Joachim Sperling


Joachim Sperling

Joachim Sperling

Karma: 1805 (?)

Forfatter:

127


artikler

0


indlæg

Trænger Brøndby ikke til at gå konkurs?

Indrømmet – det er hårdt trukket op, men jeg tror efterhånden, at en konkurs er eneste mulige vej videre for Brøndby. Det kunne være en helt ny start for klubben, der jo hænger i bremsen med en halvumulig ledelse, en historisk ringe spillertrup, en fesen træner, et alt for dyrt stadion og en feriepengegæld til nogle overforkælede spillere på over 20 mio. kr. Som om det ikke var nok har Brøndby ligger klubben isoleret på sidstepladsen med rigtig gode chancer for at rykke ud af Superligaen.

Nu har man plantet et stort ”til salg” skilt foran Brøndby Stadion i form af den proklamerede opløsning af A-aktiestrukturen og samtidig er egenkapitalen nedskrevet med over 200 mio. kr., men bussen er desværre kørt. Regnskabet for 3. kvartal understreger, at klubbens ledelse ikke aner deres levende råd.

Intet tyder på, at Brøndby i sin nuværende forfatning vil være i stand til at opnå overskud på driften i løbet af de næste tre år. Superligaklubber har fire indtægtskilder, men på alle fronter er Brøndby elendigt kørende – uden udsigt til forbedringer. TV-indtægterne er helt i bund, tilskuertallet er det laveste i mange år, der mangler fortsat en hovedsponsor og spillertruppen rummer ingen salgsemner af betydning. Og når konkursspøgelset først er begyndt at rumstere, er håbet lysegrønt. Ingen vil være sponsor, og en hvilken som helst seriøs investor vil få prædiktatet ”komplet idiot”, hvis der investeres så meget som en bøjet 25-øre i Brøndby.

Situationen er, at Brøndby ikke har nogen penge. Det står i regnskabet – både i pengestrømsanalysen og i selve beretningen, hvor man taler om, at der fortsat ”arbejdes på tiltag for at styrke den kortsigtede likviditet”. De kunne lige så godt skrive: ”Mayday Mayday – send flere penge”.

Skal der betales løn 1. december, må Benny Winther eller en anden fodboldmæcen endnu engang op med muldvarpeskindet. Men selv ikke Benny Winthers pengepung kan holde til at hælde penge ned i et sort hul. Brøndby kan ikke betale Spillerforeningen de feriepenge man skylder, og derfor er situationen intet mindre end katastrofal. Klubbens direktør har ganske vist garanteret, at der udbetales løn 1. december, men hvad ellers kan den stakkels mand dog sige?

På lidt længere sigt kan Brøndby muligvis lave en emission, der kan dække en del af likviditetshullet, men det er ikke nogen holdbar løsning. Løsningen er at få tilført mindst 150 mio. kr., men som sagt skal en investor starte med at dække et løbende driftsunderskud og en ubetalt feriepengeregning. Hvem gider det? Derfor vil den kortsigtede kapitalindsprøjtning næppe heller kunne lade sig gøre. For de penge, der tilføres vil nemlig være en stakket frist. Ved en ny emission vil der blot ske det, at de eksisterende aktiers værdi vil blive nedskrevet til noget, der ligner nul. Den kortsigtede emission bliver altså kun for dem, der har lyst til at give deres penge væk. Sådan er de benhårde realiteter.

Alene det, at en loyal klubfigur som Frank Buch ikke kunne få lov at investere viser tydeligt, at den er helt gal. Brøndbys ledelse er ikke funktionsduelig, og har ikke været det siden 2006.

Det eneste rigtige i den nuværende situation er at viske tavlen ren. Men det forudsætter en konkurs og dermed tvungen nedrykning til Danmarksserien. Dermed vil derouten være total, men det kan samtidig være en helt ny begyndelse.

Sagen er jo, at nedrykning til 1. division alligevel er en sandsynlig udgang på denne sæson. Alt tyder nemlig på, at truppen bliver svækket efter vinterpausen – eksempelvis mister man klubbens bedste spiller – Mike Jensen. Og om det hedder Danmarksserie eller 1. division kan næsten komme ud på ét.

Selv efter en konkurs, vil der fortsat være en loyal fanskare, et utal af frivillige og et talentarbejde, der er blandt de bedste i Danmark. Det kan ingen tage fra Brøndby. Derfor er der også et perspektiv for en investor.

Brøndby Stadion, som Brøndby selv ejer er en ikke uvæsentlig del af spillet. Jeg tror, at et konkursbo kan sælge stadion ekstremt billigt, for uden et Superligahold, kan det under ingen omstændigheder betale sig at investere i så stort et stadion. Det korte af det lange er derfor, at Brøndby Stadion aldrig skulle have været bygget – det var en alt for risikabel investering. Men nu står det der – og det kan en langsigtet investor måske udnytte ved en konkurs.

Vælger man konkursen, åbner der sig en række nye muligheder for en investor. Det kræver blot, at det er den rigtige investor, der kommer til, og som forstår at bibeholde den positive del af Brøndbys klubkultur. Det vil en udlænding næppe kunne – jeg tror det skal være et dansk konsortium.

Brøndby kan være tilbage i Superligaen i løbet af få år, og samtidig kan man endegyldigt slippe af med Per Bjerregaard og Co. Det tror jeg er en forudsætning for en ny start.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

44 JOB

Student worker

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Troels Karlskov

Troels Karlskov er ny pressechef i Topdanmark, landets næststørste pensions- og forsikringsselskab. Han tiltrådte stillingen 1. april 2021.

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.