Katrine Thielke


Katrine Thielke

Katrine Thielke

Karma: 433 (?)

Forfatter:

17


artikler

398


indlæg

Bogspoiler: Scarlett Thomas – Bright Young Things

Scarlett Thomas’ nyeste roman – The Seed Collectors – er superb. Når man endelig rammer guld i et forfatterskab, kan det være sjovt at gå tilbage til begyndelsen og læse noget af det første, forfatteren har skrevet.

På Amazon og Goodreads kunne jeg se, at der var delte meninger om Bright Young Things, men folket er ikke altid det klogeste.

Bright Young Things er dog virkelig ujævn. På den ene side er det klassisk YA, dvs de unge taler uendeligt om deres pubertære følelsesliv og kobler det til så meget popkultur som muligt. Og så er der den underlige backstory, og den meget bratte slutning.

Jeg er stadig irriteret over, at der ikke er kommet en opfølger, der forklarer, hvem manden på loftet var – eller, i mangel af bedre, hvordan han døde. Det er makabert på en ikke særlig spændende måde.

Det føles utrolig påklistret, at lave en så dramatisk rammefortælling, bare for at samle en gruppe unge, der skal finde sig selv. Kernefortællingen er coming-of-age og komme overens med at være en særling (og opdage at man ikke er så meget en særlig som man selv tror), det kunne have været gjort lige så effektivt ved bare at sende dem på sommerskole. Det føles som om deres tur ud på øen er tilføjet, for at få bogen ud af den klassiske YA-kategori. Og gjort til noget særligt eksotisk – ligesom de unge i bogen selv tror de er. Måske en meta-pointe, men så subtil er Thomas ikke så tidligt i sit forfatterskab.

Mod slutningen af bogen, inden den romantiske krølle, spekulerer man på, hvordan Thomas vil samle trådene. Det gør hun så bare ikke. Det interessante er, at hun har skrevet en virkelig god bog om at skrive og om narrative strukturer, så det kan være man skal læse Bright Young Things som en øvelse i, hvordan man ikke skal gøre.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Kommunikationschef

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.