Lise Fritzbøger


Lise Fritzbøger

Lise Fritzbøger

Karma: 0 (?)

Burka-angst og bonus-aktier
Så blev det efterår og et af de første høstudbytter blev et burka-forbud. De anslået max. 200 kvinder iført for os besynderligt tøj med utiltalende historiske rødder, ryddede det meste af nyhedsfladen i over en uge. Både politikere (desværre forventeligt) og pressen (ærgerligt ) slog  enhver rekord i absurd proposionsforvrængning. Det samlede indtryk var at ”Landet stander i våde”.
Den samme periode kom – desværre – også en langt mere alvorlig ”nyhed”, når vi taler Danmark som nation og sammenhængskraft. Nets – vores allesammens kontakt med myndigheder via E-box og de røde postbudes banemand – er blevet solgt videre. Direktøren gennem 3 år – Bo Nilsson  – står til at få aktier for 600 milioner lige ned i sine private lommer. 600 mill. – det er en halv mia. og 100 mill. Andre direktører står også til at tjene 3-cifrede millionbeløb – finansdirektør Klaus Pedersen, kundedirektør Niels Mortensen og vicedirektør Susanne Brønnum i følge Berlingske 19.9.17. Eftersom vi er tvungne Nets-kunder allesammen, kommer vi i sidste ende til at betale miliarderne. Selv en fra tænketanken Cepos følte sig tvunget til at udtale, at han synes det var i overkanten. Bekymringen var ubegrundet. Politikerne havde slet ikke tid den uge – de var optaget af at køre den kulturelle støvsuger rundt i gaderne med pressen i påhængsvogn.
Her vil nogen måske mene, at hele burka-debatten skyldes bekymring for de stakkels undertrykte muslimske kvinder. Det så jeg ikke nogen tegn på. Debatten viste klart, at det ikke er de tilslørede kvinder, der er i fare. Det er borgerne, herunder undertegnede der kan være i fare, hvis vi møder disse kvinder på gaden. Så af hensyn til nationens kulturelle sikkerhed (renhed) skal de fjernes fra det offentlige rum. Politikernes angst for disse kvinder er lidt svær at forstå. Med max. 200 tildækkede kvinder i Danmark, er der ikke noget der tyder på at det ”smitter”. Men vores politikere står åbenbart på kulturelle gummiben fremkaldt af et par hundrede kvinders besynderlige tøjvalg.
Ifølge vor statsminister går det fantastisk godt. Der er så en håndfuld direktører, det går ekstraordinært fantastisk godt for. Nu skal vi jo ikke forfalde til smålig misundelse pga. en enkelt direktørs halve milliard + det løse. Lykke og sjælefred kan jo som bekendt ikke købes – heller ikke for helt ufatteligt mange af borgernes penge. Men vi skal nok spørge os selv, hvor mange af den slags mennesker, vi egentlig har råd til at have i Danmark?
Ufatteligt store tal skal tit sættes sammen med andre tal for at give mening. Et par bud:
Post Nord er i krise. Hele det samlede postvæsenet skal derfor have tilført 1.4 mia. og altså betydeligt mindre end disse få direktørers samlede aktiebonus. Vi kan ikke forvente forbedret serviceniveau. Nej da,- når man putter milliarder i privatpersoners lommer, kan man ikke også tage hensyn til fru Larsens julekort helt ude på Lars Tyndskids mark. Bare ærgerligt for fru Larsen - man kan ellers få en del røde og blå postbude for de penge. Røde og blå postbude betaler også skat, som så igen kan omsættes til skoler, ældrepleje m.m. Der var vist lige et par detaljer, politikerne glemte at fortælle om ved den digitale omstilling.
Et andet tal : For alle par på kontanthjælp skal en af dem indenfor et år have 250 timers ordinært arbejde for at bevare deres ydelse. Jeg har hørt om en sag, hvor arbejdsgiveren kun ville give 50 kr. i timen. Jeg er ikke klar over hvad det endte med – er der folk i DK der har ordinært arbejde til 50 kr./t.? Fagforeningerne gør ikke noget for disse mennesker, som ikke er medlemmer og regeringen gør slet ikke. Faktisk har et medlem af et af de regeringsbærende partier udtalt at økonomisk ulighed i Danmark er selvforskyldt og et udtryk for personlige valg. (Joachim B. Olsen citeret i Berlingske 23.07.17) Samme politiker mener også at arbejdsløse jo bare kan forbedre deres økonomi ved at bage deres eget brød.
Og det var så her, jeg skulle sige noget klogt og intellektuelt om problemerne ved den øgede ulighed. Men vejen fra 50 - 100 kr. i timen til en halv milliard + 100 millioner for 3 års tro tjeneste udover sin løn -  er simpelthen for lang. Man behøver ikke nogen længerevarende uddannelse for at kunne se, at vi er på vej ud i noget rigtig grimt.
Politikerne er de senere år blevet mere og mere optagede af ”danskhed” og at formulere abstrakte ”danske værdier” i ekskluderende udgave og ikke sjældent med religiøse undertoner. Konstant krav om lavere skatter for højtlønnede, knæfald for direktørers stigende lønninger, bonusser og anden ekstrem grådighed, krav om kulturel og religiøs renhed, moralsk og etisk deroute ved udskamning af fattige, fremmede og arbejdsløse. Det er som om, at vi ikke alene har fået vores egen kagespisende Trumpine, men er ved at udvikle vores helt eget kristne højre efter amerikansk forbillede. Men med en væsentlig forskel. I Danmark kommer de skingre stemmer med religiøse overtoner fra politikere og, med få undtagelser, ikke fra folkekirkens præster.
Måske har vi glemt, at der er forskel på naturlove og menneskeskabt organisering? Vi kan ikke ændre lysets hastighed, men uligheden er menneskeskabt og den kan ændres.
Hvad vi så gør, er straks vanskeligere. Kan en af de højtbesungne ”danske værdier” være at vi bekæmper ekstrem grådighed? Kan vi forestille os, at firmaer kun får tilladelse til at være i Europa, hvis de betaler en anstændig skat? Kan vi forestille os at direktørlønninger og bonusser reguleres efter den almindelige lønudvikling? Kan vi forestille os, at personlig lønindkomst og skatteindbetaling lægges ud på nettet?
Nogle vil opfatte sådanne tiltag som ekstreme, men vi har en verden, hvor de rigeste 8 personer ejer lige så meget som den fattigeste halvdel af jordens befolkning. Det kan kun gå galt.

Giv din stemme

6 stemmer
4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

68 JOB

Leder af digitale medier

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.