Nadja Pass


Nadja Pass

Nadja Pass

Karma: 361 (?)

Forfatter:

16


artikler

348


indlæg

FOLKETS VALG # 17: Hvorfor tog du på arbejde i dag?

/ Nadja

Så har vi taget hul på en ny arbejdsuge. I morges var bilkøerne ekstra lange, cykelstistemningen lidt mere aggressiv og passagerernes blikke, når de trådte ud af morgen-myldretids-busserne klassisk ”så skal vi til det igen”-trætte. For det er mandag, og så forventes hele det danske arbejdskorpset at møde på kontoret for at holde gang i hjulene.

Men hvor relevant er det egentlig at blive ved at ”tage på arbejde” i en tid, hvor man i de fleste brancher efterhånden kan løse sine arbejdsopgaver hvor som helst. Hvorfor bliver vi ved med at bruge en masse tid, CO2-udslip, børnefamiliestress og kødannelse på at så mange mennesker dagligt skal transportere sig til arbejde og tilbage igen for at møde på deres arbejdsPLADSER.

Og hvor relevant er det egentlig at afgrænse den tid, man ”er på arbejde”, til de 37,5 timer, der står i kontrakten, når vi alle sammen godt ved, at de fleste jobs i dag ligger og simrer  baghovedet konstant, og at den bedste ide meget ofte opstår alle andre tider og steder end ”når vi er på arbejde”.

Med de nye mobile muligheder og arbejdsopgaver i de fleste brancher, er der ingen grund til, at dansk erhvervsliv på mange måder stadig ligner et afsnit af Krøniken. Jeg ved godt, at det langt fra gælder alle brancher. Men ikke desto mindre vil jeg hævde, at rigtig, rigtig mange arbejdspladser – og dermed også deres medarbejdere – hænger fast i nogle gamle, dårlige vaner.

1) Hvorfor gør vi stadig vores arbejdsindsats op i timer og minutter, som om vi stadig stemplede ind og ud af industrisamfundets arbejdspladser? I stedet for at måle vores effektivitet på løste arbejdsopgaver (og kvaliteten af dem), så man med god samvittighed kunne tillade sig at holde fri, lade sig inspirere, gå en tur, drikke kaffe med inspirerende mennesker i resten af tiden, hvis man løste sin opgave hurtigt. I stedet for som nu, hvor vi reelt belønner medarbejderne for at trække sit arbejde så meget i langdrag som muligt?

2) Hvorfor bruger vi så ufatteligt meget af vores tid på mandags-tirsdag-afdelings-team-møder, hvor vi typisk bare bliver opdaterede på en masse ting, vi lige så godt kunne have skimmet i en mail – så vi ikke får tid til at løse vores rigtige arbejdsopgaver. I stedet for at nøjes med at mødes, når det virkelig er vigtigt, at nogle helt bestemte mennesker samles for at løse helt bestemte opgaver. Og hvorfor er vores arbejdskalendere sådan indrettet, at møderne er farvet som om de var det vigtigste, mens alle de mellemrum, hvor man reelt skal løse opgaverne er blanke – og derfor ser mindre vigtige ud?

3) Hvorfor bruger så mange så meget tid på at pendle frem og tilbage til arbejdspladser, når vi nu alle sammen godt ved, at vi typisk er langt mere innovative og gode til at ”tænke ud af boksen”, når vi befinder os i helt andre rammer? Hvorfor siger man stadig ”arbejder hjemme” i gåseøjne? Hvorfor respekterer vi ikke i langt højere grad end det er tilfældet i dag, at mange medarbejdere har brug for ro for at kunne koncentrere sig – i stedet for at forvente lynhurtige svartider på mails og telefon, snakke højlydt henover hinanden i storkontorerne og bryde dagligdagene op i konstante møder?

4) Hvorfor bruger arbejdspladserne så mange penge og energi på at have store domiciler stående hver dag – hvor der efterhånden ofte er halvtomt på gangene og umuligt at samle de relevante medarbejdere til møde, fordi folk arbejder forskudt hjemme – når man reelt kunne dele pladserne med andre virksomheder, hvis man tænkte det lidt smartere, så alle medarbejdere arbejdede fuldkoncentrede hjemme visse dage – og mødtes til gensidig udvikling, beslutninger og inspiration visse ugedage.

5) Hvorfor har børneinstitutionernes lukketider ikke ændret sig i takt med arbejdsmarkedets nye rytmer?

6) Hvorfor sørger lederne ikke i stedet for i langt højere grad for at sikre, at alle medarbejdere ved, hvad der er den overordnede plan – så de også bedre ved, hvordan deres egen indsats passer ind i den store sammenhæng. Og derfor kan handle og agere selv uden alle de møder? Og hvorfor er der ikke meget mere fokus på, hvad meningen egentlig er med det hele? Så langt flere kunne gå på arbejde mandag morgen med masser af glød og arbejdslyst i øjnene?

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg selv er vanvittigt glad for at være selvstændig, og synes det giver nogle rigtig gode muligheder for både at elske og gå op i sit arbejde OG have tid og overskud til at bruge sit liv på alt muligt andet. Men hensigten med dette indlæg er nu ikke at sige, at alle andre også skal være selvstændige. Det handler om, at jeg tror, vi skal til at nytænke det danske arbejdsliv helt grundlæggende indefra. At vi skal begynde at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor vi arbejder som vi arbejder – og om ikke vi kunne få lavet lige så meget på langt færre timer, hvis vi pakkede hverdagene markant anderledes.

Så vi ville få meget mere ud af arbejdsindsatserne – og af resten af livet, for den sags skyld.

Hvor meget ville du kunne fra hånden, hvis ikke skulle bruge tid på at pendle? Hvis du ikke blev afbrudt hele tiden? Hvis du fik en chance for at koncentrere dig? Hvis du ikke skulle til møder hele tiden? Og hvad ville du kunne bruge den tid til?

Om FOLKETS VALG

Folkets Valg består af 20 spørgsmål til valgkampen. Ting, vi synes er vigtige at tænke over og snakke sammen om. Ting, der vedrører os alle sammen, vores livsvalg og hverdage. Alle de små daglige valg, der tilsammen er med til at skabe fremtidens samfund. Hver dag stiller vi et nyt spørgsmål – og håber, de vil vække stof til eftertanke og sætte gang i nye samtaler derude, hvor livet leves og hver stemme tæller. Læs mere her og her.

Følg gratis med på:
Borgerlyst.dk
facebook.com/borgerlyst
twitter.com/borgerlyst
vores email-nyhedsbrev

Abonnér på SMS-spørgsmål:
Send en SMS med teksten BORGERLYST til 1220. Så får du et spørgsmål direkte på SMS’en hver dag klokken 11. Det koster en 10’er i alt for en daglig tankevækker under hele valgkampen. Du betaler almindelig SMS-takst for din tilmeldings-SMS, herefter er alle SMS’er inkluderet. Der er 14 dages fortrydelsesret, og du kan altid framelde dig igen ved at skrive BORGERLYST AFMELD til 1220. Du starter med dagens spørgsmål den dag, du tilmelder dig – resten kan du altid finde i arkiverne på borgerlyst.dk.

Om Borgerlyst:
Borgerlyst er et samfundslaboratorium, der gør det nemmere, sjovere og mere spontant at bruge sin handlekraft. Borgerlyst er startet af Andreas Lloyd og Nadja Pass. Vi er selv helt almindelige borgere, der undrer os over, hvor folkets stemmer, virketrang og handlekraft er forsvundet hen – og som nu prøver at vække det hele til live igen.
Vi arbejder fuldstændig uafhængig af politiske, religiøse og økonomiske interesser – og får det hele til at ske ved at holde faglige sammenskudsgilder med andre borgerlystne mennesker. Læs meget mere på borgerlyst.dk.

Kontakt:
Borgerlyst. Ahornsgade 5. 2200 Kbh N.
borgerlyst.dkinfo@borgerlyst.dk
Nadja Pass: 29 49 96 96 – nadja@borgerlyst.dk
Andreas Lloyd: 30 25 30 49 – andreas@borgerlyst.dk


Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

57 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.