Carsten Pahlke


Carsten Pahlke

Carsten Pahlke

Karma: 141 (?)

Nye sociale netværk puster liv i mobilens potentiale

De to sociale netværk Gowalla og Foursquare sætter kursen for mobilens relevans-potentiale i et marketingperspektiv.  

Mobilen som høj-relevant medie

I dialogbranchen tales der som bekendt meget om relevans. Det er en af disciplinens vigtigste byggeklodser. Der sigtes således oftest på kommunikative elementer, som med størst sandsynlighed har relevans for den enkelte – eller i hvert fald lugter af det. Det kunne i praksis være segmenterede tilbagemeldings-mails på baggrund af surveys, direct mails på baggrund af bopælskommune eller tilrettede mysites på baggrund af online adfærd. Mulighederne er mange.

Hvor on- og offline mailings, surveys, Mypages og SMS er disciplinens grand old men, vil jeg plædere for, at mobilen som seriøs kanal først nu er ved at bryde igennem for alvor og i den grad er brugbar i en relevans-kontekst.

Jo, jo, der har i mange år været tale om Mobile Marketing, med SMS som drivkraft, ligesom WAP netværket har leveret spil og andre web-tjenester. Men mobilen har været betragtet som et værktøj i en isoleret niche, hvor en en inbound og/eller outbound SMS er grundelementet i kampagnen. I den integrerede marketing-proces giver dette bestemt visse muligheder i en given kampagne. Men som relevant tværmedialt dialogværktøj er mulighederne få. Og det er naturligvis ikke kun en mangel på forståelse for dialog eller kreativitet hos de mange mobil-løsnings leverandører, vi kan bebrejde – den teknologiske udvikling bærer også en del af skylden. Vi er blevet lovet guld og grønne skove af diverse mobil-selskaber længe, men som med så meget andet der kommer derfra, har det været varm luft.

Men vi har nu påbegyndt en ny æra, hvor mobiltelefonen i bedste Macluhan- stil i sandhed bliver en forlængelse af det menneskelige legeme på flere niveauer. En æra hvor ringefunktionen er blevet et tertiært produkt. Jeg betragter da heller ikke længere mit Iphone abonnement som et mobilabonnement men derimod som et medie-abonnement. Det er først nu, at mange af vores våde drømme om mobilen som brugbar dialog-utility i et marketingperspektiv går i opfyldelse. De mange smartphones og de yderst brugbare applikationer i den fyldige Itunes app-store er konkrete eksempler på udbredelse. Ja, selv det stigende antal af smartphones-besøg på bureauets site er et solidt hint.

De 4 elementer der har udløst mobilens relevans-potentiale i Danmark

Vi har vidst længe, at mobiltelefonen havde et uudløst potentiale her i Danmark. Vi har jo kunne skæve mod Østen og USA, hvor mulighederne (som altid) er mange flere. Men det er altså først nu, at en egentlig potentiel høj “relevans-værdi” i brugen af mobilenheder i Danmark er blevet udløst. Jeg har i den sammenhæng identificeret de fire grundelementer, som jeg mener , har gjort dette muligt:

1. Teknologien fungerer godt nok til uproblematisk og gnidningsfri brug
2. Applikationerne er (vel-)udviklet
3. Brugerne er beviste om mulighederne og kender konventionerne. Som eksempel kan nævnes, at 100 millioner brugere (ud af de ca. 400 millioner) pt tilgår Facebook fra mobilen. Derudover er det et faktum, at mobilbrugere på Facebook er 50% mere aktive.
4. Brugen af de sociale medier har skabt en kultur, hvori der findes et naturligt behov og ønske om instant messageing. Med udbredelsen af Twitter og Facebook er logikken på plads: Ord som “status opdatering”, “What are you doing right know?” og “real-time” hænger uløseligt sammen.

Som sidste punkt antyder, spiller kulturen omkring de sociale medier og on-the-go, efter min mening, en afgørende rolle. Og hvor første bølge af applikationer og sociale utilities gjorde det muligt at sende ex Tweets via en appliaktion (før og nu også via SMS) fra mobilen, kombinerede anden bølge dette med brugerens geografiske position. Vi er efter min bedste overbevisning et sted i den tredje bølge, hvor ovenstående social location sharing kombineres med direkte word-of-mouth i form af anmeldelser/tips og et ekstra deltagende incentive-niveau i form af fx et spil/konkurrence-element.

Og så de to eksempler

Udover at være indbegrebet af tredje bølge er Foursquare og Gowalla (som jeg selv nyder godt af) også de første virkelig brugbare i DK. De sætter med andre ord kursen. Og ingen grund til her at koble flere ord på disse to sociale netværk. Via nedenstående links kan du blive meget klogere (jf. naturligvis også evt. de officielle sites). Og så er det jo som bekendt bedst at prøve dem selv.

1. Foursquare
2. Gowalla

Når jeg har holdt foredrag om tilgangen til de sociale medier i et marketingsperspektiv, runder jeg af med et kig i krystalkuglen: Hvilke tendenser ser vi i DK? Hvad kommer der mere af? Og jeg garanterer, at disse to netværk er med næste gang, som repræsentanter for denne tendens.

Mulighederne er mange – så brug dem

Første gang indrykket d.15/3-2010 på responsive.dk.

Følg mig på:

- Advertisingparadigm.wordpress.com
- Facebook.com/carsten.pahlke
- Twitter.com/pahlke
- Plaxo
- Foursqure
- Gowalla

 

 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Kursus

Lær at lave video til SoMe

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Job

Content Manager

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationskonsulent

Frist: 1. august

Kommunikationsspecialist

Frist: Hurtigst muligt
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.