Astrid Schmeltzer Dybkjær


Astrid Schmeltzer Dybkjær

Astrid Schmeltzer Dybkjær

Karma: 68 (?)

Forfatter:

2


artikler

13


indlæg

Blog-shmog

Nu er det jo ikke fordi, denne blog nogensinde har været oversvømmet med hyppige indlæg, men de sidste par måneder er det gået helt galt. Det er der en meget naturlig forklaring på: Jeg startede på nyt job ved årsskiftet, og det har sat sig tungt på min kreative og faglige energi. Men det skal blive løgn. Jeg holder fast i ambitionen om, at det her skal være en god blog, som folk gider læse.

Men hvad er det så, kunne man passende spørge. En af mine veninder bad mig for et par uger siden – i forbindelse med et projekt på hendes arbejde – om at sende nogle eksempler på gode blogs. Det burde jo være nemt nok for en nyslået kommunikationsrådgiver, men jeg kunne simpelthen ikke få mit hovede omkring et fornuftigt svar.

For der findes jo ingen standarder for, hvad der konstituerer ‘en god blog’. Det afhænger fuldstændigt af, hvad dens ærinde, og hvem der læser den.

Der er selvfølgelig nogle mere eller mindre faste genrekonventioner – blogindlæg er som oftest korte i det, sprogbruget er uformelt, der er næsten altid mulighed for at kommentere – men de er jo mere er produkt af, hvordan blogging rent praktisk foregår, end det er objektive kvalitetskriterier. Og så kan man gå over i sådan nogle mere webtekniske ting – man skal skrive på en måde, så det er til at læse på skærmen, sørge for at være søgbar osv.

Men det aller-allervigtigste er selvfølgelig, som med al anden kommunikation, at en blog skal være vedkommende for sine læsere. Og der findes mange gode eksempler.

Så jeg prøver alligevel – her kommer en rodet og usorteret, men begrundet, shortlist over nogle af de blogs, som jeg læser til daglig, og som jeg synes udnytter formatet på en god måde:

Min kollega Katrine skriver en rigtig fin blog om forskellige ting og sager, der har med kommunikationsfaget at gøre. Altid kort og koncist og med masser af personlighed. I samme genre er Morten Gades blog, som jeg næsten altid bliver klogere af at besøge – også selvom han skriver noget mindre på den, end han gjorde før i tiden. Morten, jeg håber, du kommer tilbage! Ovre i den lette ende ligger Kulmblog, som min megasjove ven Mads skriver. Jeg var især vild med føljetonen fra juleferien i Nordjylland, og da far Fritz gæstebloggede. En anden, der får mig til at tude af grin, er den famøse Dagpengeland, som i kraft af et stramt fokus og høj genkendelighed har fået mange læsere på kort tid. Nu kommer den også som bog. Når jeg skal bekræftes i min verdensopfattelse og grine lidt af de andre, læser jeg Rune Engelsbrecht eller MogensenPolitikens blogs. Og når jeg alligevel er der, tjekker jeg også SET iBYEN, som er en billedblog med små pudsige ting fra rundt omkring i København. Min veninde Malene/Malle/Lela laver noget lignende, bare meget federe, fra sit eksil i Vancouver. En anden Tumblr-blog, som jeg jævnligt tjekker, er I Love Charts med grafer og diagrammer i alle afskygninger – de fleste totalt useriøse. Sidst, men ikke mindst, har jeg altid været glad for blogs, der handler om mad. Min favorit er 101 Cookbooks – smukke billeder, fine anekdoter og lækre vegetariske retter (tror jeg – jeg kigger mest på billederne).

Hvis man skal konkludere noget om min blogadfærd ud fra ovenstående (som læser, ikke som skribent), så er det, at jeg først og fremmest læser blogs for at blive underholdt – sekundært for at blive klogere. Jeg læser blogs på samme måde, som jeg læser magasiner eller hører radio – til inspiration og imens jeg laver andre ting. Jeg er trofast – har en blog først fanget mig, tjekker jeg ofte ind for at se, om der er nyt – og jeg gider godt læse langt, så længe det er skrevet på en ordentlig måde. Og jeg er nok ikke så forskellig fra den gennemsnitlige læser.


Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

Pressechef

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.