Mikkel Jørnvil Nielsen


Mikkel Jørnvil Nielsen

Mikkel Jørnvil Nielsen

Karma: 1477 (?)

Forfatter:

10


artikler

39


indlæg

Diskutér sagen - ikke mig!

Jeg var ved at falde i fælden selv: Skulle LIGE til at skrive en kommentar til en artikel - om noget helt andet end det, artiklen handlede om. Ville det have været god blog-kultur, hvis jeg havde publiceret det, eller ville det bare have været hamrende irriterende?

Jeg kan ikke finde ud af, om det er inspirerende, irriterende eller fascinerende, at debatten efter et blogindlæg ofte kommer til at handle om noget helt andet, end det formegentlig var tænkt. Lad mig komme med et konkret eksempel: Se artiklen "Sur Spin-Søs sviner Løkke" af Jarl Cordua. Et kvikt scroll over de følgende kommentarer viser, at omkring halvdelen af dem handler om motiver, forudsætninger og sandheder. Ikke i forhold til Søs' afgangsalut, som (måske) burde være emnet - men derimod om de forskellige debattørers indbyrdes småskænderier med hinanden om deres baggrunde (eller mangel på samme) for overhovedet at blande sig i debatten.

Ret beset starter Jarl selv slaget ved at spørge til en debattørs anonymitet - selv om denne rent faktisk fremstår med navn. Og så har vi balladen: Er "Thomas Jensen" anonym, når han kun fremstår med navn, men ikke i sin profil angiver f.eks. sin titel eller arbejdsplads, eller er det noget sludder. Jarl mener det ene, Thomas mener det andet. Og det handler i hvert fald ikke meget om sure Spin-Søs.

Men mon ikke debatten i tråden under alle omstændigheder havde udviklet sig i den nuværende retning - anonymitet eller ej. For sådan er det vel bare i blogs. Når Anne Sophia Hermansen skriver om fallerede mænd, millionøser og vatpikke i Berlingske, handler en stor del af de efterfølgende kommentarer om hende selv - og så begynder tilhængere og modstandere at gå verbalt i flæsket på hinanden. Om hendes udseende, ståsted, personlige situation mv. Det kan man måske forstå, fordi Anne Sophia Hermansen ynder at provokere og skriver om personlige ting. Men også de pæne erhvervssites i Sverige gløder af aggressive kommentarer. Der går ikke mange sekunder efter noget så usexet som omtale af diverse virksomheders regnskabstal, før det fyger med svenske ukvemsord og højtidelige forsvarstaler. Og for at gøre det hele værre og uigennemskueligt, er nogle af indlæggende tilsyneladende lagt på af medarbejdere i PR-bureauer, der enten arbejder for den eller den anden part.

Så hvorfor er det egentlig, at vi diskuterer på nettet!?

På den ene side kan man sige, at rent anarki - eller noget der ligner - bare må være den frie og naturlige præmis i en blogtråd. Folk kan skrive, hvad de har lyst til, så længe det ikke ligefrem er krænkende. Og på alle sites findes typerne. De kloge, de onde, de grusomme, tosserne og alle de andre. Og de har alle deres faste overbevisninger, politiske ståsteder og personlige kæpheste. Naturligvis må det ende i kaos. Og hurra for det; vi lever i et frit land, hvor nettet endda giver os ekstra muligheder for at sige alt muligt ævl uden at få en på mulen.

Måske skal man bare forstå blogs og kommentarer som et stort digitalt aflad, hvor folk får ventilleret deres præferencer og antipatier. Måske ville det også bare være for kedeligt, hvis man holdt sig til sagen.

Sådan er det jo heller ikke i diskussioner 1.0 - face to face. Her står f.eks. politikerne også og mundhugges om hvem der først fandt på idéen - mens studieværten mere og mere anstrengt prøver at få dem til at tale om det, der egentlig var sagen. Og seerne - de bliver ikke kogere; men synes at det er underholdende at se på. Og de stemmer alligevel ud fra, hvordan de opfatter personerne; frem for hvad de står for.

Piet Hein sagde: "Hvis du ingen tanker har, gør da ej din tale klar". Men han var jo heller ikke på nettet.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Communications and branding officer

Se alle job Indryk job

Kursus

Styrk organisationens brand med bæredygtig storytelling

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.