The No Asshole Rule

Virksomheder er fulde af røvhuller. Du kender dem alt for godt fra direktionsgangen, hjørnekontoret eller kantinen. Nu har videnskaben fundet formlen for dem. De har også fundet ud af, hvordan du kan slippe af med dem. Det eneste, der virker, er at opstille en No Asshole Rule. Giv dem det røde kort, for det er aldrig i orden at være et dumt svin.

 

 

Robert Suttons

The No Asshole Rule

 

Fra den første dag i skolen ved vi, de findes. Vi ved, nogle ikke er flinke. Dem, vi ikke kan lide, inddeler vi i grupper, der går fra at være dumme til at være spassere, fladnakker, idioter, kvajpander, eller hvad man nu kan finde på at kalde dem. De værste af de værste er røvhullerne. Noget af det slemmeste, man kan opleve i livet, er mobning i skolen. De værste mobbere er røvhuller, hvis ikke vi kan finde på grovere ord at kalde dem. Ordet røvhul bliver normalt ikke brugt på universiteter og handelsskoler. Det er ikke en term i management disciplinen. Indtil nu. Professor i management på Stanford universitetet i USA, Robert Sutton, har lavet de første grundlæggende studier til en ny disciplin, man forsøgsvis kan kalde asshole-logien. Det startede som en kort artikel i Harvard Business Review. Nu er det blevet til bogen ”The No Asshole Rule”.

Røvhullerne koster penge

Robert Sutton er videnskabsmand, derfor går han systematisk til værks. Hvad er et røvhul? Hvad er virkningen af dem på en arbejdsplads? Og hvad skal man stille op med dem? Problemet har altid været der. Men af mange grunde har man altid listet lidt udenom problemet. Man har ladet, som om de ikke fandtes Og hvorfor så det?

Én af grundene er den rent sproglige. Ordet røvhul er et groft ord. Det er et ord, man hvisker bag ryggen på folk eller måske skriger i hovedet på dem. Det er ikke en videnskabelig term. Og det mener Robert Sutton, er en fejl. De bør kigges efter i videnskabens mikroskop. For røvhullerne er så stort et problem i mange virksomheder, at det går ud over effektivitet og fortjeneste. De er overalt. Militæret er baseret på en vis form for organiseret røvhulleri. Politiske systemer af den mere tyranniske, autoritære art har dybe rødder i den mest rendyrkede form for røvhulleri. Mange familier bliver holdt sammen af røvhulleri. Men Robert Sutton indskrænker sine undersøgelser til udelukkende at dreje sig om røvhuller i virksomheder.

De mest kendte røvhuller

Apples grundlægger Steve Jobs er et kendt røvhul, påstår Robert Sutton. Det er to filmproducenter også, nemlig Harvey Weinstein og Scott Rudin. Deres måder at være røvhuller på er blevet beskrevet af folk, der har arbejdet for dem. De er derfor gode, brugbare eksempler, som illustrerer bogens teori.

Robert Suttons bog er grundforskning. Sutton har fundet to tegn på, at et røvhul har været på spil:

  • Den person, der har været udsat for et røvhul, føler sig ydmyget, jokket på, tappet for energi, reduceret.
  • Og et røvhul er stort set altid én, der slikker opad og sparker nedad.

Derefter laver Robert Sutton en liste over de 12 hyppigste tegn på, at et røvhul har været på spil. 12 tegn, man også ser i skolegården, når børn mobber hinanden. Listen handler om de almindelige, dagligdags handlinger, som de foretager:

1) Personlige fornærmelser

2) Invadering af andres personlige territorier

3) Uopfordret fysisk kontakt

4) Trusler og intimideringer, både verbale og non-verbale

5) Sarkastiske vittigheder og drillerier, som bruges for at fornærme

6) E-mail mobning

7) Ydmygende nedgøring af andres status

8) Irettesættelser i andres nærvær

9) Grove afbrydelser

10) Nedgørende blikke

11) Overfald under fire øjne

12) Behandle folk, som om de var usynlige

Røvhullerne uden for skolegården

Skolegårdens forsømte børn er dog langt mindre farlige end den voksne verdens røvhuller. Forskellen er nemlig, at når et barn bliver mobbet, er der et håb om, at lærere eller forældre griber ind. I en virksomhed derimod får mobning ofte lov til at foregå i det skjulte, uden at nogen griber ind. Her er der ingen, som stopper dem. Robert Sutton foreslår derfor en nul-tolerance-regel over for dem på arbejdspladsen.

 I bogen kommer han med konkrete forslag til, hvordan en sådan regel kan udformes. Den kan opstilles som en række trin, man kan tage for at komme røvhulleriet til livs.

1) Vær tydelig med at fortælle, at der gælder en ikke-røvhuls-regel.
Fortæl det både med ord og med den måde, du selv handler på.

2) Lad regler være et tydeligt element både i proceduren for at ansætte folk og for at fyre dem.

3) Brug også reglen overfor kunder og klienter.

4) Gør det klart for alle, at røvhulleri ikke tolereres på noget som helst plan.

5) Hold røvhuller udenfor ansættelsesprocedurerne. Røvhuller har tendens til at ansætte røvhuller.

6) Smid røvhullerne ud hurtigst muligt.

7) Betragt et røvhul som en inkompetent medarbejder.

8) Ingen må misbruge sin status eller sin magt.

9) Lær folk at håndtere uenigheder på en konstruktiv måde.

10) Vær altid opmærksom på, hvordan der bliver talt og handlet i virksomheden.

11) Lær folk, hvordan man kæmper for sit synspunkt uden at nedgøre andre.

12) Lad reglen gælde både på de store spørgsmål og helt ned i de mindste detaljer.

Mange af reglerne vil kunne hentes fra børns skoleverden, hvor emnet har været diskuteret i årevis. Hold godt øje med, hvad der foregår. Slå alarm. Tal om problemet. Små skridt i den rigtige retning har også en virkning. Find dig ikke i noget. Stol på dig selv. Lad være med at finde undskyldninger for røvhullerne. Tro ikke, at røvhullerne har en eksistensberettigelse, eller at de på nogen måde er nødvendige.

Røvhuller er et problem, ikke et nødvendigt onde

Suttons hovedtese er, at mobning på arbejdspladsen er dårligt for firmaet. Mobning skaber et negativt klima, som koster mange penge. Denne tese er der formentlig få, der vil være uenige med ham i. Hans indsats består i at kortlægge fænomenet videnskabeligt. Efter at have konstateret problemet går Robert Sutton over til at grave et spadestik dybere i problematikken. Han prøver at se situationen med røvhullets øjne, og han stiller sig spørgsmålet: Har et firma brug for røvhuller? Har vi alle sammen brug for røvhuller? Er sandheden i virkeligheden, at røvhuller får lov til at overleve i en virksomhed, fordi de har en funktion? At firmaet ville fungere dårligere, hvis røvhullet ikke var der? Her er Robert Sutton på usikker grund, og det gør hans betragtninger interessante.

Hvad godt kan man sige om et røvhul? Pro-røvhuls teorierne er mange. At være et røvhul kan være en effektiv måde at få magt på. Det kan være en god måde at få sine rivaler ned med nakken på. Og hvis du behandler folk dårligt, kan du måske få dem til at yde mere. Et effektivt røvhul har sørget for at ansætte en flink person lige i nærheden af sig, der kan rydde op og trøste efter ham. Et effektivt røvhul er et selektivt røvhul, der kun spreder gift i små portioner og hvor det har en positiv virkning. En fælles fjende kan være godt for gruppesammenholdet. Og har vi alle sammen brug for en vis portion aggression for overhovedet at kunne fungere? Nej, siger Sutton. Røvhuller er et problem, ikke et nødvendigt onde. Fuldt stop. Punktum.

Giv dem sparket

Robert Sutton er uddannet i økonomi. Han bliver usikker, når psykologien kommer ind i billedet. Bogen mangler derfor et lidt mere nuanceret blik på røvhullernes psykologi. I stedet nøjes han med at bygge sine teorier på det, han kender til, nemlig virksomhedsledelse. Og her er der intet formildende over røvhuller. Robert Sutton konkluderer derfor, at uanset hvad man finder på at for at forklare og undskylde røvhullerne med, så bør de bekæmpes med alle midler. For løsningen er at etablere den tidligere nævnte ”No Asshole Rule”. Reglen er i det store hele også af hensyn til røvhullerne selv, siger Robert Sutton.

 

I det lange løb er det hårdt for røvhullerne selv at være røvhuller. Andre kan slippe væk fra røvhullerne, men et statsautoriseret ægte røvhul er tvunget til at være sammen med sig selv hele livet. Også derfor mener Sutton, at tiden er kommet til at give dem et spark bagi.

Se videoklippet med Sutton om The No Asshole Rule

http://www.50lessons.com/sutton/

Gå til Robert Suttons blog om The No Asshole Rule

http://bobsutton.typepad.com/

 

Gawkers Evil Boss konkurrence
http://www.gawker.com/news/evil-bosses/


Røvhulssangen
http://www.youtube.com/watch?v=cKw9RHd9YAo

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job