John de Summer-Brason


John de Summer-Brason

John de Summer-Brason

Karma: 843 (?)

Forfatter:

31


artikler

25


indlæg

Ny Hofmarskal. Men står han distancen?
Den nye Hofmarskal er blevet rost til skyerne af fagfæller. Meget tyder på, at han kan indfri de store forventninger. Men kan han håndtere det komplekse, det usagte, alle intrigerne?
 
”Din bog vil ikke blive omtalt i Kristeligt Dagblad!”
 
Med denne kategoriske replik blev jeg næbbet af, da jeg på BogForum 2004 - med Presse-skiltet i reversen - høfligt konfronterede den daværende Kristeligt Dagblad-medredaktør Michael Ehrenreich med, at to af mine kilder til kapitlet om den store Mærsk i ”Berømmelsens anatomi” (Lindhardt & Ringhof, 2004) havde udtalt, at Det Berlingske Officin tilbage i 2000 kunne have været genstand for en fjendtlig overtagelse!
 
Ehrenreich og kildekritikken
Jeg har måske benyttet mig af 30 kilder for at kunne skrive kapitlet om Mærsk i ”Berømmelsens anatomi”. I kildekritikkens navn kunne jeg ikke ignorere, at en tidligere direktør og redaktionschef - som jeg har lovet anonymitet – hvor for sig mente, at Berlingskes eksponering og kampagnejournalistik på A.P. Møllers samarbejde med Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig var iscenesat eller match-fixed; angiveligt for at Mærsk i vrede over at hans far blev eksponeret for dette (tvungne) samarbejde, skulle sælge sin bestemmende aktie.
 
Mærsk solgte rigtignok den bestemmende aktie, og det oldgamle danske bladhus gled over på udenlandske hænder.
 
Urbane myter
I mit arbejde med de mange kilder kunne jeg heller ikke se bort fra, at antagelserne om fjendtlig overtagelse kunne bygge på en bitterhed en del af lederstaben dengang må have følt ved at mediehuset blev kørt ud af tangenten på udenlandske hænder. Pågældende mistede deres stillinger.
 
Omvendt havde jeg hørt nok til, at jeg syntes det var ulejligheden værd at spørge en, der måske havde en mening; Michael Ehrenreich, chefredaktør på Berlingske Tidende frem til 2004.
 
Den lange livsløbskurve
Medredaktør Ehrenreich har holdt ord med at ”Berømmelsens anatomi” ikke skulle nævnes i Kristeligt Dagblad. Til gengældt blev titlen pænt omtalt eller anmeldt i alle andre landsdækkende dagblade, herunder et fyldigt interview med undertegnede i Berlingske Tidende. Ja, i en hastigt foranderlig tidsalder, hvor bøger glat væk makuleres efter 2 og 3 år, er jeg stolt af at kunne sige, at ”Berømmelsens anatomi” stadig kan købes – og står foran sin gengivelse som e-bog hos Lindhardt & Ringhof.
 
Jeg kender jo ikke Ehrenreich, der nu ganske uventet er blevet Hans Excellence Hofmarskallen. Men min lille oplevelse, hvor han reagerer stik modsat som det hør sig og bør hvad angår en høflig journalistisk forespørgsel, får mig til at stille spørgsmålet, om Ehrenreich nu også holder distancen som Hofmarskal?
 
Total smiger og lobhudling
I forbindelse med elevationen til Hofmarskal er han af Berlingske 24.11. blevet lobhudlet med udtryk som – Jeg citerer - ”Michael Ehrenreich har altid forekommet at være aristokratisk… i forståelse ”fornem tænkemåde”… Hans altid distingverede, næsten officiøse fremtoning, velartikuleret tale, gennemført ordentlighed og venlige, men faste krav til sine omgivelser.”
 
Spændende bliver det at se, om han kan holde tungen lige i munden i det nye embede. Hofmarskallen er i princippet den administrerende direktør for Danmarks stærkeste og mest hævdvundne corporate brand, nemlig det Kongehus som siden Gorm den Gamles tid i midten af 900-tallet har været mere eller mindre synonymt med Danmark.
 
Jobbet er superkrævende. Kongehus-brandet er rigtignok ekstremt indarbejdet og monopoliseret og derfor stærkt. I en liberalistisk, amerikaniseret tidsalder er det imidlertid også potentielt svagt. I en tidsalder, hvor reality hersker, kan Danmark ikke tillade sig en ubegavet monark. Det har vi heldigvis heller ikke. Den nuværende er både sympatisk, statelig og klog.
 
Rasmus Modsat, formoder jeg
Michael Ehrenreich skal i høj grad indgå dialog med Monarken. Hans almindelige vellidthed vil komme ham til gode. Uddannelsesmæssigt har han som faglært journalist et efterslæb. Han ejer næppe den indgående teoretiske og praktiske viden om organisation og ledelse og samarbejde som f.eks. karriereofficeren Søren Haslund-Christensen havde så rigeligt af. Og så er det detaljen. Hvis Ehrenreich, som i den lille iagttagelse jeg her har delagtiggjort læserne i, har det med at forløbe sig. Hvad kan det så ikke afstedkomme i et univers, hvor man aldrig, aldrig, aldrig må dét!?
 
Jeg tænker, at Dronningen har valgt helt rigtigt med Michael Ehrenreich. Med de superlativer som har fulgt ham ind i Det Gule Palæ (Slavehandel societetets gamle hovedsæde) – lad os tage Fyens Stiftstidende 24.11.: ”60-årige Ehrenreich betegnes fra alle sider som indbegrebet af ordentlighed. Han behandler simpelthen alle godt og er velsignet med et behageligt væsen…” kaldes der imidlertid også på en Rasmus Modsat. Han har netop været her!
 
Links:
”Blev A.P. Møller gjort til syndebuk?”: http://www.information.dk/105499
 
A.P. Møllers tyskvenlighed:
http://enhedslisten.dk/a.p.-moellers-tyskvenlighed
 
http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/maersk-less-is-more
 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

69 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.