Mads Richard Møller


Mads Richard Møller

Mads Richard Møller

Karma: 140 (?)

Forfatter:

10


artikler

49


indlæg

Open Source intranet på fremmarch
Ved første øjekast er den danske intranetverden en ret ensidig affære når de gælder valg af platforme: På den ene side står store og stærke SharePoint (2010). På den anden side står den meget mindre Sitecore. Og rundt om dem er en undselig underskov af mere eller mindre ukendte eller hjemmestrikkede tekniske løsninger.
 
Der er dog én vigtig tendens, der endnu ikke har fået den store opmærksomhed: En markant stigende interesse for og brug af Open Source. Hidtil har jeg primært hørt det som generel ønsketænkning på grund af idealisme eller som reaktion på endnu en kraftig barbering af intranet-budgettet, men da jeg valgte at søge lidt mere målrettet via netværket Intra2, viste snakken sig i høj grad også at være blevet til realiteter. Det er således lykkes mig at samle fem virksomheder med mere end 20 års intranet-erfaring med fem forskellige Open Source platforme til et heldagsseminar den 1. november. Og der er vel at mærke ingen af dem som har fortrudt!
 
Når jeg har spurgt ind til hvorfor de har valgt Open Source kommer økonomien helt klart ind på en førsteplads. Men samtidigt udmærker de sig alle ved at virksomhedens IT-ansvarlige har været åbne for Open Source. I et enkelt tilfælde har IT-chefen endda været en drivende kraft bag valget.
 
Der er dog stadigvæk udbredt ukendskab og usikkerhed over for Open Source blandt danske IT-ansvarlige – især når det gælder et intranet, der skal hænge tæt sammen med virksomhedens øvrige interne systemer. Og når der står Microsoft på mange af dem, så opfattes SharePoint af mange som et nærmest naturgivet valg.
 
Det første skridt videre er at opgive forestillingen om enten-eller og i stedet overveje at kombinere Open Source og kommercielle. Flere af virksomhederne på seminaret har således fået de første erfaringer med afgrænsede forsøg med Open Source, som så har været med til at åbne øjnene – og døren – for en bredere anvendelse.
 
En anden vigtig faktor for valget af Open Source er de tekniske leverandører, som virksomheden har kontakt til: Om de er åbne for at udfordre og stille spørgsmålstegn ved virksomhedens platformsvaner eller om de primært er interesseret i at forstærke og udbygge en eksisterende platform. Det er derfor en sund vane løbende at have dialog med leverandører og konsulenter, der kan andet end den store SharePoint-manual (eller hvilken manual man nu bruger).
 
Det jeg ser mest frem til på seminaret er at vurdere erfaringerne med Open Source på tværs af forskellige platforme. For selv om der i øjeblikket er kraftig hype omkring brugen af Open Source platformen Drupal, så er den virkelige udfordring at blive klogere på hvilke generelle muligheder og udfordringer Open Source giver i forhold til de kommercielle platforme. Det vil dels kunne opkvalificere selve valget mellem Open Source og kommercielle platforme, dels gøre virksomhederne i stand til at undgå de nye faldgruber, der viser sig i fagre nye Open Source intranetverden. For faldgruber er der uden tvivl.
 
Her er det vigtigt at bemærke, at erfaringerne med fx Drupal som intranet er meget begrænsede, mens andre Open Source platforme har mange år på bagen. Og i stedet for at tage alle børnesygdommene én gang til, så er det fornuftigt for alle parter at trække på erfaringer med andre Open Source intranet-børnesygdomme. Og det er uanset om platformen bliver Drupal, Typo3, Plone, Alfresco, Liferay eller en helt sjette platform.
 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

29 JOB

Kommunikations- og pressekonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Kommunikationsrådgiver

Frist: Hurtigst muligt

Formidlingsrådgiver

Frist: 1. februar

Kommunikationsmedarbejder

Frist: 31. januar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.