Mikael Lemberg


Mikael Lemberg

Mikael Lemberg

Karma: 547 (?)

Forfatter:

2


artikler

106


indlæg

Nye tal viser at K-forum ikke tjekker deres kilder

Kommunikationsforum har de seneste dage lagt servere til en heftig debat om “Facebooks socialklasse 5″, som åbenbart slet ikke har opdaget at det ikke er trendy længere at skrive statusopdateringer. Historien bygger på tal, der er over et år gamle, og i øvrigt slet ikke dokumenterer påstanden. Det er ikke godt nok, K-forum!

“Nye tal fra Facebook viser, at der er kommet flere brugere, men at færre skriver statusopdateringer. Faldet er så dramatisk, at Facebook har prøvet at skjule det. Genren, der krævede et litterært haiku-talent, kun få besad, er så småt ved at dø. Tilbage er socialklasse fem på Facebook, som ikke har fattet, at det er slut, og som opdaterer på livet løs”.

Sådan starter artiklen “Status updates is outdated oversharing”, som K-forum udgav i onsdags d. 9/3. Forfatteren bag er Christoffer Boserup Skov, der beskriver sig selv som “Selvstændig tekstforfatter” og “Uddannet filosof” på sin K-profil. Artiklen blev i går samlet op af Ritzau og blev således både udgivet på Politiken, TV2 og Jyllandsposten.

Boserup mener at statusopdateringer som genre “har udviklet sig til en klicheramt udtryksform” og “desværre er det kunstneriske og litterære niveau i frit fald”. Artiklen rundes af med følgende konklusion:

“Du vil opleve færre statusopdateringer fra dine tjekkede venner med høj kulturel kapital – allerhøjst et par billeder i ny og næ. Og så er der alle dem, der ikke helt har fanget det endnu, de fortsætter året ud med de ligegyldige skrevne statusopdateringer”.

Udokumenterede påstande

Som debatindlæg fungerer artiklen fremragende. Det er blevet vist over 11.000 gange og har i skrivende stund 55 kommentarer. De fleste er voldsomt uenige i konklusionerne – og det var sikkert også hensigten. Men artiklen mangler fuldstændig dokumentation for sin grundlæggende præmis om at “færre skriver statusopdateringer”.

Flere gange spørges i kommentarsporet til dokumentation for påstanden, men først i kommentar #39 kommer Timme fra K-forum Boserup til undsætning og henviser til et indlæg fra All Facebook hvor der bl.a. står:

“In December, Facebook said that more than 35 million users update their status every day. This number has not changed today, so either the number of people posting status updates has not gone up along with its 25% user growth, or Facebook hasn’t updated the stat”.

Denne påstand er selve kernen i Boserups påstand: “Opdateringerne bliver oftere og oftere erstattet af links, videoer og billeder”. Men indlægget er fra februar 2010, så det virker ærlig talt temmelig smart at kalde det for “nye tal”. Lad os dog for sportens skyld alligevel kigge på ordentligt på tallene.

Lige efter ovenstående citat fortsætter All Facebook med følgende uddybning:

“However, Facebook says that the number of status updates is going up, from 40 million in September to 55 million in December to 60 million as of February”.

Herefter fortæller de at uploadede billeder i samme periode voksede fra 2 mia. til 3 mia., mens links mv. voksede fra 2 mia. til 5 mia. Omregnet til vækstprocenter giver det følgende billede:

Som diagrammet tydeligt viser, var det faktisk kun links der vækstede højere end status-opdateringer. Faktisk havde samtlige indholdstyper højere vækstrater end selve brugertallet – vel at mærke i en periode hvor Facebook på kun 3 mdr. voksede fra 300 til 400 mio. brugere.

Kort sagt: Brugen af Facebook var i denne periode ikke faldende, men derimod kraftigt stigende. Ikke alene strømmede 100 mio. nye bruger til tjenesten, men det gennemsnitlige forbrug af både statusopdateringer, billeder og links pr. bruger voksede også!

For dårligt, K-forum!

Tilbage står at Boserup har skrevet – og K-forum lagt troværdighed til - en hel artikel op omkring nogle tal, der for det første er over et år gamle og for det andet taler hans påstande stik imod! Denne lemfældige omgang med kildekritik betød at den oprindelige, og nu dokumenteret absurde påstand, i løbet af et døgn blev en etableret sandhed i det danske mediebillede.

Dét er simpelt hen bare for ringe af K-forum. Man må da som minimum kunne forvente at de ikke lægger servere til artikler uden først at krydstjekke deres påstande og kilder!

Og Boserup? Han kan naturligvis filosofere – og dokumentere – som han lyster på sin egen blog. Men måske hans problem i virkeligheden er et helt andet?


UPDATE kl. 15:34: K-forum har nu fjernet artiklens indledende bemærkning om at nye tal skulle vise et fald i antallet af opdateringer. Redaktør Timme Bisgaard Munk skriver bl.a. i en kommentar:

“Vi har nu læst på tallene igen og din beregning. Det har skaber begrundet usikkerhed om hvad tallene siger fra Facebook”.

K-forum skal i den forbindelse have kredit for at lytte til kommentarerne og gribe i egen barm når nødvendigt, synes jeg.

Når nu denne sten er ryddet af vejen vil jeg gerne tilføje et par linjer om artiklens egentlige tema: De der evindelige kliche-opdateringer!

Min pointe er følgende: Formålet med Facebook er grundlæggende at lade os at tage vores sociale liv med os ud på nettet! Og i det virkelige liv er det i den grad også masser af klichéer omkring os. Det er det vi i daglig tale kalder for “hygge”.

Når vi mødes med venner, kollegaer og andre bekendte er der også masser af ligegyldige samtaler mellem os. Og gudskelov for det! Det er dem vi bryder isen med. Det er dem vi skaber en tryg atmosfære med. Det er dem der gør at vi slapper af over for hinanden.

Den dag der ikke længere er plads til ligegyldige opdateringer på Facebook, så lukker jeg min profil og begiver mig ud i den friske luft. For det er det jeg holder af ved Facebook – og det er i øvrigt også i sidste også ende det, der gør at to mennesker får sympati for hinanden og indgår i en relation.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Konsulenter

Se alle job Indryk job

Job

presserådgiver

Frist: 12. december

Digital Marketing & CRM Specialist

Frist: 21. december

Digital Campaign Manager

Frist: 21. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.