Henrik Dahl


Henrik Dahl

Henrik Dahl

Karma: 2591 (?)

Forfatter:

229


artikler

28


indlæg

Hvorfor vi vil blive ved med at tabe i mange år
Jeg vil gerne takke for de mange opmuntrende og konstruktive reaktioner på min lille serie om, Hvad Der Gik Galt. De giver mig styrken til samtidig at absorbere, at Christine blev temmelig stram i betrækket og truede mig med ubehagelige sanktioner.

Socialdemokratiet kommer til at tabe folketingsvalgene i lang tid fremover. Oprindelig, i 2001, forestillede jeg mig, at partiet ville tabe yderligere tre valg: 05, 09 og 13. For så at vende tilbage med ny energi og ikke mindst et nyt politisk koncept i 17.

Valget i 05 gav mig ikke anledning til at skifte mening. Men så kom de store velfærdsoptøjer i 06, og det forekom mig, at Helle måske ville være om ikke favorit, så dog inde i kampen i 09. Ikke på en politik, der på nogen måde ville være spektakulær eller fremadrettet, men på ganske almindelig usaglighed og populisme omkring velfærdsstaten.

Jeg tror stadig, Socialdemokraternes valgudspil til valget i 09 vil blive præget af en helt ekstraordinær grad af usaglig populisme. Der vil blive lovet guld og grønne skove på velfærdsområdet. De mindste små velfærdsforurettelser vil blive udlagt som massive svigt og en tilbagevenden til de sociale forhold i senmiddelalderen. VKO vil få skyld for alt, hvad der kan opfattes som dårligt - inklusive den manglende kvalifikation til EM i fodbold i 2008. Alt sådant vås vil blive serveret for vælgerne med hændervridende patos.

Jeg vil stadig godt vædde et beskedent beløb på, at Ny Alliance bare er en politisk variant af Dagen. Dog ikke mere, end jeg har råd til at tabe uden, at det kan mærkes i min økonomi. Men opinionsanalyserne bliver mere robuste og tyder på, at der er 5-8 procent borgerlige vælgere, som er klar til at lægge deres stemme i lykkeposen.

Det bliver spændende for Fogh Rasmussen at forhandle med NA. Normalt er partier, som vil et eller andet helt vildt og utopisk og langt-ude-i-fremtiden-agtigt kun noget, socialdemokratiske forhandlingsledere skal trækkes med - men Fogh er givetvis dygtig nok til også at kunne håndtere denne udfordring. Når det kommer til stykket, er der dog ingen tvivl om, at op mod 100 medlemmer af Folketinget efter næste valg alt i alt helst vil have Fogh Rasmussen som statsminister.

Derfor kan Socialdemokraterne i ro og mag begynde at gå til politisk fitness allerede nu. Hvis de træner nogenlunde målrettet, tror jeg nok, det skal lykkes i 17.

Et vigtigt element i fitnessprogrammet bliver at gøre sig døv over for velmenende kunstnere, der bruger deres berømmelse til at udbasunere vitterligt vås, som aldrig ville blive trykt, hvis det blev ytret af en menig borger. Lad mig give nogle eksempler:

Politiken 9. marts 2007: Erik Clausen forveksler et "liberalt" samfund med et "liberalistisk" samfund. Vorherre bevares. 03 i samfundsfag. Men braset bliver trykt, og der skal nok være et par forvirrede mennesker, der fæster lid til analysen, fordi EC har lavet nogle hjertevarme film

Politiken 20. maj 2007: Niels Hausgaard analyserer sig frem til, at Asma Abdol-Hamids uniform er en form for individuelt beklædningsvalg. Nej, NH, det er en kampuniform, som ortodokse muslimer ifører sig - eller forlanger, at stakkels kulturmuslimske non-kombattanter skal iføre sig. Hvis AA-H er en stakkels, kulturmuslimsk non-kombattant, kan hun bare sige det. Hvis hun til gengæld er ortodoks muslim - hvad alt peger på - er hun som følge af sin tro forpligtet til at være imod bla. centrale dele af FNs menneskerettighedserklæring. Så det er ikke helt ligegyldige ting, vi diskuterer i denne sag.

Berlingske 30. maj 2007: Jan Guillou siger, at det er os selv, der har skabt terrorismen. Gu' er det da røv! Den terrorisme, som "kampen mod terror" udspringer af, er en følge af ortodokse muslimers had til den moderne, verdslige verden, som vi kun kan forhindre på to måder: ved at underkaste os terroristerne. Eller ved på en eller anden måde at bekæmpe dem.

Det er uheldigt, at Mogens Lykketoft har bragt sig i skudlinjen, så han er fotograferet ved siden af den åbenlyst rablende kunstner. Selvom det naturligvis ikke er MLs skyld, at er innocent bystander til noget, man ville afvise som dement nonsens, hvis man ikke vidste, at afsenderen var en berømt forfatter. Men generelt er det vigtigt, at Socialdemokraterne holder sig langt, langt væk fra al den slags kunstnervås og satser på solide analyser og folkelig dømmekraft. Ellers kan selv 2017-sejren komme i fare.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

33 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Pressemedarbejder

Frist: 2. februar

Content Manager

Frist: 19. februar

presserådgiver

Frist: 21. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.