Spinnin’ round… Dagbogen

En afspejling af virkeligheden? En fordrejet historie eller rensning af enkelte personer? Hvordan skal Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm ”Dagbog fra midten” egentlig forstås? Var der tale om en masse gode intentioner, der mislykkedes på grund af manglende lederegenskaber eller var det en problematisk situation fra start, da ingen var enige om noget ? Kforum har spurgt tre tidligere spindoktorer og en kommunikationsrådgiver, hvordan de opfatter filmen

 
Kresten Schultz Jørgensen, stifter og ejer af rådgivningsvirksomheden Lead Agency.
Tidligere ministersekretær i Forskningsministeriet


Kprofil


”Man bør have alle mulige reservationer over for tidens ”dokumentarer”. Har selv oplevet at være hovedperson i en bog, hvor journalister fulgte dagbladet DAGEN med skjult mikrofon og adgang til alle mails igennem et år – og resultatet? Well, en interessant og spændende vinklet version af sandheden. Af samme grund var jeg som kommunikationsdirektør på Det Kongelige Teater reserveret over for Christoffer Guldbrandsens ”tilbud” om at filme balletten i et år. Resultatet er nu engang afgjort af producenten: Flittige unge mennesker, dansere på coke – vælg selv. Tusindvis af båndtimer giver alle muligheder. Det ved Guldbrandsen, der er en sympatisk og dygtig filmmand, men som ikke gør ret meget tilfældigt.
 
Historien om Ny Alliance er derfor ikke ”historien”. Den er én blandt andre interessante versioner, hvad enhver med viden om journalistisk vinkling bør vide. Er Naser dum? Den slags konklusioner drager kun ugebladslæsere.
 
Min egen konklusion er følgende: Utroligt naivt af gode Naser at give dygtige Christoffer adgang. Indiskutabelt, at et godt projekt var præget af amatørisme, kammerateri og de sædvanlige medløbere – der nu endda vasker hænder. Bare de kan holde sig selv ud, spindoktorerne. Tilbage står kynikeren og realisten, der gennemskuede også filmprojektet: Anders Samuelsen. Han nægtede i praksis at medvirke; det var klogt. Sympatisk? Well, write your own story.”
 
Joachim Sperling, kommunikations- og ledelsesrådgiver


Kprofil

”Jeg måtte flere gange skrue ned for lyden, når det blev for pinligt, for jeg må jo erkende, at jeg selv stemte på partiet. Det værste var diskussionen om deres slogan – der var mine tæer ved at falde af.

Det er blevet sagt, at Rasmus Jønsson kommer godt ud af programmet og at Ulla Østergaard kommer skidt ud. Det er rigtigt, men man skal huske, at det er Rasmus, der gang på gang får lov til at efterrationalisere – det gør han så til gengæld rigtig godt, mens Ullas effektivitet bliver latterliggjort. Det var naturligvis fortjent, for effektivitet er åbenbart ikke lig med klogskab, men det hører med til historien, at Ulla blev trukket ned af en Naser Khader, der må gå over i historien som den dårligste partileder i nyere tid.

Den eneste, man kan have respekt for, er Gitte Seeberg, men igen kan det undre, at hun ikke formåede at vurdere Khaders kompetencer bedre på forhånd.”


Michael Kristiansen – tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen


”Filmen afslørede på sin helt egen måde, hvorfor Ny Alliance endte som årtiets blålys. De tre stiftere havde ikke gjort sig den mindste ulejlighed med at blive enige om hverken politik, profil eller det interne hierarki, inden de involverede resten af befolkningen i dét, der viste sig at være et politisk reality show uden substans eller mening. Reelt bliver der ikke leveret et eneste politisk budskab eller projekt i løbet af hele filmen, og dermed fik partiet også den skæbne, som det havde fortjent. De misbrugte en enestående mulighed for at formulere et politisk projekt, som store vælgergrupper tørstede efter, men de endte med at bombe den såkaldte midte nærmest helt ud af dansk politik – om ikke andet, så er det jo i sig selv en præstation. Jeg synes dog ikke, filmen havde samme dramatiske effekt som ”Fogh bag facaden” eller ”Lykketoft” – mest fordi historien i ”Dagbog fra Midten” egentlig ikke er så dramatisk – den er primært  sær og sørgelig.”

 
Mikael Jalving, tidligere kommunikationsrådgiver for kulturminister Brian Mikkelsen, 2002-2005


”"Dagbog fra midten” var ikke blot underholdende, men interessant, også set med kommunikationsbriller. Filmen dokumenterer, at de gamle dyder stadig er dyder. Hvis man ikke har politisk indhold, kan man ikke lave et politisk parti. Har man kun kommunikation, god timing og kendte ansigter, kan man komme i medierne og vinde hurtig popularitet, men den holder ikke længe i et nådesløst system som et moderne demokrati. Faktisk er det overraskende, hvor relativt længe Ny Alliance overlevede uden noget politisk program, uden principper, uden andet end gode viljer og sponsorerede vindjakker."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også