Søren Storm Hansen


Søren Storm Hansen

Søren Storm Hansen

Karma: 83 (?)

Forfatter:

3


artikler

390


indlæg

Anmeldelse: The Connected Company. Af Dave Gray

The Connected CompanyVirksomheders levetid bliver stadig kortere. Den gennemsnitlige levetid for virksomheder i S&P 500 (Standard & Poors aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder) er faldet fra 75 år i 1937 til 15 år. Årsagen er først og fremmest, at verden forandrer sig hurtigere, og hvis verden omkring virksomheden forandrer sig hurtigere end virksomheden, er enden nær.

Hastige forandringer er en trussel for etablerede virksomheder og en mulighed for nye, der ikke skal tilpasse sig men kan opstå i det nye.

Virksomheder er opbygget som maskiner, der stort set fungerer på samme måde i hele deres levetid. De skal betjenes og vedligeholdes men kan ikke lære og tilpasse sig. Maskiner er lukkede systemer, der ikke reagerer på omverdenen. Det samme gælder ofte virksomheder. I stedet for at være maskiner skal virksomheder være organismer eller Complex Adaptive Systems, som myretuer og biologiske økosystemer, der hele tiden indretter sig efter skiftende forhold.

An open system

Det er udgangspunktet i bogen The Connected Company af Dave Gray, som arbejder med ledelse i store virksomheder.

Løsningerne er at nedbryde hierakier, arbejde i mindre, autonome grupper og styrke netværk internt og til leverandører og kunder. Bogen giver en lang række eksempler, mange fra web-verdenen som Google, Facebook, Amazon, Wikipedia, som hele tiden udvikler sig.

Beløn grupper, ikke individerLedelse og medarbejdere i disse virksomheder er børn af internet og mange af dem nørder, som har rodet med open source og gennem hele deres opvækst deltaget i mange fora og løst sammensatte arbejdsgrupper på nettet. De har deltaget i udviklingen af Linux og Ruby On Rails, og for dem er det ganske naturligt at etablere netværk, hvor man hjælper hinanden, selvom man aldrig har mødt hinanden og formodentlig ikke kommer til det.

Denne tilgang tager de med, når de får deres første job eller starter en virksomhed, og det er ved at ændre organisationer og ledelsesformer.

Et connected company er et levende, lærende netværk, som er en del af større netværk. Styrken kommer af opmærksomhed og indflydelse, ikke kontrol, og ledelse består af at skabe et miljø af klarhed, tillid og et fælles formål.

Det er ikke nemt at udvikle en organisation fra en kultur med kontrol og hieraki til et netværk med åbenhed, engagement og passion. Det kan dog lade sig gøre, og bogen citerer Jack Welch fra GE og Lou Gerstner fra IBM:

  • Fokuser på kunderne;
  • Bekæmp bureaukrati;
  • Flyt beslutningerne tættere på kunderne;
  • Etabler teamwork;
  • Sæt mennesker først.

Dave Gray spår, at alle virksomheder vil blive connected companies i fremtiden. Det er nødvendigt for at tilpasse sig de stadig skiftende forhold tilstrækkelig hurtigt. Der er ikke noget valg, skriver han, og afslutter bogen med et citat af Jack Welch: “Change before you have to”.

Bogens websted: The Connected Company.

Køb The Connected Company:

Se også:

Write a quick comment


Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

35 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Rådgiver

Frist: 30. september

Digital Marketing Manager

Frist: 14. oktober

Digital marketingansvarlig

Frist: 30. september
Se alle job Indryk job

Kursus

SoMe bootcamp

Kun få ledige pladser

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.