Helge Kvam


Helge Kvam

Helge Kvam

Karma: 27 (?)

Forfatter:

1


artikler

7


indlæg

Luftige løfter til alkoholikerbørn
Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) vil ifølge DR Nyheder ”gøre mere for at hjælpe udsatte børn”.  Det handler ikke mindst om børn, der vokser op i alkoholiske familier.
 
Indsatsen skal ”styrkes”, og den skal være ”forebyggende”, ”tidligere” og ”mere koordineret”. Det er der næppe ret mange, der kan være uenige med ministeren i. Og det er et problem. Det ville være det rene gak at indtage det modsatte synspunkt og kræve en svækket, senere og ukoordineret indsats.
Dermed kommer ministeren til at kommunikere rene selvfølgeligheder og siger i virkeligheden ingenting. Løfterne til børnene i alkoholfamilierne er foreløbig fuldstændig ukonkrete og uforpligtende.
 
Jeg vil dog gerne gribe Annette Vilhelmsens gode intentioner og give hende et par konkrete råd med på vejen. For hun har helt ret i, at der er et skrigende behov for at gøre noget. Flere end 120.000 børn vokser op i alkoholfamilier – og tro mig: Mange af dem føler sig helt alene i verden med deres problem.
 
Den gode nyhed er, at flere nu bryder tabuet og tør tale om det. Den dårlige, at der bliver skåret ned på de organisationer, der hjælper.
 
Hvis du er 14 år og har brug for hjælp til at takle, at mor eller far har drukket hele madbudgettet op, lillebror ikke bliver passet eller du føler dig ensom, fordi du ikke vil have kammerater med hjem, kan du få det. Du skal bare lige vente et år.  Organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til unge fra alkoholfamilier, får flere og flere henvendelser om hjælp. Alligevel er organisationens offentlige tilskud  skåret ned. Kan vi håbe, det bliver lavet om?
 
Det arbejde, TUBA og andre organisationer laver, lever i høj grad op til ministerens intentioner om forebyggelse. Det er gammel viden, at cirka en tredjedel af voksne børn af alkoholikere selv udvikler et misbrug. Får de hjælp i tide, mindsker vi risikoen en hel generation frem. Det er da forebyggelse, der vil noget.
 
Så kære Annette Vilhelmsen – tænk på organisationer som TUBA, Lænken, BoPam og andre. Hvis de havde eksisteret, da jeg voksede op med en alkoholisk far, er jeg sikker på, meget i mit liv havde været lettere. Jeg har i forbindelse med mit arbejde med bogen ”Flasken var vigtigere end mig” talt med en række voksne, der er vokset op i alkoholfamilier. Deres melding er entydig – det var et vendepunkt i deres liv, da de åbnede sig overfor andre og fortalte om deres baggrund.
 
Så mit ene konkrete råd er: Lad være med at skære i de organisationer, der gør det muligt at tale om det. Og brug alle os, der ved noget om alkoholmisbrug fra egen krop og brug organisationerne. De er fulde af både konsekvenseksperter og faglige eksperter. Sammen kan vi udvikle de gode intentioner til konkrete tiltag.
 
Og så kan ministeren levere klar og konkret kommunikation.
 
 
 

Giv din stemme

8 stemmer
4,2/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Kommunikationsrådgiver

Frist: 5. oktober

Internship

Frist: 1. november

Presseansvarlig

Frist: 18. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.