Lars Christian Hvidberg


Lars Christian Hvidberg

Lars Christian Hvidberg

Karma: 203 (?)

Nørdernes Hævn 2: Tors Hammer

Nørder bryder sig ikke om censur. Nørder er nemlig så irriterende intelligente, at de sagtens selv kan tage stilling til det, de ser på nettet. Og derfor mener de også, at andre skal have ret til at se, hvad de vil.

Nørdernes had til censur er vores andres held: For mens stadig flere lande benytter sig af internetcensur – også Danmark – bliver der udviklet endnu flere redskaber til at omgå censuren. På engelsk kalder man dem circumvention tools, og et af de bedste eksempler på nørd-skabt anti-censur er Tor-projektet.

Torden over internettet

Tor-projektet har på trods af navnesammenfaldet med den nordiske tordengud ikke noget med en hammer at gøre – men det smadrer nu internetmuren alligevel, og løser flere problemer samtidig: Tor lader dig både surfe (næsten) anonymt på nettet og lader dig se sider, der ellers er censurerede i dit land. Populært sagt giver Tor dig både skæg & blå briller, så du ikke bliver opdaget, og en nøgle til bagdøren, så du kan komme ind til ”det forbudte”. Teknikken er kompliceret at forklare, men Tor er ganske nemt at bruge: Du downloader blot programmet fra Tor-projektets hjemmeside og kører det på din computer.

Tor blev startet af den amerikanske flådes Naval Research Laboratory omkring 2004, og fik senere finansiering af den kompromisløse internetfrihedsorganisation Electronic Frontier Foundation, men er i dag en selvstændig almennyttig organisation, der får finansiering mange steder fra. Hvis du som velbjerget vesterlænding beslutter dig for at bruge Tor i større udstrækning, så overvej at bidrage med en donation eller ved at stille en server til rådighed for projektet.

Det stærke netværk af nørder

Pengene spiller naturligvis en rolle, men sin virkelige styrke får Tor fra det netværk af nørder, der omgiver det. Det gælder ikke kun Roger Dingledine, der har været med Tor fra starten og er en klassisk nørd med hestehale, runde briller og tør, tør humor – men også den uformelle og flydende gruppe af eksperter, der helt frivilligt konstant holder øje med sikkerheden i netværket.

Det er her, Nørdernes Hævn kommer ind i billedet: Som jeg skrev for en måneds tid siden er det i Internettets tidsalder kun netværksnørderne, der for alvor forstår, hvordan nettet fungerer. Vi andre er prisgivet deres intelligens og integritet. Derfor er den vigtigste kilde til Tors effektivitet alle de nørder, der holder øje med programmets kvalitet, giver feedback og kommer med gode råd. Tor er open source – det vil sige, at alle kan se programmet i kortene og komme med kritik. Enhver fejl vil blive nådesløst straffet med nørdernes værste repressalie: hovedrysten og en spids kommentar, der udstiller, at du bare overhovedet intet har fattet.

Nørderne holder hinanden i ørerne, og det er godt for os andre. For nørderne handler det om logiske problemer og æstetisk smuk kode – men for en internetaktivist i Iran er det blodig alvor at kunne færdes anonymt på nettet.

Internettets idealister

Men hvorfor vælger nørderne at arbejde for Tor-projektet, når de sikkert kunne tjene det 10-dobbelte eller 100-dobbelte andre steder? Svaret er, at de skam gør begge dele. En Tor-medarbejder, jeg har talt med, tager 1000 dollars i timen, når han arbejder for kommercielle projekter, men når han arbejder for Tor og lignende anti-censur-projekter, gør han det gratis. Hvorfor? Fordi det er spændende og udfordrende, fordi det giver street cred, og så simpelthen fordi han er idealist.

Mange af nørderne bag Tor og lignende projekter virker som introverte Star Trek-fans, der hører til i mors kælder. De er hverken romantiske eller flamboyante, men tag ikke fejl: De er i sidste ende lige så idealistiske, oprørske og dødsforagtende som Humphrey Bogart i slutningen af Casablanca. Og så er de betydelig vigtigere for internettets fremtid.

P.S.: Før du for alvor begynder at bruge Tor er det en god idé at sætte dig ind i, hvordan programmet fungerer, dets styrker og begrænsninger. Se eksempelvis her og her. Kort fortalt er Tor en genial løsning på to problemer: Hvordan man kommer ind på sider, der er blokerede og hvordan man bevæger sig på nettet (næsten) anonymt. Der er tale om en både meget avanceret og meget enkel proxy-server, en stedfortræder på nettet, hvor man bevæger sig gennem tre forskellige led, indtil man når sit mål, således at anonymiteten bevares. Det største problem ved Tor er, at netværket er langsomt – men det kan forbedres, hvis blandt andre du stiller en server til rådighed. Så gør lige det.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

36 JOB

Kommunikationsspecialist

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.