Annette Hoffskov


Annette Hoffskov

Annette Hoffskov

Karma: 677 (?)

Forfatter:

4


artikler

3


indlæg

"Elske-film"
Ligesom tilfældet var med Elskeord og Elske-citater, er der (som udgangspunkt…) ikke noget frækt ved denne tråd. Du inviteres blot til at nævne din/dine yndlingsfilm (helst max ti ad gangen) og fortælle hvorfor den/de efter din mening er enestående. Du kan også lave flere blog-indlæg (f.eks. med hver sin kategori af film). Du er velkommen til at lade dig inspirere af min uploadede Filmhits-præsentation (i PDF), med mine favoritter i rigtigt mange kategorier.
 
Film kan noget enestående, når det drejer sig om at fortælle gode historier, afspejle almenmenneskelige problemer og samtidig minde os om det sjove, smukke og gode. De kan være et godt modspil til tørre K-analyser og kritiske K-artikler. Og de kan være en udtømmelig inspirationskilde for K-kreativitet. Så hermed samtidig en opfordring til at føre Elske-stafetten videre. Hvad med Elske-reklamer, Elske-tv-serier, Elske-musikalbums, Elske-romaner, Elske-YouTube-klip eller Elske-kommunikationsbegreber?
 
Først vil jeg fortælle historien bag min præsentation og mine film-valg. Derefter afslører jeg min egen Top Ti og inviterer dig til en film-battle!
 
Historien
Det hele startede en mørk og kold efterårsdag… da jeg endnu engang forelæste om narratologi. Bagefter begyndte jeg at skrive yndlingsfilm ned. Mest for sjov. Men også med mine studerende i baghovedet, da jeg ofte nævner film, de ikke har set. Derfor opstod senere de små faktabokse, der lokker et yngre film-publikum med, at diverse kendte skuespillere også kan ses i nogle af mine ”gamle” favoritfilm.
 
Da jeg ikke altid kunne huske navn på film, instruktør eller skuespillere, blev min nye ven www.imdb.com. Her blev jeg også mindet om film, jeg havde glemt, og om hvor mange film – især endnu ældre klassikere, men også nyere film – jeg ikke har set. Derfor glæder jeg mig til at se inspirerende Top Ti lister fra nogen, der er ældre eller yngre end jeg.
 
Da min liste var blevet lang, opstod idéen med præsentationen. Og kategorierne – som klart afspejler hvordan jeg har det med film: De skal røre, more eller inspirere mig, og samtidig helst være fortalt på en måde, der er underholdende i sig selv. Jeg er ret vild med ”skæve” film og med film, der på tragisk eller komisk vis minder mig om, at livet er noget mærkeligt noget, men besværet værd. I selv de mest sjove og skæve film er der jo ofte en eller anden mening med galskaben.
 
Film må også godt være spændende, men jeg har det lidt svært med volds- og kampscener. Jeg kan ikke lide at se nogen få skåret et øre af, lige meget hvor ironisk det er ment. Og mine tanker begyndte at flyve under de lange krigsscener i Star Wars og Ringenes Herre. På trods af min aversion mod ”nasty” film, har jeg føjet Black Swan til mine liste, fordi jeg måtte acceptere den som et mesterværk, da jeg et døgn efter at have set den begyndte at slippe mit krampagtige tag i mit halstørklæde… En Oscar til Natalie Portman, tak!
 
Yndlingsfilm skal helst også kunne nydes flere gange (og et døgn efter Black Swan oplevelsen tænkte jeg allerede, at jeg må se den igen en dag… på dvd): En god, men tragisk film har jeg ikke altid lyst til at pine mig selv med igen. En undtagelse er The Savior, en frygtelig film, som er så vigtig, at jeg håber jeg mander mig op til at se den igen, nu hvor jeg er i stand til at nævne den uden at underlæben bævrer.
 
Mønstrene
Da jeg lavede mine lister blev jeg overrasket over at se mønstrene i den. Af skuespillere vidste jeg godt, at jeg foretrækker Tom Hanks frem for Tom Cruise, Kevin Spacey frem for Kevin Costner og så absolut Natalie Portman frem for Keira Knightley. Men at Bruce Willis optræder i hele 7 af mine yndlingsfilm (og Richard Gere i 4), dét overraskede mig!
 
Jeg kan ikke altid huske instruktøren. Men nu kan jeg se, at mine favoritter bl.a. er Robert Zemeckis, Søren Kragh-Jacobsen, Alan Parker, Joel Cohen, Milos Forman, Francis Ford Coppola, Peter Weir og Lasse Hallström. Der er ingen film af Kieslowski (for tunge), von Trier (for prætentiøse), Tarantino (for meget vold og ironisk distance) og allerflest engelsk- eller dansksprogede film. Udover Once Upon a Time in the West og Fight Club mangler mine lister også typiske ”mande-film”; westerns, gangsterfilm, katastrofe-film, tæske-film og ”nak-dem-alle”-film (med undtagelse af Bruce i Die Hard, for han nakker så charmerende…).
 
Jeg glæder mig alligevel til at se Top Ti lister fra nogen, som kan inspirere mig til at udvide mit ”filmforråd”. Måske fra nogen, der er mere eksotiske-film orienterede end mig? Og så har jeg opdaget, at jeg har et sort film-hul i 1950’erne, så gerne nogle bud på gode film fra dét årti. Hitchcocks Vertigo skulle jo være et mesterværk, men hvis jeg har set den, var jeg for ung til at jeg kan huske den. Og min præsentation er ikke en politisk korrekt liste over film, som burde være favoritter, men en liste over film, jeg kan lide.
 
Min Top Ti
Min liste og min præsentation vil forhåbentlig inspirere og provokere nogen til at komme med med- og modbud. Som John Travolta siger som den fede, storrygende engel og slagsbror Michael i filmen af samme navn (hvor han selvfølgelig også har en dansescene): BATTLE!!!
 
Når jeg beder jer om at liste max ti film ad gangen, har jeg også selv udvalgt ti favoritter. Det krævede blod, sved og tårer, men det må blive – i helt tilfældig rækkefølge:
  1. Cinema Paradiso (yndlingstudefilm, som handler om kærlighedens og filmens væsen, med den smukkeste musik af Pat Metheny og en genial kysse-fraklip-scene)
  2. Night on Earth (5 taxature i 5 storbyer i løbet af én nat – sjov, rørende og tankevækkende)
  3. Short Cuts (et stort patchworktæppe, som er sindssygt godt syet sammen)
  4. The Long Kiss Goodnight (fordi Geena Davis er den ultimativt sejeste heltinde!)
  5. Being John Malkowitch (langt ude på den gode måde: 7½. etage og billetsalg til ture ind i Malkowitchs krop…)
  6. One Flew over the Cuckoo’s Nest (Gøgereden; overlegen klassiker, ikke kun pga. Jack Nicholson)
  7. Min Nabo Totoro (i skarp konkurrence med Bennys Badekar – begge holder max og kan ses af både børn og voksne et uendeligt antal gange)
  8. Groundhog Day (pga. Bill Murray og den geniale måde historien fortælles – igen og igen…)
  9. The Truman Show (pga. historiens mange niveauer og Jim Carrey, som jeg er stor fan af)
  10. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Jim Carrey + Kate Winslet, som også er skøn i Holy Smoke, + et vanvittigt og meningsfuldt plot – så bliver det ikke meget bedre!)

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Nyhedsbrevsredaktør

Frist: 21. januar

Digital redaktør

Frist: 31. januar

Studentermedarbejder

Frist: 31. januar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.