Helge Kvam


Helge Kvam

Helge Kvam

Karma: 27 (?)

Forfatter:

1


artikler

7


indlæg

Julen er flaskernes fest
Jeg er vokset op med en far, der drak og en mor, der røg. Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, hvad jeg har taget mest skade af. 122.000 børn vokser i dag op i familier med alkoholmisbrug. Men vi tager ikke deres problemer alvorligt nok.
 
Adskillige kampagner sætter fokus på faren ved passiv rygning. Jeg anerkender fuldt ud risikoen, men undrer mig over, hvor meget, vi diskuterer det i forhold til, hvor lidt vi snakker om passiv druk. Det er åbenbart ok at diskutere, om ældre kan få lov til at ryge i eget hjem af hensyn til hjemmehjælperen, og vi accepterer, at hospitalspatienter med drop og dræn bliver sendt ud på det nærmeste gadehjørne, hvis de vil ryge.  
 
Tænk hvis vi kunne få lige så meget fokus på passiv druk. At vokse op med en eller to forældre, der er alkoholikere, gør ubodelig skade på barnet - og påvirker det langt op i voksenlivet. Konsekvenserne er veldokumenterede. En tredjedel af alkoholiker-børnene bliver selv alkoholikere og andelen af psykiske problemer er væsentlig højere hos dem end hos gennemsnittet.
 
Jeg forstår ikke, hvorfor alkoholikerne kan få lov til at pådrage sine omgivelser så store skader, når rygerne ikke må. I min familie snakkede vi sjældent om, hvordan vi havde det med, at min far var fuld. På trods af at der ifølge Sundhedsstyrelsen er 632.000 danskere med samme baggrund, følte jeg, at jeg var den eneste med en far, der drak. Stort set alle andre alkoholikerbørn, jeg har talt med, fortæller det samme – inklusiv de ti, jeg har interviewet i bogen ”Flasken var vigtigere end mig”, der netop er udkommet.
 
Mit bud på et nytårsforsæt er, at vi skal turde tale mere åbent om alkoholproblemer. Vi skal blande os, hvis vi ser kolleger, venner eller andre, der drikker for meget – ikke mindst hvis der er børn involveret. Og vi skal anerkende, når et menneske holder op med at drikke i stedet for at betragte ham eller hende som lidt underlig.
 
Det gælder ikke mindst i denne tid. For julen er ikke bare hjerternes – men også flaskernes fest.
 
(indlægget har været bragt i Jyllands-Posten den 22. december 2011)

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Sprogkonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

PR Manager

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationsrådgiver

Frist: 5. oktober

Pressemedarbejder

Frist: 12. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.