Mikkel Jørnvil Nielsen


Mikkel Jørnvil Nielsen

Mikkel Jørnvil Nielsen

Karma: 1477 (?)

Forfatter:

10


artikler

39


indlæg

Kald en spade for en spade. Hvis det altså ER en spade

Tænk på en stor opgave, du eller din virksomhed skal have løst. Er der tale om en udfordring eller et problem? Det er der sikkert flere meninger om – og lige som du bliver, hvad du spiser, så bliver opgaven, hvad den bliver kaldt.

Her på kommunikationsforum diskuterer vi naturligvis blandt andet det danske sprog og vores måde at bruge det på. Somme tider helt ned på nørd-niveau, andre gange i lidt mere overordnede termer. Og et emne, der har det med at dukke op, er, at man bør kalde en spade for en spade. Et klassisk eksempel er brugen af ordet ”udfordring” i stedet for ”problem” – her kan det anføres, at det er tegn på dårlig og smiskende stil, hvis f.eks. ens leder taler om ”udfordringer”, når der reelt er tale om problemer. Den populære antagelse kunne så være, at det er også for dårligt – hvorfor skal man skjule, at der er noget galt, eller forklejne en sag, ved at kalde et problem for en udfordring. Fair nok.

Problemer er undskyldningernes paradis
Men det kunne også snildt være omvendt. At der måske i højere grad er tale om en udfordring. Under alle omstændigheder præges vores løsninger af - lad os indtil videre kalde det opgaver - hvordan vi anskuer og omtaler dem. Har man sat sig i hovedet, at opgaven først og fremmest er et problem, så er ens fokus primært rettet mod de negative områder: Hvad der ikke kan lade sig gøre, hvad man altid har sagt og gjort, hvorfor det bare ikke fungerer, at det også er for dårligt og hvorfor det dog er mig, der sidder med aben. Problemer er undskyldningernes paradis. Hvorimod en udfordring i sin natur er noget der skal løses, noget hvis resultat vil være synligt og skabe værdi, noget der kan have en betydning for mig. Udfordringer er løsningernes paradis.

På samme glidebane finder man ordet ”politisk”. Hvis man både har et problem, og en overbevisning om at det er ”politisk”, så er der virkelig udsigt til en tur op ad bakke! Så er det næsten helt utænkeligt, at løsningen ikke trækker ud, involverer store ressourcer internt, medfører udgifter til kloge konsulenter og byder på mange hovedbrud undervejs. Det er dit inspirerende perspektiv fra starten; take it away! Eller hvad med ”frustration” og ”stress”? Kunne der i mange tilfælde snarere være tale om ”irritation” og ”travlhed”?

Sproget er med til at definere overliggeren
Pointen er, at vi som kommunikationsfolk må være bevidste om, at det indebærer et ansvar at bruge sproget korrekt. Ikke bare i forhold til sproget i sig selv – men i forhold til hvilken kontekst det bruges og hvordan det kan påvirke. Ligeså latterligt det kan synes at kalde problemer for udfordringer, ligeså destruktivt kan det være at kalde udfordringer for problemer. Her er sproget med til at definere overliggeren.

Mange ting i hverdagen har det med at blive gjort mere besværlige end hvad de egentlig er. Hvordan man løser sine opgaver, og hvad man kalder dem, hænger sammen med den kultur man er i. Er det en systemtung og problemfikseret kultur – eller en ”fix det”-kultur. Meget bliver lettere, hvis man ikke selv gør det sværere. Og når man så fra tid til anden kommer til et reelt problem – så kalder man det naturligvis for et problem. Hvis det er det, det er.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

42 JOB

Communications Officer

Se alle job Indryk job

Job

Projektleder

Frist: 27. januar

Teamleder

Frist: 17. februar kl. 12.00

Global Communications Manager

Frist: 10. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.