24 ulæste i ForældreIntra-inboxen

Forældreintra sendes nu på pension. Og det er på høje tid. Læs eller genlæs Signe Wennebergs artikel, som var på Kforum i 2011 og gav anledning til mange kommentarer. Og kryds fingre for, at afløseren bliver bedre.
Hvad har skuespilleren Anne-Grethe Bjarup Riis, business-bloggeren Dorte Toft og internet-entreprenøren Thomas Madsen-Mygdal tilfælles? De hader funktionaliteten i ForældreIntra. Har du heller aldrig forstået ForældreIntra? Bliver du spammet af speltmødre, eller kan du slet ikke finde Asbjørns og Emil C’s mor? Har du også 24 ulæste beskeder om dit barn? Politikerne råber op om at fremrykke de offentlige investeringer. Hvad med at starte med det forældede ForældreIntra?
 
Forleden dag kunne jeg ikke få en klar besked om ”mødetid første skoledag” fra formidlingshelvedet ForældreIntra. Derfor skrev jeg følgende på Facebook: ”Har du heller aldrig forstået det der medie ForældreIntra?” Det afstedkom flere svar end kritik af Kongehuset, i alt 75. Nogle positive. Mange negative.
 
 
Konklusionen er klar: K-folk fra København og de nordlige forstæder samt Bornholm er stærkt kritiske over for ForældreIntra. Mens lærere over hele landet samt jyske forældre/brugere uden nogen umiddelbar k-baggrund er tilfredse. Lad os se nærmere på far og mors fælles forfærdelige intranet.
 
Hvad er ForældreIntra?
For jer, der bor i udlandet eller som ikke har skolebørn, og som derfor kan være hægtet af her, må jeg lige fortælle, hvad ForældreIntra i grunden er. ForældreIntra/SkoleIntra er et lukket medie på nettet. ForældreIntra er mega-grimt, teknokratisk og ser sådan lidt østeuropæisk ud. I den bedste af alle verdener kunne ForældreIntra måske være en tumleplads for stræberlærere og speltforældre, der har godt med tid, men alene layoutet støder selv de mest ihærdige fra sig.
 
Det på trods skal vi alle sammen tjekke ForældreIntra hver eneste dag, hvor meget vi end er frastødt. Ellers er vi officielt at betegne som taberforældre.
 
Men hvorfor gør vi ikke oprør? ForældreIntra er en kæmpe tidsrøver, og der er ikke noget at sige til, at vi er på røven i Danmark og sikkert ender som aupair-piger i BRIK-landene hele bundet, så længe vi accepterer denne slags nationalt tidsspilde. Kan man forestille sig en kinesisk erhvervskvinde m/k bruge timer på at hitte rede i noget hytteturs-fnidder på et ForældreIntra? Nej, og netop derfor skal det fremrykkes og formidles bedre. Det ligner jo et nedslidt sovjetisk raketkontroltårn fra 1970'erne. 
 
ForældreIntra bruges i dag på 2.170 skoler og institutioner. I 2010 blev der i alt logget ind ca. 155 millioner gange af skolepersonale, elever og forældre. ForældreIntra er udbudt af Uni-C og blev opfundet i 1998
 
ForældreIntra bruges af alle forældre, alle børn og alle lærere i Danmark. Det er, hvad vi kan kalde et rimelig stort medie, men også et community, som vi brugere har forbløffende lidt indflydelse på – hvilket moderne influentials som bekendt ikke bryder sig om. Det er da også et medie, der har lige så svært ved at fange min interesse, som brevene fra et realkreditinstitut.
 
ForældreIntra var noget, der blev opfundet til skoler, dengang ”intranet” lød cool ude på arbejdspladserne, og som sådan har det ikke udviklet sig siden. ForældreIntra er eksempelvis upåvirket af, at der nu om dage er noget, der hedder sociale medier.
 
“SkoleIntra er flot tænkt engang i 1990’erne, teknokratisk udført og siden hen stivnet. Det synes slet ikke på niveau med, hvad man burde forvente anno 2011”. Dorte Tofts blog.
 
Licitationen blev tilsyneladende vundet af et old school sovjet-agtigt it-hold tilbage i 90'erne. Vi kan lige se nørderne juble med bukserne oppe i armhulerne. Og ForældreIntra lugter stadig af datamaskine og EDB, og brugerfunktionaliteten er helt i bund. SkoleIntra er et monopol. Det ligger hos Uni-C, hvor man kan læse, at man nu er på ”version 5.0”. Den version er ikke ude hos brugerne, skulle vi hilse at sige, og ”we are not amused”.
Et stort problem er, at man ikke kan se nyt om alle sine børn inde på én side. Man skal logge ind for et barn ad gangen. Har man flere børn fordelt på flere skoler, kan man hurtigt komme bagefter, og så kan man få den der klammo, klammo meddelelse: ”Du har 48 ulæste beskeder vedrørende Noah”. Det viser sig nu ofte bare at være alle-mails om Amandas glemte gymnastiksko.
 
Er du helt lost, kan du få en guide her
 
“Jeg hopper ind på ForældreIntra i 0.U. og rammes igen-igen af summen i hjernebarken og kraftig kvælningsfornemmelse, for den typiske info er: Du har 24 ulæste beskeder! Jesus Kristus! Anne-Grethe Bjarup Riis, Ekstra Bladet”
 
ForældreIntra er ikke for de visuelt begavede og slet ikke for kreative venstrehjerner. Der er ingen profilbilleder i denne fjæsbog, og det er helt umuligt at finde et telefonnummer på Mercedes-Fernandas far i det, der minder om Excel-ark i ulogisk orden. Man kan heller ikke ændre kode. Og koden er – for jer, der skulle være interesserede – min gamle ekskærestes fastnettelefonnummer plus et gammelt kæledyrs navn plus nogle bogstaver og tal. Med andre ord kræver ForældreIntra alt, alt, alt for meget fortidshukommelse af sådan en vanefortrænger som mig. Så lad mig endelig tage en tur ned ad Memory Lane.
 
En million brugere på ”svar til alle”
ForældreIntra og jeg har haft en ti år lang relation nu, hvor mit ældste barn går ud af folkeskolen. Vi har jubilæum! Og det her er et røvsygt et af slagsen. En mærkedag, man ikke ville ønske at blive inviteret med til. Vi kan ikke holde hinanden ud, og vi kan ikke gå hver til sit. Vi er som et kedeligt kæresteforhold, der har byttet gode samtaler i realtid ud med insolvente realkreditforpligtelser. Vi er stocked in fuck og kan ikke slippe af med hinanden i mange år frem.
 
Jeg har haft børn på to forskellige folkeskoler og især med den mindste glipper ting, fordi de rundsendte alle-mails skygger for det, der er vigtigt. Jeg har eksempelvis ikke været til forældremøder i 4.C. hele sidste år, overhovedet ikke (ooops!), fordi jeg ikke har set, at der har været indkaldt. Det har stået henne i noget med menupunktet ”Klassens aktivitetskalender”, og der er ikke kommet info ud via mails i ForældreIntra. Hvor ville verden være nem som forælder, hvis man kunne facebooke forældreskabet. Hvis man bare kunne trykke ”I’m attending” i en forældremøde-event. En event, hvor man også kunne interagere socialt med de andre forældre og se billeder af de andre forældre. Man kunne se, hvem der deltager, og sende små informationer på eventens væg. I dag er det sådan, at jeg kun har fattet, at der har været møder, fordi der har været rundsendte referater fra de dygtige forældre bagefter... (endnu mere ooops!). 
 
At være hægtet af er ikke noget, der huer mig. Jeg vil faktisk gerne følge med i mine børns skoleliv. Og jeg vil også rigtig gerne til forældremøde og møde de andre – både lærerne og forældrene. Alligevel er jeg nu en af dem, Emil C’s mor fra ”I Hegnet” ville pege fingre ad.
 
Både jeg og barnets far er ellers både ret gode forældre, synes vi selv, og ret gode til at bruge digitale værktøjer. Ja, faderen er endda højtuddannet i informationsvidenskab, er mangeårig iværksætter inden for web og har lavet nogle af de sejeste løsninger, jeg kender til. Men vi er alligevel sat af – fordi vi ikke har tiden til at søge efter nåle i informationshøstakken på ForældreIntra. Vi må ringe stakåndet til hinanden, hver gang vi får fat i en eller anden besked, der synes vigtig. Så efter alle disse år tænker jeg: Hvorfor kunne ForældreIntra ikke være mere logisk opbygget?
 
Kendte problemer med ForældreIntra  
Nu er vi ude over de første børnesygdomme, og det må være muligt at skabe et informationsredskab, der ikke spilder en million menneskers tid. Her er en liste med de største problemer, der skal løses først:
  1. Børn og voksne skal logge på forskelligt – der er ikke en samlet side.
  2. Har man flere børn, skal man logge på flere gange.
  3. Man kan ikke gemme password og kode, men skal logge på hver gang.
  4. Har man børn på flere skoler, skal man rigtig på arbejde.
  5. Mails kommer med 24 timers forsinkelse – tit for sent.
  6. ForældreIntras funktionalitet er alt for afhængig af om den enkelte klasselærer har digitale færdigheder eller ej – nogle klasser er heldige, andre ikke.
  7. Nogle lærere lægger ikke hverken ugeplaner, billeder, noter, mødeindkaldelser eller andet ind. Og det kræves ikke af lærerne, at de skal benytte ForældreIntra særlig aktivt, hvorfor forældrene måske er mindre orienterede end nogensinde før.
  8. Mails slettes efter nogle måneder, og man kan derfor ikke søge i historik.
  9. ForældreIntra har ikke udviklet sig med tiden, og der er ingen profiler i dette community og ingen events.
  10. Det er grafisk så uappetitligt som en færgeplan fra firserne.
  11. Vi online-mennesker må huske, at der faktisk også stadig er et problem i, at ALLE familier forventes at være online hver dag. Det er ikke alle, der er det.
  12. ForældreIntra er en tidsrøver – ikke som med Facebook, fordi man snubler over interessante links og debatter – men fordi man ikke kan finde de ting, man pinedød skal bruge, og der er ingen andre steder at søge.
  13. Det er samfundsmæssigt uøkonomisk at spilde travle menneskes tid på denne måde, og vi må spørge os selv: Har vi råd til det?
 
Kendte fordele ved ForældreIntra
Her er listen med alle de ting, som virker og gerne må blive med at virke. Ingen ulemper uden fordele. Ingen dårlige systemer uden gode sider:
  1. Det er blevet nemmere for lærere at undgå telefonsamtaler med forældre. De kan henvise til, at man kan kommunikere på ForældreIntra.
  2. Læreren slipper for at være slavepisker i slutningen af timen og kan i stedet holde sig til ugeplaner.
  3. Der behøver ikke være nogen analog lektiebog. Børnene kan skrive i en fælles lektiebog på ElevIntra.
  4. Der kan lægges billeder op – selv om det vist hører til sjældenhederne.
  5. Der kan skrives små stemningsbilleder i dagbogen.
  6. Kalenderen kan opdateres.
  7. Når man som forælder er skilt eller rejser meget, kan man stadig følge med, hvis ForældreIntra opdateres.
  8. Hvis man bruger mere end en times tid på det, kan man finde en logik i opbygningen af klasselister i forældrelister, lærerlister, klasselister – nogle med numre, nogle uden. Alle adresselister er afhængige af, at alle mødre, fædre og papforældre selv husker at gå ind og ændre personlige oplysninger, adresser og telefonnumre.
  9. ForældreIntra har dannet grobund for et af de sjoveste indslag i satireprogrammet I Hegnet, hvor vi kan følge Emil C’s mor. Og det er da en klar fordel (http://www.dr.dk/P2/iHegnet/20100429085619.htm).
 
I dislike ForældreIntra  
Min tråd med 75 kommentarer på Facebook om ForældreIntra udviklede sig, som sådan én tit gør, i nye retninger. Thomas Madsen-Mygdal, der er kendt her på Kforum som entreprenant digital iværksætter, kom med denne kommentar:
 
“Det er et de facto-monopolsystem med en 1980'er-agtig opfattelse af lærer/hjem-dialogen og meningen med en social platform. Kunne være en stor del af fremtidens skole/dannelses-platform. Burde splittes op, så alle aktører kunne danne løsninger ud fra Uni-C's data, og genopfindelsen af uddannelsessystemet kunne blomstre.”
 
Og Kurt Lassen med denne:
 
“Problemet med ForældreIntra er, at det ikke er proaktivt. Det er ikke RSS-styret. Og der er mangel på push up. At man selv skal søge sin information. Jeg savner aktiv information rettet mod mig, så jeg ved, at nu er der nyt, der måtte vedkomme netop mig. Vi lever i en overstrøm af bookmarks, mails og sms'er og kommer ikke altid hele vejen rundt. Jeps, information om vores børn burde vel ligge øverst i bogmærkerne, men når informationen ikke er målrettet nok, forsvinder den i junglen. Og på min ForældreIntra kan man ikke engang gemme adgangskoden. Holder ikke.”
 
Og snart sendte #Trine-Maria Kristensen og #Hanne Klintoe mig en besked om, at debatten fortsatte på Twitter, henne i #Maria Klinkes tråd:
 
”Ok, venner. Vi er tydeligvis mange i SkoleIntra-induceret #WTF-mode.Skal vi lave et nyt og prøve at forære det til Undervisningsministeriet?” Maria Klinke.
 
Der er vel ingen tvivl om, at vi her i den kreative legestue på Kforum hurtigt kunne danne en lille arbejdsgruppe til samfundsnyttige forbedringer af ForældreIntra. Mange gode hoveder kom frem med ideer, både på min FB-tråd og på Maria Klinkes Twitter-tråd.
 
Men alle stødte naturligvis hurtigt deres kreative energi mod monopol-muren, hvilket er uacceptabelt. Vi er et land, der skal leve af uddannelse og innovation i fremtiden. Vi skal leve af at kunne kommunikere smidigt og proppe mest mulig viden ind i hovedet på de yngste, så de kan forsørge os og bringe vores samfund i nye spændende retninger. Hvad vil det mon koste at skabe en helt ny og smidig kommunikationsplatform? Intet i forhold til alle de mandetimer, vi i dag spilder, og intet i forhold til den investering i vores børn og unge, det vil være. Vi kunne passende fremrykke offentlige investeringer til dette område straks efter folketingsvalget.
 
ForældreIntra er udemokratisk, som det ser ud i dag. ForældreIntra er need to have, men det er absolut ikke nice to have. Så mon ikke ForældreIntra med rette kan omdøbes til "Forældet Intra"? Eller som Maria Klinke skrev til #Bjarne T. Tveskov i twittertråden: ”Det er evolutionært meningsløst, at noget så grimt og ubrugeligt får lov til at overleve. Og gøre folk vrede. Hver dag”.
 
Takt og tone for ForældreIntra
Her en afsluttende og altafgørende takt og tone-vejledning fra alle os til alle jer, som leder efter en glemt hættetrøje på trampolinen hos Frederiks plastikfars mor lige nu på ForældreIntra:
  • Hvad du end gør: Lad være med at skrive et eneste ord til om sukker.
  • Pas på med den der ”svar til alle” – der findes herboende journalister, som er kommet til at sende sure mails rettet kun til eksmænd ud til alle i ForældreIntra.
  • Overvej dit ”svar til alle” lige så nøje, som hvis det var til din ledergruppe.
  • Lad være med at ”over-share” – vi gider ikke høre detaljer fra jeres privatliv.
  • Hvis du skal skilles, så fortæl det til læreren og dit barns bedste venners forældre i telefonen, og lad være med at give os andre alle mulige detaljer.
  • Fraskilte skal i det hele taget ikke fortælle om eller referere til skilsmisse. Det er privat.
  • Du kan ikke bruge mediet som ”stand-alone” og sige ”Jamen, jeg har lagt det ud på ForældreIntra”. Det er som alle andre steder: Hvis modtageren ikke har fattet dit budskab, har du ikke kommunikeret godt nok.
  • Erkend, at nogle ting er for komplicerede til at blive håndteret på en gammel uduelig platform.
  • Klap i med dit overskudsliv. Vi ved, at der stikker noget under.
  • Den sukkersøde tone kan du også godt pakke sammen.
  • Du skal vide, at kvinder, der skriver på ForældreIntra om værdien af papirsposer frem for plastposer og den slags, er de første, der bliver stillet op ad muren, når revolutionen kommer.Vær helt sikker på, at andre forældre ikke gider høre mere om lus.
  • Vær endnu mere sikker på, at de ikke har lyst til at læse om børneorm eller streptokokker (måske er de sådan nogle, der tænker i billeder). Vis hensyn!
  • Er det virkelig nødvendigt for dig at efterlyse de der regnbukser hos alle?
  • Læg meget gerne billeder ind af børnene, hvis du synes, du vil bruge din tid på ForældreIntra – gør noget gavnligt og morsomt.
  • Hvis du er en af dem, der vil stå for en kageordning eller legedagene, så gør det uden at skrive så forbasket meget om det.
  • Hold kæft med alle de der familiearrangementer, som kræver, at der er to voksne og to børn, som gider bruge weekender på klassearrangementer – tag hensyn til de skæve familier.
  • Hvad du end gør, så lad være med at arrangere en kanotur, hvor alle de enlige mødre kommer til kort, fordi de ikke har nogen far til at ro.
  • Lad være med at brokke dig over, at små børn ser gyserfilm eller køber Red Bull på tanken, når de godt ved, at de ikke må. Ja, det er et problem. Ja, der er større problemer i verden.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også