Henrik Dahl


Henrik Dahl

Henrik Dahl

Karma: 2591 (?)

Forfatter:

229


artikler

28


indlæg

Hvad gik der galt?
Det lader til, at der er mest stemning for politiske indiskretioner iblandet lidt selvransagelse. Så er det heldigt, vi har Ny Alliance.

Jeg har aldrig haft grund til at tro andet end, at journalister var temmelig glemsomme. Men i denne uge, hvor NA blev lanceret, var der alligevel tre-fire stykker, som kunne huske, at der engang eksisterede et Virtuelt Folkeparti. Det var et koncept, som blev lanceret i en bog, der hedder Borgerlige Ord Efter Revolutionen i 1999. Konceptet blev også brugt i Det Ny Systemskifte, der er fra 2001. På www.virtueltfolkeparti.dk kan man stadig se resterne. Visionerne er fra DNS og den øvrige tekst fra BOER.

Hvad ville journalisterne vide? De ville selvfølgelig vide, om NA på nogen måde mindede om VF. Til det kan man sige "både ja og nej". Nej, fordi tanken med VF var at skabe et asyl for politisk hjemløse i centrum-venstre, mens tanken med NA er at skabe et asyl for politisk hjemløse i centrum-højre. Ja af flere grunde: både VF og NA udsprang af den tanke, at det alt i alt er bedre for både vælgerne og demokratiet, hvis der er større uenighed mellem partierne, end der er inden i dem. Desuden har de - så vidt jeg kan se - det til fælles, at de bygger på et koncept mere end et program. At de satser på at mobilisere og rekruttere via nettet. Og at de har en ideologi om at være bløde og interaktiv-agtige med masser af brugerdrevet begejstring.

Lige nu, midt i maj 2007, er det svært at sige, hvor kraftig den bølge af begejstring, der bærer NA, egentlig er. Umiddelbart ville jeg gætte på, at NA får den rolle inden for det politiske system, som Dagen havde inden for mediesystemet. Det hænger sammen med, at den målgruppe, som får sine værdier og sine interesser tilgodeset af NA, ikke er særlig stor: fællesmængden af de velmenende og de velbjærgede.

På den anden side kan man ikke ignorere meningsmålingerne. De viser, at NA vil få omkring 30 mandater, og at regningen for succesen først og fremmest vil blive betalt af Venstre. Blev meningsmålingerne til virkelighed, ville det teoretisk være muligt at danne en VK NA-regering.

Hvis man opgjorde graden af "højreorienterethed" politikområde for politikområde, ville NA få en langt højere score end DF. DF er mere højreorienteret end NA på flygtningeområdet. De mener omtrent det samme på indvandringsområdet. Og så er DF mere venstreorienteret end NA på skatteområdet, hvilket har den afledte effekt, at de også er mere venstreorienterede på velfærds- og socialområderne. Derfor er den mest rimelige konklusion, at en VK NA-regering alt i alt ville være et kraftigt skred til højre i dansk politik.

I dette og de følgende afsnit af min blog vil jeg forsøge at svare på spørgsmål som: hvorfor bliver et højreorienteret parti med en liberal asylpolitik efter de foreløbige oplysninger at dømme båret ind i Folketinget på en bølge af begejstring? Hvor var den højreorienterede dissens i Foghs første fem, meget succesfulde år som økonomisk og velfærdspolitisk centrist? Og ikke mindst: hvorfor ligger centrum-venstre så totalt i ruiner, som de sidste dages udvikling antyder?

Svaret på de spørgsmål indeholder både sex, magtmisbrug og menneskelig fornedrelse. Så bliv på kanalen. Mere følger ganske snart.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

51 JOB

Pressekonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Paid Social Media Manager

Frist: 30. september

Kommunikationskonsulent

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationskonsulent

Frist: 31. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.