Anne Nimb


Anne Nimb

Anne Nimb

Karma: 73 (?)

Forfatter:

3


artikler

1


indlæg

Registrering af lobbyister

Her er en artikel om registrering af lobbyister som jeg har skrevet til Forbundet Kommunikation og Sprogs hjemmeside:

Danske lobbyister skal registreres

Politikere og lobbyister er tæt på enighed om at registrering af lobbyisme er en god ide. På et KS-debatmøde om lobbyisme argumenterede politiker Svend Auken og lobbyist Mads Christian Esbensen begge for registrering af danske lobbyist-aktiviteter. Registrering vil være en fordel for både borgere, politikere og lobbyister. Først og fremmest fordi den bedste beskyttelse mod både korruption og lækager er åbenhed.

Inden længe får Danmark sandsynligvis et register over hvem der laver lobbyisme for hvem. Svend Auken, der er medlem af Folketingets præsidium, vurderer nemlig at der nu er et politisk flertal i præsidiet for at oprette et dansk register over lobbyister.

Lobbyisten Mads Christian Esbensen mener at en registrering vil være en fordel for alle, inklusive lobbyisterne.

Det kom frem på et debatmøde som Forbundet Kommunikation og Sprog i samarbejde med EU-Kommisionens Repræsentation i Danmark havde arrangeret i Europahuset i København onsdag 30. januar. På mødet diskuterede Svend Auken lobbyisme med lobbyist og forfatter Mads Christian Esbensen og journalist Max Stougaard, Jyllands-Posten.

Når der er et stigende behov for at registrere lobbyister er det blandt andet fordi lobbyisme er blevet en professionel branche. Tidligere var det primært interesseorganisationer med direkte interesse i bestemte politiske beslutninger som lobbyede. I dag er flere og flere lobbyister professionelle som arbejder uafhængigt af interesseorganisationer. De er formidlere af kontakt med politikerne og i stigende grad også med pressen, som spiller en stor rolle i den politiske meningsdannelse.

En anden faktor er at der er mere og mere lobbyisme, både i EU i Bruxelles, hvor der er 15.000 lobbyister. Her stiger antallet med 10 procent om året. Fordi det ikke bliver registreret er der ikke noget præcist tal på hvor mange lobbyister der er i Danmark, men også her er alle parter enige om at lobbyisme er i kraftig vækst.

Stigningen betyder at de professionelle lobbyister får stadigt større indflydelse på de politiske beslutningsprocesser uden at nogen samtidig ved præcis hvem de er.

- Der er intet odiøst i at nogle plejer interesser for andre. Men der er behov for at det bliver synligt hvem der gør hvad for hvem, sagde Svend Auken på mødet.

Anledningen til debatmødet var blandt andet at EU har oprettet et frivilligt register der skal skabe mere gennemsigtighed omkring interesserepræsentation og lobbyister og deres aktiviteter, forklarede direktøren for EU-repræsentationen i Danmark, Fritz von Nordheim, da han bød velkommen til mødet.

Svend Auken mener at alle de kontaktpunkter der giver mening i forhold til den politiske beslutningsproces, fremover skal registreres. Det er også hans holdning at det skal være tvungent at registrere sådanne kontakter. Han vurderer dog samtidig at det er mest sandsynligt at der er flertal for at en registrering i Danmark skal ske på frivillig basis.

Mads Christian Esbensen er enig med Svend Auken i at tvang er en bedre ide.

- Frivillighed er naivt, sagde han på mødet.

Journalist Max Stougaard kaldte Danmark et umodent lobbyistmarked uden transparens og fortalte at alle lobbyister i USA er tvunget er til at aflevere en erklæring om hvem de har påvirket i forbindelse med hvilken lovgivning og hvor mange penge der er brugt på det.

- I Danmark kan vi ikke engang få at vide hvem der har talt med politikerne, sagde han.

Også formand Birgitte Jensen, Forbundet Kommunikation og Sprog er enig i at en registrering af lobbyist-aktiviter er et klogt skridt.

- Det vil både være en fordel for de lobbyister der samarbejder med politikerne, at der kommer større synlighed omkring deres arbejde. Og det vil være en fordel for alle øvrige interessenter, også for os som fagforbund, at der kommer en større gennemskuelighed omkring det grundlag de politiske beslutningsprocesser hviler på, siger hun.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Seniorrådgivere

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationsrådgiver

Frist: 5. oktober

Kommunikationskonsulent

Frist: 6. oktober
Se alle job Indryk job

Kursus

Strategisk kommunikationsrådgiver

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.