Bjarke Andersen


Bjarke Andersen

Bjarke Andersen

Karma: 0 (?)

Skal iværksættere hedder noget andet?
Siden jeg var en lille knægt, har jeg drømt, om at starte en virksomhed, som kunne skaleres til resten af verdenen. Dengang så jeg op til succesfulde iværksættere som Jesper Buch og Ray Crok. Den gang var der ikke meget fokus på iværksættere, og der var en hvis mystik omkring dem som turde.
 
Sidenhen er der kommet mange succesfulde iværksættere til, og titlen "iværksætter" er de seneste år massivt eksponeret både i tv, magasiner og radio. Det glæder mig naturligvis, for jeg elsker at høre de positive historier, og lære af dem, som driver en succesful virksomhed. 
 
Men hypen omkring iværksættere har medført at alle er kalder sig iværksættere!
 
I dag kalder alle som har startet en virksomhed sig for iværksætter. Det inkluderer restauratøren, den selvstændige og ham der sidder alene og arbejder på opbygningen af en webshop. Der skelnes ikke mellem dem som bliver selvstændige fordi de gerne vil have mere tid, og dem som gerne vil skalere en virksomhed.
 
At man er iværksætter er blevet en nem måde at udtrykke, at man ønskede at gå selvstændigt, og i mit perspektiv, så udvander det iværksætterbegrebet at alle giver sig selv den titel.
 
Hvad betyder ordet iværksætter
Iværksætter betyder: en person som i virksomhedsregi sætter noget i gang. Det kan man ligeledes gøre selvom man er fast ansat i en virksomhed, og ikke ejer sin egen virksomhed. Iværksætter begrebet er derfor på nuværende tidspunkt vagt defineret, og det er naturligt nok med til at øge forvirringen. Definitionen udelukker ikke at selvstændige kan kalde sig iværksættere - for teknisk set sætter de jo også noget i gang i virksomhedsregi.
 
Skal vi have et nyt begreb for iværksættere
Når jeg bevæger mig rundt i iværksættermiljøet, møder jeg passionerede mennesker, som sætter alt ind på deres ide, arbejder dobbelt af normen, og udtænker koncepter, som kan skaleres til tusindvis af kunder.
 
Det er dem jeg kalder iværksættere, og de fortjener anerkendelse for deres arbejdes, og den risiko de løber ved at være iværksættere. Derfor ærgrer det mig at titlen selvstændig og iværksætter bliver blandet sammen.
 
Derfor spørger jeg om det er nødvendigt med et nyt begreb for iværksættere som går efter at skalere deres virksomhed, eller om begrebet "iværksætter" skal bedre defineres.
 
Væksthusene er også en del af forvirringen
Hos væksthusene kan man tage kurser i iværksætteri. Det er kurser, hvor det gennemgås hvordan et regnskab udarbejdes. Hvordan et selvskab oprettes, og hvordan man laver adwords kampagner på basalt niveau. Det er naturligvis kurser som er udbudt i en god mening, men det har resulteret i møder hvor folk som gerne vil være selvstændige kommer, og ikke iværksætter som vil skalere en virksomhed. Hvis de gør kommer de til at kede sig bravt.
 
Ligeledes er der en række tilbud, man kun kan søge, hvis man kalder sig iværksætter i stedet for selvstændig. Det kan virke irrelevant, men efter min mening er det medvirkende til at iværksætter begrebet bliver misforstået.
 
Hvornår kan man kalde sig iværksætter?
For mig er man iværksætter, når man samler et team, udvikler et koncept som kan skaleres, og drømmer om at slå sit brand fast på den store scene. Det er naturligvis ligeledes en fattig definition, men det er de mennesker som jeg mener skal have anerkendelsen i medierne.
 
For mig er "iværksætter" titlen forbundet med de metoder og praktikker som iværksættere bruger til at skabe succesfulde virksomheder. Det er den videnskab som kaldes entrepreneurship på universitet, og dem som benytter teorien til at skabe skalerbare virksomheder, er ifølge mig iværksættere.
Derfor mener jeg at titlen "iværksætter" skal defineres bedre, således at de iværksættere som løber en reel risiko får anerkendelse for deres projekter.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

39 JOB

Kommunikationspraktikant

Se alle job Indryk job

Job

Intern Communication

Frist: 4. november

Digital Consultant

Frist: 30. september

SOME-medarbejder

Frist: 3. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.