.  For med sin tale i dag stod Obama som en modstræbende modtager af Nobels Fredspris og redegjorde troværdigt og velovervejet for sin holdning til et betydningsfuldt og alvorligt emne, som berører alle mennesker følelsesmæssigt. Og han vendte en potentielt dårlig sag til sin fordel.

 

Man behøver ikke være enig med Obama i hans udenrigspolitik for at se, at hans tale i dag var vellykket og vil gå over i historien som en af hans bedste. Det var Obama, der tog stikket hjem i Oslo.

 

Hele talen kan læses på NewYork Times' hjemmeside

Giv din stemme

3 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Intern - Advocacy

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Kursus

Strategisk kommunikationsrådgiver

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.