Jakob Linaa Jensen


Jakob Linaa Jensen

Jakob Linaa Jensen

Karma: 52 (?)

Forfatter:

5


artikler

19


indlæg

Debattører fortrænger eksperter - meninger er vigtigere end viden
I debatten på DR i sidste uge var temaet Facebook. I panelet deltog otte udmærkede mennesker: forfattere, meningsdannere, mediepersonligheder og en enkelt politiker. Der var én og kun én person tilstede, der kan kaldes decideret ekspert eller forsker, professor Vincent Hendricks. Men han blev ikke introduceret som forsker men som filosof.
 
Man diskuterede et emne, der helt sikkert interesserer og angår mange danskere. Men man havde ikke ulejliget sig med at invitere mennesker, der rent faktisk har forsket i Facebook og dets betydning, med en mulig undtagelse i Hendricks, der laver glimrende forskning om informationsbobler generelt, men altså ikke specifikt om Facebook.
 
Både jeg og flere andre forskerkolleger, der har mange års forskningserfaring med og stor ekspertise i brugen af Facebook er senere blevet spurgt: hvorfor var du ikke med? Sandheden er, at ingen af os mig bekendt er blevet spurgt. Det var åbenbart ikke meningen, at programmet skulle beriges af viden, men kun af meninger.
 
Nuvel, Debatten har et specielt format og indbyder måske mere til konfrontation end egentlig erkendelse og søgning af viden. Men programmet er et eksempel på en tendens, der har bredt sig.
 
I et fremragende speciale, jeg havde æren af at vejlede for et par år tilbage, dokumenterere to studerende brugen af eksperter i medierne over de seneste 30 år. Fra at eksperter blev brugt i begrænset omfang er de nu allestedsnærværende. Men ekspertbegrebet er blevet udvidet. Folk, der ved blot et minimum om et fænomen, bliver installeret i ekspertroller. Journalister bruger i stigende grad hinanden som eksperter. Se blot på DRs brug af såkaldte "retskorrespondenter" og "sundhedskorrespondenter". Og meningsmagere bliver gjort til eksperter i ting, de må formodes at have en begrænset indsigt i.
 
Debattører, helst provokerende debattører som Knud Romer og Carsten Jensen bliver interviewet om stort set hvad som helst. Man kan mene, hvad man vil, om deres holdninger og øvrige færden, og specielt Carsten Jensen står højt i min agtelse som forfatter og kritiker. Men det at være en kendt mediepersonlighed gør jo ikke nogen til ekspert i alt.
 
Forskere af mange forskellige professioner, jeg taler med rundt i landet, nikker genkendende til, at de bliver kontaktet mindre af journalister end tidligere. Til gengæld fylder debattører, kunstnere, politiske kommentatorer og mediefolk mere og mere i billedet, når der skal søges indsigt i et emne.
 
Som forsker har jeg rigeligt travlt, og det skal bestemt ikke lyde som om, jeg er forsmået. Selv om jeg altid gerne står til rådighed for medierne og offentligheden med det, jeg ved noget om, kan jeg sagtens bruge hele min tid og mere end det på min forskning og undervisning.
 
Men for samfundsdebatten er det synd, at problematiske og kontroversielle emner i stigende omfang bliver beriget mindre med faktuel viden og i stedet diskuteres udelukkende med udgangspunkt i meninger og holdninger.

Giv din stemme

9 stemmer
4,7/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

87 JOB

Praktikanter

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.