Cand. alt – men ingen løn

Hvid slavehandel eller en chance for at lære noget nyttigt og øge sine jobmuligheder? Ulønnet praktik har længe været til debat, men et nyt ministerielt stillingsopslag har alligevel vakt postyr blandt kommunikatører.
af Simon Oxby
Dette ministerium har en fed fidus: Praktikanten skal lave det meste af arbejdet. Gratis
 
"Din primære opgave … at udvikle en strategi for vores brug af Facebook … Derudover vil der også være mulighed for, at du indgår i udviklingen af applikation til smartphones, QR-koder, mobilsider, hjemmesiden, små videoproduktioner samt kommunikationsopgaver."
 
Citaterne er taget fra et aktuelt jobopslag fra Uddannelsesministeriet og kunne nemt forveksles med et af de job, som arbejdsgiverne er villige til at betale en solid løn for til den rette ansøger. Men ikke i dette tilfælde, hvor fornøjelsen med at løse opgaverne er den leneste løn.
 
Desværre er de ulønnede praktikstillinger intet særsyn. Oven i købet er det en udvikling, som Mie Harder, der er Groft sagt-debattør i Berlingske, er ”begejstret” for:
 
”Tendensen viser da netop, at de unge har forstået, at der er en krise, og at de er nødt til at omstille sig. I opgangstider kan man stille høje lønkrav, men i nedgangstider må man i perioder acceptere mindre prangende arbejdsvilkår," skrev hun forleden.
 
Omstilling til et liv uden løn
I Forbundet Kommunikation og Sprog er begejstringen for de ”mindre prangende arbejdsvilkår” begrænset.
– Det er en noget nonchalant holdning. Der er ingen, der kan omstille sig til et liv, hvor man ikke får løn for sit arbejde. Svaret på krisens udfordringer er ikke, at de studerende arbejder gratis, udtaler Per Lindegaard Hjorth, der er formand for Forbundet Kommunikation og Sprog.
 
Debatten om ulønnet praktik er langt fra ny. I sommeren 2011 skrev Roy Langer et indlæg her på Kforum, hvor han kaldte det for hvid slavehandel. Og senest blussede debatten op, da det beskrevne jobopslag blev citeret på Kommunikation og Sprogs Facebook-side. 
 
- Dette er en ledig praktikstilling i det offentlige - kan du gætte, hvor meget den giver i løn? blev der spurgt på Facebook-siden.
 
Desperat efter erhvervserfaring
Et stort flertal gættede korrekt på, at lønnen i ministeriet var det rene ingenting.
 
– Vi må forsøge at få arbejdsgiverne og uddannelsesinstitutionerne til at ændre kurs og som minimum tilbyde de studerende merit for deres praktikophold, siger Per Lindegaard Hjorth.
 
En stikprøve blandt universitetsstuderende viser, at to tredjedele af de studerende har været i ulønnet praktik. Nogle tager derfor lån, fordi de hverken har ret til SU eller tid til et studiejob ved siden af praktikken.

– Krisen betyder, at grænserne rykker sig for, hvad de studerende er parate til for at komme ind på arbejdsmarkedet. Det kan være svært at få den enkelte til at stille krav om løn og merit, hvis deres medstuderende ikke gør det. Derfor vil vi gerne i dialog med arbejdsgiverne, siger Per Lindegaard Hjorth.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job