Alfred Birkegaard Hansted


Alfred Birkegaard Hansted

Alfred Birkegaard Hansted

Karma: 204 (?)

Forfatter:

1


artikler

8


indlæg

Frihed - hvorfor det

Har De

nogen sinde tænkt over hvad frihed i virkeligheden betyder? - måske, måske ikke, her kommer i hvert fald en lille reflektion.

Frihed... dengang hvor vi med studenterhuen i hånden stod og modtog rektorens lykønskninger på vores sidste skoledag i gymnasiet. Det var os solen skinnede på. Tre år med bøger og opgaver, lektier og eksamener var forbi og vi stod med den store frihed i hånden – Friheden til en fantastisk verden med endeløse muligheder, en verden vi skulle omfavne og omforme.

Følgelig ventede først de store rejser, ud på landevejene på jagt efter oplevelser, pigerne der skulle erobres og nye fjerne tinder hvor vores flag skulle plantes. Og så bagefter, finde vores egen plads i det samfund vi med vores idealer, viden og drømme skulle være med til at forme. Nu en del år efter, næsen flyvefærdig fra universitetet ser verden anderledes ud. For selv om vi på papiret er af de frieste lande i verden, er friheden hvis ikke den aktiveres kun et ord. Det er det paradoks vi synes at befinde os i. På den ene side bygger vores samfund på idéen om frihed og på den anden side virker det som om friheden for mange består i at vælge mellem TV2s vild med dans og eller DR1s X-faktor fredag aften kl 20.00. og for de privilligerede som at vælge mellem Superbrugsen og Irma. Den frihed, som denne skrivelse gerne vil slå på tromme for, er en frihed af en mere eksistentiel karakter, en frihed der ligger et spadestik dybere. En frihed til at lære sin egen originalitet og sine egne specifikke kompetencer at kende og sætte hele puljen i spil med hud, hår og hjerte.

Den følelse af frihed, som pumpede inde bag den hvide studenter skjorte og de lyseblå bukser, er forsvundet ud i den blå luft, og tankerne om frihed bliver distraherende, vores tanker skal helst beskæftige sig med de seriøse ting i livet, først uddannelse og så arbejde og dagligdagen med børn, hus og samlever som skal passes.                  

De svære valg om det skal være afdragsfri, fastforrentede eller flekslån bliver det seriøse emne over køkkenbordet når børnene er lagt i seng.

Friheden går måske endda hen og bliver en reel fjende, idet den minder én om, at det kunne være anderledes, og det går ikke, for nu har vi besluttet os for hvordan verden hænger sammen, og hvilke værdier og partier vi synes om og hvilke vi forkaster. Og pludselig en dag bliver man selv en selvhøjtidelig forstenet person med en masse forudfattede meninger, som bevidstløst går sin triste gang igennem supermarkedet og frem mod kassen for atter en gang at fremstemme "på beløbet tak". Men frem for alt, nu har vi brugt fribeløbet og fået både hus, børn og ny bil og hvad andet kan vi gøre, end at fastholde vores verdensbillede og finde ligesindede (= lige så bevidstløse venner) som bekræfter vores værdier og synspunkter. Så nu behøver vi slet ikke beskæftige os med frihed længere, vi behøver næsten ikke tænke længere, men kan nøjes med at følge skik og nikke muntert af kollegaerne eller chefens fortolkninger af ugens X-faktor. Selvfølgelig er dette sat på spidsen, men pointen er. I stedet for at skabe vores egen virkelighed, er X-faktor et godt eksempel på, at vi tager vores medieskabte virkelighed alt for seriøst.

Vores frihed kræver aktiv vedligeholdelse for ikke at degenerere og husk at kun døde fisk følger strømmen. Så hvorfor ikke bruge vores frihed at gøre det uventede. Hvorfor ikke starte med desserten næste gang der inviteres gæster? Hvorfor ikke dreje globussen og med lukkede øjne stoppe den drejende globus med fingeren og derved familiens næste feriested? Hvorfor ikke sælge bilen og købe en sejlbåd og måske en billig bil hvis den er absolut nødvendig? Hvorfor ikke gå til højre, i stedet for mekanisk at gå til venstre!? Hvorfor ikke forsøge hver uge at foretage dig noget, som du foretager dig for første gang i dit liv?

Frihed betyder at leve sit liv, som man vil, uden at staten blander sig, så længe det ikke begrænser andre menneskers frihed til at gøre det samme. Det betyder også, at ingen har krav på din tid eller dit liv. Du er dømt til frihed, så brug den dog fornuftigt, ved f.eks. at træde i karakter som menneske, finde din x-faktor. Hvis du ikke var her i morgen, hvad ville verden så mangle...


Find din egen tid til reflektionen hvor ingen ydre ting sker, men hvor du starter med at tænke. I en verden hvor vi næsten hele tiden underholdes, er evnen til tænke og foretage valg en vigtig evne. En frihed til at vælge dig selv og en frihed til at vælge ydre ting til, og ikke mindst fra. Dine venner, kæreste eller dit arbejde vil også sætte pris på at være et bevidst tilvalg, i stedet for et ikke valg. At vælge friheden, betyder også at tage ansvar for eget liv og handlinger. Ellers kan vi gå igennem hele livet for at finde ud af hvem der har ansvaret for vores dårlige barndom, vores forkælede børn, eller vores forvirrede forældre. Det handler om, at vi selv skal tage ansvar og ikke overlade det til psykologerne, medicinalindustrien eller til Gud.

Når du begynder at bekræfte din frihed, vil du begynde at føle livet pumpe under din skjorte igen. Du vil vågne op om morgenen med den tanke at "dette er første dag i resten af mit liv", og du vil springe ud i en verden som igen har åbnet sig. Måske finder du endda ud af at netop du kan gøre en forskel, og at andre mennesker begynder at bemærke dig igen. Ja selv turen i supermarkedet, som før bare skulle overståes, bliver en oplevelse i sig selv, en mulighed for at bruge din frihed og i stedet for "på beløbet tak" hører du rent faktisk dig selv snakke med det menneske der sidder bag kassen eller til kunderne i køen. Verden bliver levende igen. Det kan sammenlignes med forelskelse, men denne forelskelse er ikke bundet op på ét andet menneske, men på selve livet og friheden i sig selv.

Frihed er nemlig ikke bare en tom selvhævdelse, se mig, hvor er jeg original, hvor er jeg modig, hvor er jeg fræk, eller et tomt ord, som nogle langhårede verdensfjerne humanister sidder og grubler over bag lukkede døre på universiteterne. Frihed er lig med liv og uden frihed går du og jeg bevidstløst gennem livet og med vores forudfattede meninger er vi allerede halvt i graven.

Giv din stemme

6 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

36 JOB

Teamleder

Se alle job Indryk job

Job

Seniorkonsulent

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationskonsulent

Frist: 13. februar kl. 10.00

Stærk kommunikatør

Frist: 17. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.